COMPANII

De ce exista doar 4 parteneriate public-private in Romania

06 noiembrie 2013, ora 15:53   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
handshake-616726-m.jpg
Idea de parteneriat public-privat (PPP) este foarte des vehiculata in spatiul public, insa are o aplicabilitate foarte redusa.
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (care coordoneaza acum aceasta activitate) are in acest moment publicate doar patru astfel de proiecte demarate, a declarat miercuri avocatul Radu Ionescu, managing partner in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava. 

"Principala problema in acest domeniu este finantarea. PPP este un mecanism creat tocmai pentru acele proiecte de interes public pe care autoritatile responsabile nu le pot sustine financiar, scop in care apeleaza la parteneri privati care sa puna la dispozitie finantarea necesara implementarii proiectelor. Pe de alta parte, insa, in orice economie de piata, investitiile actorilor privati se bazeaza in primul rand pe finantari, si nu pe surse proprii. Asa stand lucrurile, orice proiect de lege in acest domeniu ar trebui construit luand in calcul in primul rand punctul de vedere al finantatorului unui asemenea proiect", a declarat reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

PPP nu se dezvolta in Romania nu pentru ca nu ar exista interes al partenerilor privati – ci pentru ca acestia nu pot convinge finantatorii sa se implice in astfel de proiecte. Iar cauza este cat se poate de simpla: cadrul legal nu ofera suficiente posibilitati de garantare a finantarilor acordate unor asemnea proiecte.Solutia, prin urmare, sta in crearea unor mecanisme care sa convinga finantatorii de potentialul beneficiu pe care il pot obtine prin implicarea in astfel de proiecte: acordarea in mod real a posibilitatii ca partenerul public sa permita constituirea unor garantii asupra bunurilor aduse in proiect (desigur, in masura in care nu fac parte din proprietatea publica, inalienabila), constituirea unor scheme de garantii de stat pentru astfel de proiecte acolo unde importanta lor justifica astfel de masuri, dar mai ales intelegerea faptului ca actorii privati – si implicit finantatorii – nu vor fi atrasi de PPP decat in masura in care pot anticipa un beneficiu rezonabil din aceste proiecte, opineaza reprezentantii Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Legea actuala, privind parteneriatul public-privat, dateaza din 2010 si urmeaza sa fie inlocuita in scurt timp cu o lege noua, initiata de Guvern si aflata acum in proces legislativ la Senat.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
07/11/2013 10:36
Pentru ca sectorul privat nu se implica in proiecte sociale iar sectorul bugetar e plin de indivizi care vor sa ,,rupa ,, ceva din banii care se vehiculeaza .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 09:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter