COMPANII

De ce se opune Asociația Europeană a Oțelului acordării statutului de economie de piață Chinei

15 ianuarie 2016, ora 12:29 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
otel.jpg
Asociația Europeană a Oțelului (EUROFER) solicită factorilor de decizie politică de la nivelul UE să evalueze mai riguros, transparent și cuprinzător cum ar afecta perspectivele de locuri de muncă, de creștere și de investiții ale Uniunii Europene acordarea statutului de economie de piata Chinei.  

"UE a formulat cinci criterii care stabilesc cum China ar putea fi considerată o economie de piață. În prezent, țara îndeplinește doar una dintre aceste condiții. Pur şi simplu, China nu este, deocamdată, o economie de piață. Există încă o implicare prea mare a statului", a declarat Axel Eggert, Director General al EUROFER.
 

Conferința PE organizată de trei membri de ai grupului social -democrat din Parlamentul European s-a concentrat pe efectele potențiale pe care acordarea statutului de economie de piață le-ar avea asupra industriei europene.

Această conferință PE este organizată cu o zi înainte de "dezbaterea orientativă" programată în Colegiul Comisarilor, cu privire la modul de a continua în legătură cu acordarea statutului de economie de piaţă pentru China.
 Eggert a continuat, "China pune presiune politică asupra factorilor de decizie la nivel național și european pentru acordarea prematură a statutul de economie de piață. Țara susţine că protocolul său OMC o asigură că va primi statutul de economie de piață până la sfârșitul anului 2016. Cu toate acestea, protocolul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) a fost stabilit în baza prezumției că China ar face progrese suficiente pentru a deveni o economie de piață, progres pe care nu a reușit să îl îndeplinească.  

"Dacă s-ar acorda statutul de economie de piață, măsurile antidumping care protejează sute de mii de locuri de muncă din UE împotriva concurenței neloiale din China într-o serie de industrii strategice ale UE ar deveni ineficiente. Alte măsuri de apărare comercială ale UE sunt fie inoperante sau pur şi simplu insuficiente pentru a apăra împotriva valului în creștere de produse din China, care fac obiectul unui dumping, în special cele din oțel", spune reprezentantii EUROFER.

Potrivit acestora, China are o supracapacitate de 400 de milioane de tone, probabil de două ori mai mult decât producția de oțel totală a UE de aproximativ 170 de milioane de tone. Volumul importurilor de oțel din China în UE s-a dublat în ultimele 18 luni, iar prețurile s-au prăbușit cu aproximativ 40%.

Acordarea statutului de economie de piață ar agrava condițiile deja teribile de piață cauzate de dumpingul de oțel din China în UE și ar amenința, în total, 330.000 de locuri de muncă în sectorul siderurgic european, conform estimarilor EUROFER.


Eggert a concluzionat, "în ciuda celor care cred că UE trebuie să acorde Chinei condiții avantajoase, trebuie să spunem faptul că aceasta are deja o poziție comercială favorabilă: deficitul comercial total al bunurilor din UE în raport cu China a fost de circa 137 miliarde de euro, în 2014, o cifră care se așteptă să crească cu 30% în 2015. În vreme ce Colegiul Comisarilor va discuta acordarea statutului de economie de piață mâine, EUROFER insistă ca factorii de decizie să gândească îndelung referitor la direcția politică a relațiilor comerciale dintre UE și China sau se confruntă cu dispariția potențială a sectorului de pe care a fost construită Europa.”
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Duminica, 24 Iunie 2018, 09:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter