- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Enel si Elcomex dezvolta un parc eolian in Dobrogea

16 Jul, 11:47 • Redactia DailyBusiness
Enel Gren Power Romania a ajuns la un acord cu grupul Elcomex, detinut de omul de afaceri Ion Grecu, pentru dezvoltarea unui parc eolian in Dobrogea, intelegere prin care subsidiara grupului italian are optiunea de a cumpara compania de proiect.
Enel si Elcomex dezvolta un parc eolian in Dobrogea

„Enel Green Power Romania ii va acorda in avans companiei Elcomex o contributie pentru costurile de dezvoltare aferente, care va fi returnata in cazul in care Enel Green Power Romania decide sa nu isi exercite optiunea de cumparare Conform acestui acord, Enel Green Power Romania are optiunea de a cumpara compania de proiect, dupa ce toate autorizatiile necesare vor fi obtinute”, se arata intr-un comunicat al Enel.

Proiectul eolian va avea 272 MW si va fi situat in judetul Constanta, la circa 30 kilometri de coasta Marii Negre.

Comunicatul Enel nu precizeaza valoarea proiectului si a avansului care va fi acordat Elcomex.

Potrivit informatiilor de la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, Enel Green Power Romania va imprumuta Elcomex Eol cu suma de 10,5 milioane de euro, finantare garantata cu actiunile firmei, mentioneaza Mediafax.

Elcomex Eol este detinuta in proportie de 99,9% de omul de afaceri Ion Grecu, iar 0,1% din titluri sunt in posesia lui Marius-Adrian Rusu.

Obligatiile garantate au valoarea de 25,5 milioane de euro, rezultata din rambursarea sumei principale datorate Enel Green PowerRomania si o suma suplimentara de 15 milioane de euro, reprezentand estimarea tutror celorlalte sume datorate sau potential datorate de catre debitori.

Contractul de gaj al actiunilor firmei Elcomex Eol a fost incheiat cu Enel Green Power Romania in 8 iulie si garanteaza o facilitate de pana la 6,5 milioane de euro si o a doua de pana la 4 milioane de euro.

Ion Grecu a vandut, in luna iunie, 80% din actiunile unei alte firme din grupul Elcomex, respectiv Elcomex EN, catre compania elvetiana Repower. Grecu a declarat atunci ca tranzactia cu Repower presupune cedarea pachetului majoritar in vederea asocierii pentru proiectele de productie a energiei.

Enel Green Power opereaza in sectorul energiei regenerabile, fiind prezenta in Europa, America de Nord si America Latina. Compania are o capacitate instalata de 5.700 MW si peste 600 de centrale in 15 tari, care au produs in 2009 circa 21 miliarde kWh din surse de energie hidro, eoliana, solara, geotermica si de biomasa.

Grupul italian Enel este prezent din 2005 pe piata romaneasca a distributiei si furnizarii de electricitate.