- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

De ce va rata in continuare Fondul Proprietatea listarea la Bursa

12 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Listarea la Bursa va continua sa fie amanata, titlurile Fondului urmand sa ramana pe piata libera atata timp cat interesele speculative nu vor fi satisfacute, iar bursa va inregistra rezultate negative, declara, pentru DailyBusiness.ro, jucatorii din aceasta piata.
De ce va rata in continuare Fondul Proprietatea listarea la Bursa

„Noua cuponiada”, asa cum a fost numita de presa tranzactionarea pe piata libera a titlurilor Fondului Proprietatea, ascunde interese majore, avand in vedere activele de 4 miliarde de euro ale fondului, marea lor majoritate din domeniul energetic, cu un potential real de crestere a valorii in viitor.

Din acest motiv, spun traderii din piata, titlurile FP vor continua sa fie vandute pe piata „gri” pana ce capitalul FP se va coagula in mainile celor interesati, iar bursa va putea aduce castigurile scontate, spun investitorii.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Nimeni nu are interesul ca titlurile FP sa ajunga pe bursa prea repede. Se tot amana listarea pentru ca in piata libera poate sa cumpere cine vrea, fara sa se afle despre cine este vorba. Sunt interese majore, inclusiv ale clasei politice. De aceea se fac si eforturi ca preturile sa fie in continuare jos, la jumatate din valoarea initiala”, spune un dealer, pentru DailyBusiness.ro. Pana in prezent, listarea a depasit de trei ori termenele negociate de actionari cu statul roman, cel mai important detinator de titluri FP.

Titlurile FP au o valoare nominala de 1 leu, insa pe piata libera se vand la 0,5-0,6 lei. Principalii cumparatori si vanzatori sunt casele de avocatura, brokerii si companiile specializate in servicii financiare.

Afaceri rentabile cu titlurile FP

„Am cumparat cu 0,3 lei de la un fost proprietar cam 2000 de titluri si le-am vandut cu 0,6 lei. A fost o afacere buna, pe care o fac multi”, spune un trader ale carui anunturi de vanzare-cumparare apar pe forumul de pe Internet al Fondului Proprietatea, care nu a dorit sa isi decline identitatea.

„Vanzatorii sunt in principal cei care au primit titlurile in contul fostelor proprietati, in special oameni in varsta care au nevoie acum de bani, iar cumparatorii sunt oamenii de afaceri si politicienii, unii chiar foarte cunoscuti”, explica acesta.

In piata libera, tranzactionarea titlurilor FP a devenit un business de miliarde. Daca afacerea s-ar muta pe bursa, totul ar deveni mai transparent, fapt ce nu convine multor investitori. Exista insa si actionari care abia asteapta ca actiunile sa ajunga pe bursa, estimand dublarea sau chiar triplarea valorii acestora.

Avocatul Corin Trandafir, reprezentantul familiilor Auschnitz si Malaxa, doi dintre cei mai importanti actionari persoane fizice a Fondului Proprietatea, spera ca noul termen stabilit pentru listarea la bursa a titlurilor FP, luna iunie 2009, sa duca si la incheierea acestei perioade de fluctuatii si tranzactii speculative.

„Noul termen, stabilit pentru luna iunie 2009, este multumitor pentru noi, mai cu seama daca luam in calcul conditiile din piata de capital. Speram ca pana in primavara anului viitor piata de capital sa isi revina si intrarea titlurilor FP in piata sa aduca un beneficiu real actionarilor”, a declarat Corin Trandafir, pentru DailyBusiness.ro.

Titlurile FP, asteptate ca o mana cereasca la bursa

In piata de capital, toata lumea abia asteapta listarea FP. Avand in vedere portofoliul Fondului, alcatuit din participatii la 88 de companii, marea lor majoritate din sectorul energetic, o listare la BVB a fondului ar insemna un punct de atractie pentru o piata intrata intr-o letargie generalizata.

Brokerii considera ca listarea Fondului ar putea atrage mai multi investitori pe bursa, iar principalii vizati sunt nerezidentii, cei care pana acum un an asigurau 60-70% din piata.

„Afacerea Fondul Proprietatea este una extrem de banoasa pe viitor. Portofoliul de participatii pe care il detine Fondul, majoritatea la companii din domeniul energiei, ce vor fi listate la bursa sau privatizate, genereaza un potential de crestere urias pentru titlurile FP. Actiunea pe care o cumperi acum cu 0,5 lei pe piata libera, o poti vinde peste 2-3 ani pe bursa de 10 ori mai scump”, a declarat, anterior, fostul presedinte al FP, Nicolae Ivan.

De la evaluarea activelor, la selectia managerului de fond

In prezent, FP are active de 14,46 miliarde lei (4 miliarde euro) si depozite bancare de circa 852 milioane lei (245 milioane euro). Valoarea reala a activelor este considerata insa a fi mult mai mare mai cu seama ca marea majoritate a celor 88 de participatii ale FP sunt la societati din domeniul energiei.

In prezent, are loc evaluarea acestor active, realizata de firma Darian Rom Suisse SRL si Pricewaterhousecoopers Management Consultants SRL. Dupa evaluare, va fi ales un administrator de fond care va duce titlurile FP la bursa. La licitatia pentru administrarea FP s-au inscris firme celebre precum JP Morgan, Goldman Sachs Asset Management (GSAM), Deutsche Bank, BNP Paribas Asset Management, Barclays Capital ºi Allianz Global Investors.

„Procesul de selectie va incepe la 1 septembrie si, in maxim 2 luni, vom avea un administrator”, a declarat directorul general al Fondului, Daniela Lulache.

Odata finalizat acest proces, Fondul Proprietatea (FP) s-ar putea lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in iunie 2009. Decizia va fi luata in functie de situatia pietei de capital din Romania si de cea de pe plan mondial.

„Decizia finala a momentului efectiv al lansarii ofertei publice si listarii pe BVB a actiunilor este recomandabil sa fie luata tinand cont de situatia pietei de capital din Romania, precum si de situatia globala”, au decis actionarii. Planurile Guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la BVB si la o bursa internationala, din Londra sau New York.

„Ma astept ca valoarea actiunilor pe piata libera sa urce in continuare, pe masura ce vor fi incheiate evaluarile activelor, iar firma de consultanta va pregati drumul spre listarea la Bursa”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Alexandru Paunescu, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

Fondul a realizat, in primele 6 luni din 2008, un profit brut de peste 257 milioane lei (70,4 milioane euro) si venituri de 273,2 milioane lei, potrivit convocatorului AGA afisat pe site-ul Fondului.

Pentru intreg anul, Fondul estimeaza ca va obtine un profit net de 414,1 milioane lei (circa 119 milioane euro), in crestere cu 32% fata de castigul din 2007.