COMPANII

Cea mai mare problema a Romaniei in atragerea de fonduri europene

25 martie 2014, ora 12:17 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euros.jpg
Principala problema a Romaniei in atragerea de fonduri europene este ca autoritatile locale se tem sa ia decizii, considera Jeni Ionita, directorul general al companiei de consultanta Halcrow Romania.

Astfel, reprezentantii autoritatilor locale ezita sa ia decizii si sa isi puna semnatura pe anumite documente, de teama ca si-ar putea pierde propriile bunuri in cazul in care vor aparea probleme in derularea proiectului de atragere a banilor europeni, a explicat Jeni Ionita.

Aceasta a mentionat si exemple de proiecte care au esuat, in ciuda obtinerii finantarii de la UE.

O cauza principala a esecurilor ar fi subestimarea costurilor aferente studiilor. Potrivit directorului general al Halcrow Romania, un proiect in care numai studiul topografic valora cel putin 4 milioane de euro, a fost castigat la licitatie cu 4,5 milioane de euro. Ulterior, licitatia respectiva a fost anulata.Un alt esec mentionat de Jeni Ionita este cel privind anularea unui proiect care, desi obtinuse finantare europeana, se baza pe un teren care a facut obiectul unei retrocedari.

In concluzie, Jeni Ionita a mentionat ca este nevoie de un consultant cu experienta in realizarea proiectelor de atragere a banilor europeni.

Halcrow Romania face parte din CH2M HILL, care exceleaza in Management de Program si aspira la pozitia de “Numarul 1 Mondial”: London Olympics sau Canalul Panama sunt doua exemple din portofoliul companiei cunoscute la nivel international, care numai printr-un management de program adecvat si-au putut atinge obiectivele de timp si de buget.

Rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune era de aproximativ 34% la sfarsitul lunii ianuarie 2014, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene.

Jeni Ionita este prezenta la conferinta „Pregatire 2014-2020-Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati”.

Evenimentul, organizat de DailyBusiness.ro si Concord Communication, reuneste autoritatile publice locale, cei mai buni consultanti, reprezentanti ai societatilor de avocatura, societatilor de proiectare si constructii si nu numai. Conferinta ofera participantilor oportunitatea de a cunoaste proiecte de succes realizate din fonduri europene, abordarea manageriala a acestora, problemele intampinate si solutiile adoptate. 

Citeste si
Romania a avut cea mai scazuta rata de utilizare a fondurilor europene in perioada 2007-2013 
Esti tanar antreprenor si vrei finantare europeana? Cum poti invinge birocratia 
Sfaturi pentru atragerea de fonduri europene de la consultantul London Olympics
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 29 Mai 2022, 05:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter