COMPANII

Cupru Min, afacere paguboasa? "In vreme de criza, atragi numai speculatori"

12 aprilie 2012, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cupru.jpg
Afacerea Cupru Min a ramas in aer, dupa ce canadienii de la Roman Copper au respins conditiile autoritatilor romane, care cereau plata cu toti banii odata, nu esalonat. Cat de avantajoasa ar fi, in acest moment, vanzarea minei de cupru din Abrud?

Romania face o mare greseala ca incearca sa isi vanda resursele naturale acum, in plina criza, afirma profesorul de economie Mircea Cosea. In opinia expertului, aurul, gazele sau cuprul trebuie pastrate, pentru ca altfel ne condamnam viitorul.

"Avem nevoie de bani, insa trebuie sa cautam alta sursa decat sa vanzarea resurselor naturale. In vreme de criza, nu poti obtine cine stie ce bani, si oricum, atragi numai speculatorii, cei dispusi sa cumpere pentru a vinde mai tarziu pe sume infinit mai mari", a declarat Mircea Cosea.

El spune ca Romania are nevoie de investitori strategici, care sa preia intreg lantul de productie, nu numai unitati izolate. Cupru Min, in opinia acestuia, trebuia cuplata la privatizare cu fabricile de prelucrare a materiei prime.In opinia analistului, modul in care s-a derulat tentativa de privatizare a dovedit incompetenta responsabililor.

"E clar ca s-a negociat gresit, e clar ca s-a plecat de la un element gresit, din punctul meu de vedere", a spus Cosea.

"In momentul de fata, avand in vedere ce se intampla in lume, avand in vedere experienta altor tari, resursele minerale nu se vand, nu se privatizeaza", a mentionat economistul.

Potrivit acestuia, fortarea privatizarilor in acest domeniu ar face ca Romania sa piarda pe termen lung autoritatea de piata asupra acestor resurse extrem de importante.

Basescu pune presiune, noul ministru cere analiza

Mircea Cosea nu este singurul expert care acuza lipsa de viziune a autoritatilor. Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii dinCameraDeputatilor, adeclarat, pentru DailyBusiness.roca frenezia cu care statul vrea sa vanda activele pe care le mai detine denota "inconstienta" si pot fi incadrate la infractiunea de subminare a economiei.

"Daca ar fi sa va vindeti casa in aceasta perioada de criza, cand preturile sunt jos, ati face-o?", intreaba Iulian Iancu, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in sectorul energetic din tara.

In viziunea premierului Mihai Razvan Ungureanu insa, criticile pentru privatizarea Cupru Min sunt lansate de persoane care nu cunosc in detaliu istoria firmei. Acesta a subliniat ca intr-un zacamant cu 800 milioane tone minereu exista o concentratie de cupru de doar 0,3%, ceea ce necesita tehnologii foarte bune pentru a obtine profit.

Ungureanu a declarat, la Realitatea TV, ca firma inregistreaza datorii foarte mari care conduc la faliment, iar acuzatiile legate de privatizare se aseamana cu sloganul din anii '90 "nu ne vindem tara".

In vreme de criza, nu iesi cu taraba in stradaMircea Cosea, economist

Presedintele Traian Basescu a cerut, marti, Guvernului sa clarifice cat mai repede problema resurselor naturale.

Seful statului a aratat ca toti demnitarii si jurnalistii care contesta parteneriatele cu firmele straine in privinta zacamintelor de aur de la Rosia Montana si de la cupru de la Rosia Poieni ar trebui sa mearga acum in zona si sa observe daca modalitatile actuale de exploatare respecta standardele de mediu.

Firma canadiana Roman Copper, care a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, a declarat ca este pregatita sa respecte toate conditiile impuse de guvern pentru preluarea Cupru Min, inclusiv obligatiile financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala, arata un comunicat transmis de firma.

Asta dupa ce Ministerul Economiei a anuntat ca negocierile pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil deoarece firma canadiana a respins conditiile privind plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta.

Oficialii Roman Copper au cerut o intalnire cu premierul Ungureanu si ministrul Economiei, Lucian Bode, pentru a clarifica problema privatizarii.

Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resursele Minerale, a declarat ca, indiferent cu cine, "este vital ca privatizarea Cupru Min sa aiba loc pana la sfarsitul anului". Daca privatizarea nu are loc, Cupru Min nu poate indeplini standardele de mediu si risca sa fie inchisa, a subliniat oficialul.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Ianuarie 2021, 02:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter