COMPANII

Cele 10 semne de intrebare in cazul premierului Croitoru

16 octombrie 2009, ora 00:01, autor(i): Adrian Negrescu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
croitoru-medie.jpg
Noul premier desemnat Lucian Croitoru are o misiune aproape imposibila. Sa asigure guvernarea intr-unul dintre cele mai dramatice momente din istoria recenta - o perioada in care statul este pe punctul de a intra in incapacitate de plata, iar mediul de afaceri asteapta tot mai nerabdator primele semne de stabilitate politica. Va fi capabil consilierul de profesie sa rezolve criza politico-economica prin care trece Romania? DailyBusiness.ro prezinta topul "caznelor" guvernului Croitoru.

1. Este cu adevarat Croitoru un independent?

Premierul desemnat Lucian Croitoru va trebui, in termen de 10 zile, sa vina in fata Parlamentului cu o echipa guvernamentala care sa fie acceptata de Opozitie. Liberalii si social-democratii spun ca Lucian Croitoru nu este nici pe departe economistul independent de care vorbea presedintele Traian Basescu, fiind un apropiat al PDL.

Croitoru s-a remarcat, de altfel, in acest an, printr-o serie de declaratii dure la adresa fostei guvernari. "Politica fiscala in Romania anului 2008 a echivalat", potrivit lui Croitoru, "cu dezarmarea unei armate inainte de razboi". O alta dovada a afinitatilor politice ale lui Croitoru o reprezinta nominalizarea sa de catre PDL pentru functia de viceguvernator al Bancii Nationale. Candidatura a fost respinsa insa de comisiile de Buget-Finante din Parlament. PDL a precizat ca Lucian Croitoru a fost ales de presedinte, nu de partid, care a propus un alt candidat.2. Va reusi Croitoru sa formeze o echipa guvernamentala?

"Intrebarea este daca Lucian Croitoru este capabil sa conduca un guvern. Din CV-ul lui, pana la 52 de ani, reiese ca nu a condus nicio colectivitate", a declarat analistul Cristian Tudor Popescu. Semne de intrebare isi pune si Doru Lionachescu, de la Capital Partners: "Prima mea rezerva se refera la experienta de practician a domnului Lucian Croitoru".

"Croitoru e unul dintre cei mai mari macroeconomisti pe care-i are Romania in momentul de fata, este un profesionist desavarsit. Cred ca va face o treaba foarte buna daca va fi si va avea sprijin politic, ar fi o veste foarte buna pentru economie in ansamblu, pentru perceptia fata de Romania", a afirmat Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank. "Nu se pune problema profesionalismului domnului Croitoru, ci a capacitatii sale de a gestiona o astfel de misiune", crede Cristian Tudor Popescu.

Croitoru are la dispozitie 10 zile pentru a-si cristaliza echipa. Specialistii cred ca premierul desemnat are deja o lista de propuneri, altfel nu ar fi acceptat misiunea inaintata de presedinte. "Cu siguranta are o lista de candidati. Ma astept insa sa fie o lista scurta, cu ministere putine, a caror misiune sa fie aceea de a asigura permanenta pana la finalizarea alegerilor prezidentiale. Echipa va avea 2-3 nume sonore, capabile sa negocieze cu FMI", estimeaza analistul Cristian Dinulescu.

Lucian Croitoru a declarat, ieri, ca nu exclude varianta de a pastra o parte din actualii ministri, precizand insa ca totul va depinde de negocierile pentru obtinerea sprijinului in Parlament.

3. Ce fel de guvern ar trebui sa formeze Croitoru pentru a fi validat de Parlament?

Pentru a reusi sa obtina votul Parlamentului, Croitoru va trebui sa prezinte o echipa guvernamentala care sa multumeasca Opozitia (PNL, PSD, UDMR) care detine 65% din voturi.

Interesant este ca premierul desemnat a anuntat faptul ca va forma un guvern politic. "Din moment ce am acceptat nominalizarea domnului presedinte, inseamna ca va fi un guvern politic", a spus Croitoru.

"Cred intr-un guvern de tehnocrati in conditii diferite. Astazi insa trebuie actionat rapid. Sunt tehnocrati in Romania, dar prefer ca cei care sunt deja foarte apropiati de procesul decizional din Romania sa faca parte din acest guvern", a declarat premierul desemnat.

Specialistii sunt insa sceptici in privinta sanselor unui guvern politic, mai cu seama ca liberalii si social democratii au anuntat deja ca nu vor vota noul guvern.

"Deciziile care trebuie luate inclusiv pentru acordul cu FMI cer un sprijin politic solid si m-ar mira un consens rapid chiar pentru instalarea lui la guvern", comenteaza Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii. O alternativa care ar mai reduce din virulenta Opozitiei ar fi, potrivit expertilor, formarea tocmai a unei echipe de specialisti foarte bine vazuti in Romania.

4. Va accepta FMI sa lucreze cu Guvernul Croitoru?

FMI a anuntat ieri ca si-a amanat vizita de evaluare programata saptamana viitoare in absenta unui partener de discutii la Bucuresti. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, a declarat ca misiunea va veni in tara noastra imediat dupa formarea noului guvern si ca, pana atunci, urmareste evolutia situatiei politice din Romania, afirmand totodata ca nu anticipeaza ruperea acordului de imprumut, ca urmare a crizei politice.

Este Lucian Croitoru interlocutorul pe care FMI il asteapta? Intrebat despre acest lucru, Jeffrey Franks a refuzat ieri sa comenteze.

Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca premierul desemnat este cel mai bun partener de discutii. CV-ul lui Croitoru arata ca, timp de patru ani, intre 2003 si 2007, acesta a fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International, in calitate de Senior Adviser al Executive Directors.

5. In ce masura va reusi noul cabinet sa respecte detaliile acordului?

Scrisoarea revizuita trimisa de Romania la FMI prevede, dincolo de indicatorii bugetari, precum deficitul si arieratele (datoriile mai vechi de trei luni), ca pana la finele anului vor fi reduse cheltuielile salariale cu 15% si promovata legii pensiilor. Expertii cred ca noul guvern va reusi sa puna in aplicare aceste decizii doar in masura in care va avea sprijin politic.

"Fara sprijin politic nu poti face nimic. Uitati-va la ce s-a intamplat cu premierul Boc. Si-a asumat raspunderea pe legea salarizarii unice, dar cand a fost timpul sa impuna legea pensiilor, nu a mai avut sustinere parlamentara si proiectul s-a ingropat. Concluzia - fara sustinere, guvernul se va naste deja mort", a declarat analistul Ilie Serbanescu.

6. Va continua noul guvern planurile cabinetului Boc, sau va lansa propriul program?

Din declaratiile anterioare ale premierului desemnat, reiese faptul ca Lucian Croitoru crede ca Guvernul ar trebui sa declanseze ample reforme, ce ar include o puternica componenta fiscala.

Croitoru, care militeaza pentru o coordonare perfecta a politicilor guvernamentale cu cea monetara, practicata de BNR, declara recent ca reducerea deficitului bugetar nu se va putea face decat prin reforme serioase ale cheltuielilor publice, fara de care ar fi necesara cresterea unor impozite majore.

7. Cum si mai ales cand va fi construit bugetul pe 2010?

Guvernul ar fi trebuit ca pana pe 15 octombrie sa prezinte in Parlament legea bugetului pe 2010. Constructia acestuia a fost insa amanata, urmare a demiterii cabinetului Boc.

Analistii economici spun ca rolul Guvernului Croitoru, in cazul in care va fi instalat in functie, va fi acela de a construi legea bugetului, insa adoptarea ei va depinde in mod decisiv de sprijinul politic.

"Existenta Guvernului Croitoru este legata de sprijinul politic. Altfel, adoptarea bugetului va fi amanata pana dupa alegerile prezidentiale, atunci cand vor fi formate noi aliante politice", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Cert este ca bugetul va fi una dintre cele mai grele misiuni ale noului guvern. "Va fi cu atat mai greu cu cat datele macroeconomice sunt greu de anticipat", a declarat analistul Bogdan Baltazar.

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, declara, de altfel, zilele trecute, ca economia romaneasca ar putea inregistra anul viitor o evolutie intre minus 0,5% si 0,5%.

"Este greu de estimat acum. Cred ca vom merge pe o stagnare economica, insa nu excludem si o scadere economica", a spus Pogea. Expertii spun ca marea problema a bugetului pe 2010 este cea a veniturilor. In conditiile in care in acest an, statul abia a avut bani de salarii si pensii, restul cheltuielilor fiind anulate sau amanate, prognoza pentru anul viitor este si mai neagra.

"In 2010 vor trebui facute reformele amanate in acest an, pe fondul alegerilor prezidentiale. Va fi cel mai greu an pentru Romania", declara, recent, omul de afaceri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. "Cea mai grea misiune va fi sa reduca deficitul bugetar sub 6 procente", a spus Baltazar.

8. Guvernul va creste taxele sau va relaxa fiscalitatea?

Cresterea TVA-ului este una dintre problemele importante care macina mediul de afaceri in aceasta perioada. Totul a pornit de la declaratia ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, care a declarat ca nu exclude ca in 2010 TVA-ul sa fie majorat, daca incasarile bugetare nu vor fi cele anticipate.

Chiar daca declaratia sa a fost infirmata de premierul Boc, oamenii de afaceri au declarat ca se asteapta ca aceasta decizie sa fie luata.

"Nu iese fum fara foc", declara omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. "Cred ca guvernul va lua aceasta decizie, pentru ca s-au dovedit incapabili sa reformeze sistemul de colectare", a spus omul de afaceri.

Lucian Croitoru nu s-a pronuntat pana acum pe problema fiscalitatii. In declaratiile anterioare, el reclama insa nevoia stringenta a unei reforme fiscale.

"Pentru a evita atacuri speculative, BNR trebuie ajutata cu politici responsabile inclusiv in aria fiscala", preciza Croitoru, declarand ca una dintre marile probleme ale Romaniei o reprezinta insuficienta colectare a veniturilor bugetare.

Ramane de vazut daca el va alege varianta majorarii taxelor sau dimpotriva, a relaxarii fiscale, ceruta in repetate randuri de mediul de afaceri.

9. Cum va reusi noul executiv sa reduca cheltuielile salariale din sectorul bugetar?

Alaturi de legea bugetului si "examenul" cu FMI, Guvernul Croitoru va trebui sa o rezolve in scurt timp si problema reducerii cheltuielilor salariale din sectorul bugetar cu 15%.

Problema a fost pasata pana acum ca "un cartof fierbinte", apropierea alegerilor prezidentiale determinand guvernul sa o amane, profitand si de faptul ca hotararea a fost atacata in justitie.

Guvernul Croitoru va trebui insa sa rezolve problema, varianta vehiculata cel mai des fiind trimiterea in concediu fara plata a tuturor bugetarilor, pe o perioada de 10 zile.

Declaratiile lui Croitoru arata ca este adeptul unor astfel de "reforme la sange". "Eu cred ca ajustarile necesare nu pot fi evitate niciodata fara a plati un pret", declara, recent, Lucian Croitoru.

"De exemplu, s-ar putea sa amanam restructurarea sistemului bugetar, dar vom plati in termeni de inflatie sau de datorie publica", afirma Croitoru precizand ca "aceasta practica va perpetua o stare incerta, ceea ce reduce sansele cresterii sustenabile".

10. Guvernul Croitoru va rezista si dupa alegeri?

Premierul desemnat Lucian Croitoru a declarat nu are in vedere un mandat de "o saptamana sau doua luni".

Cu alte cuvinte, spera ca mandatul sau sa continue si dupa alegerile prezidentiale. Potrivit analistilor, aceasta perspectiva depinde in mare masura de cine va iesi presedinte.

In conditiile in care Opozitia si-a anuntat sustinerea pentru Klaus Johannis, iar liberalul Crin Antonescu s-a grabit chiar sa afirme ca, daca va iesi presedinte, il va numi pe Johannis la Palatul Victoria, prezenta lui Croitoru in functia de premier ar putea depinde exclusiv de castigarea unui nou mandat de catre Traian Basescu.

"Croitoru s-a bagat intr-un joc politic in care nu inteleg ce cauta", declara analistul Cristian Dinulescu. "Ar putea ramane in istorie drept premierul de 10 zile, in cazul in care Parlamentul il respinge", a mai spus analistul.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
G. Mihai a spus:
16/10/2009 14:36
Ce cauta un "specialist" in jocuri politice?!
Probabil ca ar trebui vazut cat de specialist e, unde si cum si-a luat doctoratul, cum a obinut slujba la BNR (care pare o sinecura mai degraba) din ce familie vine si asa mai departe...
Un specialist adevarat este un tip cu coloana vertebrala si nu executa ordine politice orbeste punand-se el insusi in posturi caraghioase...
 
S.Stefan a spus:
17/10/2009 14:47
Sa-mi fie cu iertare, domnul Croitoru este expert contabil? Ori auditor financiar? Sau consultant fiscal?
A fost vreodata contabil sef ?
Are propria sa firma?
Dupa stiinta mea nu, nu, nu si nu.
Deci de cate ori a fost de fapt examinat de alti profesori ori de realitatea economica romaneasca insas?!
Niciodata.i?
Pe de o parte , adica ne-a dovedit doar un dispret total fata de profesia sa , si fata de ceea ce ar trebui sa fie ar putea fi fi un economist care vrea carma tarii.
Pe de alta parte a dovedit doar aroganta ventrilocului care pana acum a vorbit aparent doar prin gura altora, si care nu-si-a dat seama nici acum ca este doar o simpla scula basesciana, care ,daca ar ajunge prim/ministru prima sarcina ar avea sa nu intrebe si sa nu dezvaluie opiniei publice de ce au fost imprumutate miliardele de euroi, si unde, in buzunarele cui au ajuns sau pentru ce au fost cheltuiti fara nici o judecata economica.
Ca , uita iar nu avem nici de salarii, nici de pensii! ,
Este cel mult un simplu pion pentru cei care se si ne conduc dupa principiul : Dupa noi potopul!
O ultima intrebare la care domnul Croitoru de mult trebuia sa raspunda si noi sa fi auzit si noi rostit prin gura altora: Cum e cu a noastra criza?
Este chiar fara leac ?
In afara finantarii unui sac fara fund mai exista cumva si alte solutii?
Nu?
Nici macar nu si-au propus sa le gaseasca?
Pai cum asa?
Astia au pretentia ca ne conduc sau pot sa ne conduca?
 
S.Stefan a spus:
17/10/2009 15:01
ventriloc, sau nu , ce a putut gandi si rosti ne/a fost dat sa auyim din gura lui Basescu , a lui Boc si am convingerea ca si din a lui Pogea. Pacat e ca tocmai dumnealui , Lucian Croitoru, a acceptat atitudinea acestora de persiflare a profesiei de economist! Si de ce a acceptat? Pai pentru ca lui Isarescu nu i-a suras ideea sa se manjeasca la sfarsit de cariera cu tot ce au adunat si mananca toata ziua cei aflati la putere, momentan. Vremelnic. Dar , din pacate sunt ca lacustele!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 20 Octombrie 2020, 03:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter