COMPANII

Ce "zacaminte" mai exploateaza casele de avocatura

09 noiembrie 2011, ora 00:06, autor(i): Madalina PanaAndra Troasca 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
business_law.jpg
Noul Cod Civil impulsioneaza si afacerile caselor de avocatura de business, datorita cererii mari de asistenta juridica din partea companiilor,in vedereaadaptarii contractelor la noua legislatie. Vezi pece alte resursese bazeaza avocatii pentrua-si "hrani" afacerile.

Afacerile caselor de avocatura sunt favorizate de noul Cod Civil, din perspectiva cererii mari de asistenta juridica in legatura cu interpretarea si aplicarea noii legi, spun avocatii de business. Procesele in instanta nu vor fi incetinite, dar asimilarea noilor reglementari se va face treptat, in timpul jocului.

Avocatura de businessare, pe langa noul Cod Civil,si alteresurse de crestere.

"Daca vom asista la o crestere la nivelul de varf al pietei de avocatura, aceasta va veni mai ales din zona sectorului privat, si nu din contractele cu statul. Se vor atrage investitii importante, care vor necesita consultanta juridica de specialitate, in domenii ca infrastructura, agricultura, energie si resurse naturale", a spus Stefan Damian, deputy manager la Tuca Zbarcea si Asociatii.Noul Cod Civil ar putea influenta pozitiv business-ul de profil, deoarece este de asteptat ca majoritatea clientilor sa solicite servicii de asistenta juridica in legatura cu interpretarea si aplicarea noilor dispozitii, spun reprezentantii marilor case de avocatura.

"Nu exista avantaje sau dezavantaje, exista doar noi reglementari", spune Florin Gornea, avocat partener in cadrul Bostina si Asociatii, explicand ca fiecare aspect al vietii unei companii ar trebui adus in linie cu noile prevederi, cel mai simplu exemplu fiind cel al contractelor dintre firme, care trebuie acum rescrise.

Noul Cod Civil reprezinta pentru orice actor din mediul de afaceri schimbarea brusca si semnificativa a regulilor jocului
, precizeaza Cosmin Vasile, partener Zamfirescu Racoti Predoiu. In acest sens, adaptarea ar fi imposibila fara sprijinul unui consultant calificat, avocat sau consilier juridic, astfel ca intrarea in vigoare a noului Cod genereaza business pentru avocati.

Vorbind despre propriul business, estimarile firmelor mari de avocatura se inscriu intr-o viziune pozitiva.

Tuca Zbarcea si Asociatii (TZA) are asteptari "optimist rezervate" in ceea ce priveste o crestere a cifrei de afaceri in 2011, mizand pe egalarea performantelor financiare din ultimii doi ani.

Bostina si Asociatii isi propune pentru 2012 sa se mentina pe un trend ascendent, mizand pe o crestere de 5-8%. "Pentru 2011, daca se materializeaza unele proiecte, cifra de afaceri a firmei va creste spectaculos pana la sfarsitul anului", a declarat Doru Catalin Bostina.

Zamfirescu Racoti Predoiu s-a mentinut pe trendul ascendent al ultimilor ani, inregistrand o crestere de 15-20% a cifrei de afaceri, conform reprezentantilor casei de avocatura.

Cum arata acum si cum va evolua piata de profil


In ceea ce priveste miscarile din piata de profil in acest an, s-au observat incercari din partea jucatorilor medii si mari de consolidare a echipelor si a practicilor dezvoltate recent (taxe, insolventa etc), spune Stefan Damian, Tuca Zbarcea si Asociatii, subliniind ca 2011 a fost mai dinamic decat 2010.

Totusi, anul acesta nu s-au inregistrat transformari sau miscari spectaculoase la nivelul pietei avocaturii, iar 2012 va fi similar lui 2011 din acest punct de vedere. "Veniturile inregistrate in 2010 de primii 10 jucatori conform clasamentelor publicate de presa sunt doar cu 1,8% mai mici decat cele afisate in 2008, anul in care cresterea economica a Romaniei a depasit 7%", a mai precizat Damian.

Despre evolutia pietei de avocatura in 2012, estimarile oscileaza intre "optimism moderat (iesire din recesiune, reluarea cresterii economice) si pesimism extrem (al treilea val al crizei, etc)", spune Cosmin Vasile de la ZRP.

In ceea ce priveste factorii care vor influenta evolutia pietei avocaturii de business, sectorul imobiliar si cel al constructiilor nu dau semne de revenire in viitorul apropiat, iar zona de M&A va ramane probabil blocata, in ciuda faptului ca multi vanzatori si-au ajustat asteptarile in jos, estimeaza Doru Catalin Bostina, avocat coordonator la Bostina si Asociatii.

Acesta a adus o explicatie de ordin macroeconomic: "Daca turbulentele de pe pietele financiare vor continua, ele vor afecta si apetitul de risc al investitorilor care nu se vor aventura pe pietele de capital, cu toate consecintele de rigoare. Deteriorarea situatiei bancilor ar putea sa lipeasca economia reala de capitalul de care are nevoie, acea scanteie care sa reporneasca motoarele economiei".

Tot in contextul general al crizei financiare, Cosmin Vasile de la Zamfirescu Racoti Predoiu considera ca domeniul avocaturii se bucura de partea buna a paharului: "Paradoxul este ca, spre deosebire de alte domenii, criza economica, indiferent de gradul ei, permite anumitor domenii de nisa sa explodeze - situatia inregistrata in ultimii ani in materia insolventei si a recuperarilor de creante este ilustrativa in acest sens".

In ceea ce priveste problemele procedurale in justitie, reprezentantii marilor case de avocatura au o parere unanima: Noul Cod Civil presupune introducerea unor noi institutii si o noua reglementare a unor institutii, aspecte care pot antrena in instantele de judecata interpretari sau aplicari diferite ale textelor de lege si, in consecinta, solutii jurisprudentiale neunitare, alimentate de o doza de imprevizibil.

Pe de alta parte, acestea sunt firesti, insa, oricarei noi reglementari, spune Christina Vladescu, avocat asociat, Tuca, Zbarcea si Asociatii.

Reprezentantii TZA au lamurit si incertitudinea legata incetinirea probabila a rezolvarii proceselor in instanta, pe care ar presupune-o noua lege: Solutionarea litigiilor conform Noului Cod Civil nu ar trebui sa genereze probleme de procedura si nici sa presupuna termene de judecata mai indelungate. Judecatorii ar trebui sa fie deja familiarizati cu noua lege, avand in vedere ca Noul Cod Civil a fost initial publicat inca din iulie 2009 in Monitorul Oficial.

Cosmin Vasile, Partener Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) caracterizeaza modificarile unor institutii traditionale ca fiind revolutionare, concluzionand ca "toate semnalele arata ca din punct de vedere organizatoric, administrativ, logistic, sistemul judiciar nu este intru totul pregatit sa asimileze schimbarile, iar tranzitia se va face din mers, cu toate inconvenientele decurgand dintr-o astfel de situatie".

In perioada urmatoare, este de asteptat ca serviciile de asistenta acordate pentru interpretarea si aplicarea noilor reglementari sa se intensifice. "In ceea ce ne priveste, peste 5.000 de ore au fost dedicate studiului noilor reglementari in raport de legislatia anterioara iar alte 1.600 de ore au fost alocate pentru sesiuni de traininguri cu clientii firmei", exemplifica Stefan Damian de la Tuca Zbarcea si Asociatii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 05:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter