COMPANII, CARIERE

Companiile reduc numarul membrilor din consiliile de conducere. Care vor fi riscurile?

23 aprilie 2013, ora 17:52 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
businesspeople.jpg
Companiile tind sa reduca numarul membrilor din consiliile de conducere la nivel glogal, pentru a castiga la capitolul eficienta, insa acest lucru face ca diversitatea in randul directorilor sa fie un obiectiv tot mai greu de atins, potrivit unui raport privind guvernanta corporatista, realizat de firma internationala de avocatura Eversheds.

Potrivit raportului, companiile care au consilii mai mici tind sa fie mai performante. Totusi, trebuie sa se gaseasca un echilibru intre numarul membrilor din conducere si alti factori importanti precum numirea mai multor directori executivi si incurajarea diversitatii in sens larg (abilitati, experienta in afara sectorului, experienta internationala, varsta, gen).

Raportul Eversheds este un studiu global care analizeaza performanta a peste 500 de companii de top din Europa, SUA, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si Brazilia, prin analiza caracteristicilor consiliilor de conducere la nivel international. Raportul contine si 85 de interviuri detaliate cu membri seniori ai consiliilor de conducere din intreaga lume.

In 2011, Eversheds a publicat primul astfel de raport prin care compara componenta consiliilor de conducere si performanta/randamentul pretului actiunilor, perioada de referinta fiind din 2007 pana la momentul respectiv. Potrivit noului raport, in prezent, consiliile de conducere au cunoscut o restrangere in medie cu 8% fata de acum cinci ani, cea mai mare schimbare petrecandu-se in ultimii trei ani ľ o scadere de 7% intre 2009 si 2012. Acest lucru a avut ca efect o mai mare presiune pe umerii directorilor neexecutivi.

Aproape toti directorii intervievati pentru raport (93%) considera ca un consiliu eficient ar trebui sa aiba mai putin de 12 membri.

In acelasi timp, 61% dintre respondenti sunt de parere ca diversitatea membrilor, in sens larg, are un impact considerabil asupra performantei consiliului.

Raportul releva si faptul ca acele companii care au in componenta un numar mai mare de directori executivi tind sa fie mai performante, situatia fiind similara in privinta acelor companii care au in componenta mai multi directori cu experinta in alte sectoare ale industriei. Jumatate dintre directorii intervievati au admis ca diversitatea experientei directorilor combate asa-numita ägandire de grupö.

äRaportul privind guvernanta corporatista ofera o cheie pentru intelegerea elementelor care fac un consiliu sa functioneze la cote maxime. Diversitatea directorilor, ca experienta de lucru, dar si ca tipologie, sta la baza performantei unei companii. Din acest punct de vedere, tendinta globala de reducere a numarului de membri pare sa faca mai degraba un deserviciu companiilor. Provocarea actuala consta in a gasi echilibrul intre diversitatea si dimensiunea unui consiliu pentru a atinge un nivel optim de eficientaö, spune Mihai Guia, managing partner Eversheds Lina & Guia.

Diversitatea de gen este de asemenea analizata in raportul Eversheds, care arata ca in ultimii cinci ani prezenta femeilor in managementul societatilor a crescut cu 50% in toate regiunile analizate. Cu toate acestea, nominalizarea femeilor in consiliile de conducere vizeaza mai degraba functiile neexecutive, decat cele executive. Cea mai mare crestere in acest sens a fost inregistrata in Europa (156%) si in Hong Kong (133%).

De asemenea, raportul arata ca si varsta directorilor reprezinta un factor care contribuie la performanta unei companii. Astfel, in 20% dintre companiile cu performante ridicate, varsta medie a directorilor este de 58,8 ani, spre deosebire de 59,5 ani in restul companiilor.Raportul contine si informatii referitoare la managementul riscului: 72% dintre directorii intervievati spun ca abordarea consiliului din care fac parte s-a schimbat in ultimii doi ani, in sensul ca acum acorda mai multa importanta managementului riscului, avand o atitudine proactiva si concentrata in mod pozitiv pe gestionarea riscului.

Eversheds este o societate internationala de avocatura cu 45 de birouri in 28 de tari, numarand peste 2.100 de avocati si 4.000 de angajati.

In Romania, Eversheds este prezenta prin Eversheds Lina & Guia.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 11:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter