- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Febra scumpirilor: Benzina a trecut pentru prima data pragul de 6 lei

08 Apr, 12:11 • razvan.codorean
Benzina s-a scumpit astazi, in premiera, peste nivelul de 6 lei/litru. Petrom a majorat pretul carburantilor cu 9 bani. Expertii estimeaza ca preturile vor depasi 7 lei pe litru pana la vara.
Febra scumpirilor: Benzina a trecut pentru prima data pragul de 6 lei

Cea mai ieftina benzina, Premium fara plumb 95, a ajuns sa coste 5,21 lei, iar cel mai scump sortiment, OMV Carrera 100, se vinde de astazi la 6,01 lei.

Pretul benzinei Top Premium fara plumb 99+ este de 5,59 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 costa 5,35 lei.

Litrul de motorina Top Nordic Diesel costa 5,38 lei, iar OMV Alpin Diesel 5,72 lei.

Motorina OMV Sprint Diesel costa 5,40 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 este 5,24 lei.

La pompa, preturile pot sa varieze cu 5% fata de cotatiile de referinta.

Potrivit companiei, majorarea preturilor vine pe fondul cresterii cotatiei internationale a petrolului. Expertii spun ca este de asteptat ca si celelalte companii din piata sa anunte scumpiri in zilele urmatoare.

La cateva ore dupa ce OMV Petrom a anuntat noile tarife si Rompetrol Downstream a majorat pretul benzinei si motorinei cu 9 bani pe litru.

Astfel, benzinele Efix 95 si Alto 101 costa 5,35 lei pe litru, respectiv 6,02 lei pe litru. Totodata, noile preturi ale sortimentelor de motorina Efix si Alto 55 sunt 5,41 lei litru si 5,72 lei pe litru.

Preturile carburantilor vanduti in statiile Rompetrol pot varia cu +/- 5% fata de cele medii.

De asemenea, Lukoil Romania a scumpit cu pana la 6 bani pe litru pretul carburantilor.

Pretul benzinei Ecto a crescut de la 5,69 lei la 5,75 lei pe litru, iar cel al motorinei Ecto Super Diesel a fost majorat de la 5,59 lei la 5,65 lei pe litru, potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Lukoil Romania.

Sortimentele Euroluk 95 si Euro L Diesel au fost scumpite cu 5 bani, la 5,26 lei si 5,33 lei pe litru.

Benzina, la 7 lei pana la vara?

Potrivit specialistilor, nu este exclus ca pretul carburantilor sa treaca de 7 lei pe litru pana la vara.

„Vor creste preturile, fara nicio problema. Cand am zis ca vom ajunge la 7 lei pana la finele anului, am fost privit cu scepticism”, a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari.

„In conditiile in care statul are mare nevoie de bani, iar benzinarii nu sunt dispusi sa suporte din propriul buzunar fluctuatiile din piata, majorarile de preturi sunt inevitabile”, a mai spus Tache, pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit reprezentantului Lukoil in Romania, Constantin Tampiza, daca barilul de petrol va trece de nivelul de 150 de dolari, pretul carburantilor va creste cu 30%.

In prezent, petrolul brent se tranzactioneaza la 123,65 dolari, cel mai ridicat nivel din 4 august 2008. Si petrolul brut, cotat la New York, s-a scumpit la 111,39 dolari pe baril, cea mai mare cotatie din 22 septembrie 2008.

Expertii straini, inclusiv cei ai Fondului Monetar International (FMI), estimeaza ca preturile vor continua sa creasca pe fondul ingrijorarile investitorilor privind stocurile, ca umare a razboiului din Libia.

Ce ar insemna aceasta situatie pentru Romania? Analistii de la Bloomberg au spus-o destul de clar: cresterea pretului petrolului din cauza instabilitatii din Africa de Nord si Orientul Mijlociu ar putea submina revenirea economiilor din Europa de Est, din cauza ca industria din tarile fost-comuniste este mai putin eficienta energetic decat cea din vest. Cu alte cuvinte, iesirea din recesiune a Romaniei va fi amanata.

„La peste 147 de dolari erau scenarii ca la pompa pretul ar putea ajunge la peste 7 lei, 8 lei litru de benzina, din pacate este posibil”, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu.

„Va fi o catastrofa daca nu vom reusi sa luam masurile economice de redresare care sa ne permita sa platim acest pret. Acest pret este format din taxe si impozite. Astazi, statul nu ar avea altceva de facut decat sa micsoreze atat accizele, cat si TVA-ul”, a mai spus Patriciu.