- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Centura orasului Lugoj, finalizata in regim de autostrada

10 Aug, 11:05 • Redactia DailyBusiness
Compania portugheza MonteAdriano a anuntat marti ca a finalizat primul tronson din Coridorului IV european din Romania, respectiv centura orasului Lugoj, construita in regim de autostrada.
Centura orasului Lugoj, finalizata in regim de autostrada

Constructia centurii orasului Logoj reprezinta 9,6 km de autostrada.

„Centura Lugoj reprezinta o lucrare de referinta pentru infrastructura din Romania pentru ca este un nod important, asigurand conexiunea in coridorul IV transeuropean cu tronsonul Deva-Lugoj-Nadlac”, a declarat Luis Vinagre, directorul general al MonteAdriano, sucursala Romania.

Ela adaugat ca tronsonul a a fost finalizat la termenul aprobat si fara depasirea bugetului initial.

Tronsonul Centurii Logoj in valoare de peste 20,8 milioane de euro a fost scos la licitatie de catre Ministerul Transpoturilor prin CNADNR SA in iunie 2007, la care s-au prezentat 12 companii. Licitatia a fost atribuita companiei MonteAdriano in 3 martie 2008, iar lucrarile au inceput in 18 martie 2008.

„Evident ca intr-o astfel de conjunctura, unde sunt implicate mai multe parti, au intervenit o serie de probleme juridice. Toate au fost solutionate in termenii prevazuti in contract pentru ca toate persoanele implicate in acest proiect, din partea autoritatilor, consultantii si contractorii au dorit finalizarea la timp si in costurile initiale”, a declarat Beatrice Onica-Jarka, partener la Cunescu, Balaciu&Asociatii, casa de avocatura care a asistat juridic MonteAdriano pentru realizarea acestei lucrari.

In cei doi ani de executie a lucrarilor la Centura Lugoj au fost implicati peste 210 muncitori si ingineri, dintre care, in mod direct pe santier, 90.

La nivelul costurilor situatia este similara altor lucrari din Europa respectiv, costul pentru 1 km de autostrada este de aproximativ 2,2 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

„Trebuie subliniat ca in costurile contractate de compania MonteAdriano a fost inclusa si relocarea utilitatilor care se aflau in zona, un astfel de exemplu fiind mutarea magistralei de gaz care uneste Timisoara de Bucuresti”, a precizat Luis Vinagre.

Compania MonteAdriano a realizat pana acum in Romania 7 proiecte, in valoare de peste 134 milioane de euro, fiind prezenta pe piata locala din 2005.

La constructia centurii orasului Logoj s-au folosit 300.000 mc de terasamente, 25.000 mc de beton turnat, 60.000 tone de asfalt turnat, fiind implicate 78 masini si utilaje.

Compania MonteAdriano a realizat in 2009, in Romania, o cifra de afaceri de peste 130 milioane de euro.