COMPANII, BURSE

Energie regenerabila: Romania, in Top 40 cele mai atractive tari. Vezi clasamentul

25 februarie 2014, ora 10:56 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
E.jpg
Cat de atractiv este sectorul de energie regenerabila din Romania si ce oportunitati de investitii ofera? Suntem inclusi intr-un Top 40 la nivel mondial dupa acest criteriu, dar ocupam un loc destul de modest, 32.

In pofida unei scaderi de 11% a investitiilor globale in energie regenerabila in 2013, exista semnale optimiste in piata date de abundenta oportunitatilor de pe noile piete, de noile tehnologii si de noile surse de capital, se arata in raportul trimestrial EY- Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Aceasta scadere a investitiilor anunta inca un an dificil pentru sector, in special la nivelul politicilor care se mentin incerte si reduc apetitul investitorilor pe mai multe piete.

Pe de alta parte, aceasta scadere reflecta si o maturizare a industriei, scaderea costurilor tehnologice fiind dublata de o reducere a investitiilor si o accentuare a importantei randamentului acestora.

Raportul RECAI realizeaza un clasament al primelor 40 de piete din punct de vedere al atractivitatii si oportunitatilor de investitii in sectorul energiei regenerabile, avand la baza o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pietei de energie si de tehnologie specifica.

China ameninta suprematia SUAChina a redus mult distanta care o despartea de SUA, in partea de sus a indexului, marcand un record in 2013 prin cei 12GW generati din energie solara si intensificandu-si eforturile de accelerare a redresarii pietei. Germania ramane pe locul al treilea, insa pierde teren in urma anuntului facut de noul guvern de coalitie de reducere a subventiilor si de relaxare a obiectivelor privind energiile regenerabile.

Cresterea rapida a pietei energiei solare si efervescenta din sectorul offshore au ajutat Japonia sa se plaseze pe locul al patrulea, devansand Marea Britanie, care continua sa fie afectata de politici de reglementare contradictorii.

Din cauza consultarilor prelungite pe tema strategiei energetice si a masurilor legislative nefavorabile energiei regenerabile, Franta si Australia au pierdut teren. Ele au fost devansate de catre India, care a facut un salt pe locul al 7-lea, datorita obiectivelor sale ambitioase si anunturilor de dezvoltare de proiecte la scara larga.

Competitivele si dinamicele Brazilia si Africa de Sud s-au pozitionat pe un loc superior in index, gratie multitudinii de proiecte noi castigate in urma licitatiilor din 2013.

Romania a urcat un loc, de pe 33 pe locul 32. in functie de tehnologie, Romania se claseaza mai bine: pe locul 28 in indexul energiei eoliene si tot 28 in indexul energiei solare fotovoltaice. in schimb, ocupa locul al 36-lea la energie produsa din biomasa.

"Mentinerea interesului investitorilor pentru Romania, in urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arata ca in ciuda unei legislatii in reasezare, sectorul energiei regenerabile ramane in continuare atractiv, in comparatie cu alte state din Sud Estul Europei", a declarat Andrei Benghea-Malaies, Director Executiv in cadrul departamentului de Asistenta in Afaceri, EY Romania.

"Indicele RECAI include atat componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cat si componente legate de factori macro si microeconomici, zone unde Romania se afla in urma altor state din regiune", a mai spus Benghea-Malaies.

Tendinte cheie in 2014

Privind in perspectiva, eficienta si eficacitatea, tehnologia de noua generatie, pietele noi si sursele inovative de finantare au fost identificate ca fiind esentiale pentru cresterea industriei in 2014.

Guvernele si mediul de afaceri vor fi nevoite sa ia in calcul ce va presupune cresterea rezistentei sectorului energetic, fiind cunoscuta incapacitatea istorica a industriei de a absorbi socurile economice, politice si de mediu.

Acestea trebuie sa aiba in vedere efectuarea unei evaluari transparente si obiective pentru a identifica mixul energetic cel mai potrivit si pentru a adopta un plan centralizat de actiune care sa contracareze incertitudinea din piata si, in acelasi timp, sa incurajeze participarea sectorului privat.

Mediul de business are, de asemenea, un rol de jucat in abordarea propriilor riscuri legate de energie, cum ar fi expunerea la preturile materiilor prime, continuitatea afacerii si conformitatea cu reglementarile industriei. Acest lucru ar trebui sa determine o concentrare mai mare asupra optimizarii mixului energetic care transcende politicile consiliilor de administratie si identifica oportunitati pentru reducerea cosumului de energie si generarea directa sau co-generarea de energie regenerabila, se arata intr-un raport intocmit de EY.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 23 Mai 2022, 18:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter