- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Erste Group: Pretul mediu al petrolului va creste la 80 dolari/baril pana la sfarsitul anului

30 Sep, 17:02 • Redactia DailyBusiness
Cresterea cererii de titei la nivel global va determina o apreciere a pretului petrolului, astfel ca pana la sfarsitul anului se asteapta un pret mediu de 79,8 dolari/baril, care va continua sa creasca si pe termen mai lung, potrivit estimarilor analistilor Erste Group.
Erste Group: Pretul mediu al petrolului va creste la 80 dolari/baril pana la sfarsitul anului

„Estimam o medie a pretului petrolului de 79,8 dolari/baril pentru sfarsitul anului 2010, urmand sa creasca la 86,8 dolari/baril la sfarsitul anului 2011 si la 102,6 dolari/baril pe termen lung (sfarsitul anului 2015)”, precizeaza Thomas Unger, analist al sectorului petrolului si gazelor in cadrul Erste Group.

In ceea ce priveste factorii care ar putea influenta pretul titeiului pe viitor, stocurile de titei de la nivelul OCDE se mentin la un nivel ridicat si ar trebui sa actioneze ca tampon in fata volatilitatii. In plus, riscul de deficit al ofertei pare a fi minim in urmatorii 2-3 ani, deoarece productia de petrol tine usor pasul cu cresterea consumului.

„Cererea globala de titei a crescut din nou (+2% fata de media anului 2009) si se preconizeaza o noua crestere atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu”, adauga Unger. In general, acest lucru indica faptul ca programele de eficienta energetica ale natiunilor dezvoltate vor fi compensate din plin de cresterea puternica anticipata pe pietele emergente (in special China). Astfel, dinamica populatiei si convergenta macroeconomica vor continua sa contribuie la cresterea consumului de titei. Pe de alta parte, cresterea productiei, a explorarii si a costurilor de dezvoltare vor duce cu siguranta la cresterea pretului titeiului.