COMPANII

Documentarul devenit viral: Ce au facut actionarii de la Rosia Montana in Peru (Video)

11 septembrie 2013, ora 13:11   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
yanacocha.jpg
Newmont Mining Corporation, unul dintre actionarii Gabriel Resources, exploateaza a doua mare mina din lume, in Peru, la Yanacocha. Vezi intr-un documentar care a devenit viral pe Internet in aceste zile care au fost implicatiile economice, sociale si de mediu ale proiectului.

Yanacocha, o mina de aur in nordul statului Peru cea mai profitabila mina din America Latina si a doua ca marime din lume (251 km patrati) se afla la 4.000 de metri altitudine in Muntii Anzi, la 30 de km (14 km in linie dreapta) departare de orasul peruan Cajamarca (2.700 m altitudine), care e si capitala regiunii, cu traditie incasa.


Mina este detinuta in prezent de americanii de la Newmont Mining Corporation (51%), compania peruana Buenaventura of Peru si Banca Mondiala, prin International Finance Corporation (5%). Newmont detine o participatie de 13% la Gabriel Resources, compania care detine peste 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation. De precizat ca Banca Mondiala a refuzat sa finanteze proiectul minier din Romania.

Documentarul Open Pit spune povestea uriasului complex de mine de aur Yanacocha, din Peru. Minele au fost concesionate unuia dintre actionarii Gabriel Resources, compania americana Newmont, care este acuzata de taranii si activistii din Peru ca, prin cianurile folosite in procesul de exploatare, a distrus agricultura pe o raza de cateva zeci de kilometri si ca, pentru a-si facilita accesul la zacamintele de aur, a reusit sa cumpere intreaga administratie publica, de la presedintele tarii, pana la politistii cu cele mai mici grade, dupa cum spune Moise Guran, jurnalistul care a prezentat luni acest documentar in cadrul emisiunii Biziday de pe TVR1.Ulterior, documentarul, a devenit viral pe Internet, iar astazi a aparut si varianta subtitrata in limba romana:

DailyBusiness Video: Mina Yanacocha, Peru


In documentar sunt prezentate, in prima parte, efectele devastatoare asupra locuitorilor din zona, fermieri care pana la momentul deschiderii minei traiau din vanzarea alimentelor pe care le produceau (lapte, branza), din vanzarea animalelor si din pescuit. O data cu deschiderea minei, izvoarele au fost infestate, raurile din regiune la fel. Dintii animalelor au inceput sa se macine, pestii au murit, copiii se nasteau direct bolnavi, oamenii au trecut pe tratament medicamentos constant, in urma durerilor de cap, de ochi, afectiunilor pielii etc.

Responsabilii cu managementul apelor din zona au spus ca, in urma testelor, a reiesit ca apa este infestata cu metale grele in concentratii foarte mari. Ulterior, investigatii ale Organizatiei Mondiale de Sanatate au aratat ca aceasta concentratie a metalelor este si zeci de ori mai mare decat standardele internationale.

Exploatarea a inceput acum 20 de ani. Investitorii au extins treptat cu mina, dupa ce au descoperit ca zacamantul e practic de 10 ori mai mare decat se estimase initial.

Citeste si Radiografia fenomenului Rosia Montana in media: Minimalism si eticheta hipsterului
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Roman Vlad a spus:
13/09/2013 12:46
Honduras, Guatemala, Peru. Cate tari ar mai trebui sa fie infectate pentru a fi recunoscuta public planul draconic al celor de la RMGC ? Au disparut ochii tradatorilor si au fost inlocuiti cu monezi. DESTEAPTA-TE ROMANE !
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 20:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter