- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Criza economica vs. noul guvern: cine va castiga?

03 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Noul guvern, indiferent de culoarea politica, va trebui sa isi rescrie programul pentru a avea sanse reale in "meciul" cu criza economica. Ca intr-un meci de box, daca nu va aplica din timp upercut-uri fiscale, Romania risca un knock-out anul viitor.
Criza economica vs. noul guvern: cine va castiga?

Romania, spun analistii, poate fi comparata, in prezent, cu un boxer la categoria „pana”, care vrea sa promoveze la categoria superioara. Dintr-o tara in curs de dezvoltare, ne dorim sa fim acum „a saptea putere economica a Europei”, dupa cum spune Calin Popescu-Tariceanu.

Din pacate insa, in calificari am dat de un adversar imprevizibil, venit din strainatate – criza economica. Ca sa iasa invingator, antrenorii, in cazul de fata oamenii de afaceri si analistii economici, il sfatuiesc pe cel care va intra in ring (noul guvern) sa se pregateasca din timp pentru ce e mai rau – lovituri sub centura (retragerea unor investitori straini), upercut-uri si croseuri financiare (scumpirea creditarii externe si scaderea cererii la export). In fata acestui arsenal, majoritatea oamenilor de afaceri mizeaza pe un antrenament (program economic) bine pregatit, nefiind exclusa nici apelarea unor antrenori straini (in genul FMI si Banca Mondiala).

Cine va intra in ring pentru Romania

Retrasi in „tribune” dupa ce duminica si-au ales „jucatorii”, alegatorii asteapta acum sa vada cine va forma noul guvern. Negocierile, ce se deruleaza in prezent, aduc in prim-plan cel putin doua variante.

Un guvern PD-L – PNL – UDMR, construit pe cenusa fostei Aliante D.A., cu un premier propus de Cotroceni din randul democrat-liberalilor este una din variante, in timp ce a doua presupune o alta constructie – un guvern PSD+PC+PNL, in care social-democratii sa propuna noul prim-ministru.

Analistii politici nu exclud insa nici varianta, mai putin plauzibila, a unui guvern cu o larga reprezentare, PDL-PSD-PNL, cu un premier independent care ar avea un mare avantaj – o sustinere de peste 80% in Parlament ce i-ar asigura un suport solid in promovarea viitorului plan anti-criza.

Oamenii de afaceri spun ca, indiferent de cine va forma guvernul, programul de guvernare va fi unul cu totul nou, in care masurile de stimulare a economiei prin investitii in infrastructura va trebui sa fie imbinate cu cele fiscale.

[quote=Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania]Va trebui gasit un echilibru intre pretentiile partidelor si realitatile economice[/quote]
„In contextul scaderii veniturilor bugetare datorate contractiei economice, noul executiv va trebui sa gaseasca rapid solutii, chiar daca mai putin populare, in asa fel incat, cel putin, sa mentina economia pe linia de plutire”, a mai declarat Pogonaru.

George Mucibabici, presedintele firmei de consultanta Deloitte Romania, spune ca actuala criza economica, ce se va manifesta si mai puternic in 2009, ar putea fi partial contrabalansata de lucrari publice efectuate cu granturi din fonduri europene.

Aceasta este o varianta agreata de intreaga clasa politica, care s-a intrecut in campanie sa promita investitii masive in infrastructura.

„In vremuri de criza, lucrarile edilitare sunt recomandate, pentru a da de lucru companiilor. Constructiile reprezinta coloana vertebrala a economiei romanesti si atata timp cat domeniul stagneaza, criza ne bate la usa”, a declarat Mucibabici.

Dincolo de investitiile in infrastructura, vazute ca principala prioritate, noul guvern va trebui sa trateze si problema fiscalitatii, una destul de dificila in actualele conditii economice.

Criza e in primul rand financiara. Creditul a inghetat, taxele nu se mai incaseaza la acelasi nivel, iar exporturile au devenit o amintire”, sintetizeaza analistul economic Cristian Dinulescu.

Ce va face guvernul pentru a aduce mai multi bani la buget? Va creste cota unica, va mari TVA-ul? Oamenii de afaceri spera ca nu se va intampla acest lucru.

Dinu Patriciu, unul dintre cei mai reprezentantivi oameni de afaceri din Romania, a declarat recent ca o majorare a cotei unice va sufoca economia, el militand pentru reducerea acesteia, decizie care ar aduce firmelor posibilitatea de a-si investi mai multi bani in dezvoltarea business-ului, fapt ce va aduce mai multi bani la buget.

Exista insa specialisti care cred ca, dimpotriva, statul va trebui sa majoreze taxele si impozitele, iar Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, este unul dintre ei.

„Daca se doreste interventia pentru sprijinirea economiei reale cu resurse din buget, iar deficitul bugetar se apropie deja de 3% din PIB, nu ai decat doua solutii: fie reprioritizezi cheltuielile bugetare, fie cresti impozitele”, a explicat consilierul.

Varianta cresterii impozitarii nu a fost luata pana acum in calcul de PNL si PD-L. PNL sustine pastrarea actualului nivel al cotei unice si a taxelor prevazute in Codul Fiscal, in timp ce PD-L cere eliminarea a 100 de impozite.

PSD, pe de alta parte, a anuntat ca vrea o cota unica de 16% pe profit si una diferentiata pe venit : 10% pentru veniturile mici si peste 20% pentru cele mari.La fel si TVA-ul. Acesta ar urma sa fie mai mare pentru produsele de lux si mai scazut pentru alimente.

[quote=Cristian Parvan, secretarul general al AOAR]Mare problema, in ultimii ani, pentru mediul de afaceri, a fost legata de cadrul fiscal instabil. Vrem un sistem predictibil, pentru a ne putea realiza bugete multianuale. Atata timp cat tot modifici Codul Fiscal, ce pretentii mai ai tu, guvern, ca mediul de afaceri sa iti aduca mai multe venituri?[/quote]
„Mai bine ar reforma administratia publica, ar reduce costurile aparatului de stat si ar inceta odata cu promisiunile populiste si nocive din punct de vedere economic de majorare a salariilor peste noapte”, a mai spus omul de afaceri.

In opinia oamenilor de afaceri, guvernul ar mai trebui sa isi includa printre prioritatile pentru anul vitor atragerea fondurilor europene, in special in agricultura, vazuta de omul de afaceri Adrian Porumboiu drept marea sansa a Romaniei in actualul context economic mondial, stimularea turismului prin realizarea unui master-plan coerent pe cel putin 4 ani si modificarea legislatiei muncii, pentru a reduce fluctuatia de personal si munca la negru. Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a declarat, pe de alta parte, ca o alta mare provocare pentru noul guvern ar trebui sa fie domeniul energetic, acolo unde este nevoie de investitii masive, in special in resursele alternative.

Criza economica, cel mai dificil adversar al Romaniei de dupa ’90

Anul 2009 este vazut de oamenii de afaceri si analisti drept unul crucial pentru viitorul Romaniei. Dinu Patriciu declara, recent, ca Romania se afla pe o muchie de cutit si ca masurile ce vor fi luate anul viitor vor fi decisive in actualul context economic mondial marcat de recesiune.

„Marele avantaj al Romaniei este, paradoxal, faptul ca are nevoie de investitii masive”, declara Florin Pogonaru, presedintele AOAR. „Plecam de pe minus si orice ban investit cum trebuie, in actualul context, va ajuta economia romaneasca sa treaca peste criza”, a declarat Andrei Radulescu, analist SSIF Target Capital.

[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]In acest sfarsit de an, suntem salvati de consum. De anul viitor insa, vom privi criza la adevarata sa dimensiune[/quote]
Ce va insemna criza in 2009? Analistii de la Moody’s cred ca vom avea primul an de recesiune. Scaderea productiei, blocajul financiar, valurile de disponibilizari si prabusirea consumului – principalul motor al cresterii economice, se anunta a fi efectele cel mai vizibile.

Fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu spune ca, in acest conditii, rolul guvernului va fi unul aproape crucial.

„Nimeni in lumea asta, si vorbesc de stat, nu isi mai permite sa lase economia sa isi regleze singura problemele. Guvernul va trebui sa dea dovada de echilibru, coerenta si foarte multa decizie. Trebuie sa definim nevoile, vom vedea care vor fi, va fi greu sa stabilim cat de greu va afecta criza Romania,” a declarat fostul ministru de finante.

Daca nu va gasi solutiile cele mai bune, autoritatile ar trebui sa apeleze fara ezitare la Fondul Monetar International, la Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana.

„Nu neaparat as lua bani de la FMI, dar as incepe discutiile cu FMI si cu BCE pentru a vedea care sunt lichiditatile pe care Romania ar putea sa le utilizeze in anul urmator,” a adaugat Sebastian Vladescu.