- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor electrice din Romania a intrat in functiune

28 Apr, 14:20 • Redactia DailyBusiness
GreenWeee International Buzau, cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din Romania, a intrat oficial in functiune incepand de marti, in urma unei investitii de 10 mil. euro.
Cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor electrice din Romania a intrat in functiune

Investitia a constat in achizitia terenului, constructia fabricii si utilarea acesteia cu echipamente din Germania, Suedia si Taiwan. Grupul de investitori este alcatuit din Romcarbon SA Buzau (72%), doua fonduri de investitii elvetiene (18%) si un investitor privat (10%).

Fabrica poate asigura reciclarea a 50.000 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice pe an, ceea ce reprezinta de 3 ori mai mult decat cantitatea colectata in Romania in 2008.

Momentul de inaugurare marcheaza cel putin doua premiere in industria de reciclare din Romania, potrivit reprezentantilor companiei buzoiene.

„Este primul proiect privat de o asemenea anvergura de pe piata locala si totodata, cel mai mare din Europa de Sud-Est. GreenWeee International Buzau este, de asemenea, prima unitate care abordeaza integrat procesul de reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice pe piata romaneasca, asigurand toate etapele de defabricare si tratare a acestora”, au explicat reprezentantii GreenWeee.

Unitatea este amplasata la Frasinu, la aproximativ 2 kilometri de Buzau, are o suprafata totala de 10.795 mp, din care 6.100 mp reprezinta zona de productie, si este deservita de o echipa de 40 de angajati.

Fabrica are o capacitate de procesare de peste 50.000 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice pe an. Cifra de afaceri estimata pentru primul an de functionare se situeaza intre 1 si 2 milioane euro.

„GreenWeee poate asigura reciclarea a 50.000 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice pe an, ceea ce reprezinta de trei ori mai mult decat cantitatea colectata in Romania in 2008″, a spus Marius Costache, director general GreenWeee International Buzau.

Compania aduce pe piata locala un nou model de business prin care deseurile se transforma in materii prime secundare si se vor reintegra in procesul de productie, a precizat acesta.

Fabrica poate recicla in prezent 9 din cele 10 categorii de DEEE mentionate in legislatie.

Acestea sunt: aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicale (cu exceptia produselor implantate si infectate), instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate.

Pentru cea de-a zecea categorie, si anume echipamentele de iluminat, GreenWeee va instala echipamentele de tratare incepand cu 2010.

Anul trecut, in Romania au fost colectate mai putin de 1 kg DEEE pe cap de locuitor, comparativ cu 4 kg DEEE pe cap de locuitor impuse de legislatia europeana.

GreenWeee International SA face parte din grupul de firme Romcarbon, cu sediul central in Buzau si prezenta regionala cu 12 unitati.

Grupul deruleaza activitati in industria chimica si de reciclare si are puncte de lucru operationale in Romania (Arad, Bucuresti, Iasi, Corabia, Buzau), Ucraina (Odessa), Serbia (Novi Sad), Macedonia (Skopje) si Grecia (Thessalonik). In prezent, grupul Romcarbon are peste 2.000 de angajati.

In Romania, pe langa GreenWeee International, grupul include alte doua unitati in domeniul reciclarii – GreenTech, prima unitate de reciclare a buteliilor PET si a recipientilor din plastic, si GreenFiber, productie de fibre sintetice poliesterice din fulgi de PET – precum si propria retea de colectare cu 150 de puncte de lucru in intreaga tara.

Cifra de afaceri realizata de cele doua unitati ale grupului in Romania a fost de 85 milioane euro in 2008.