COMPANII

Fuziunile si achizitiile vor reveni pe crestere in 2014. Romania poate deveni o piata atractiva

21 ianuarie 2014, ora 12:28 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
partners2-mare.jpg
Activitatea de fuziuni si achizitii in Europa emergenta a ramas, in esenta, constanta in 2013, in termeni de volum al tranzactiilor, dar a inregistrat o scadere moderata din punct de vedere al valorii tranzactiilor, care au scazut de la 138 de miliarde euro in 2012 la 112 miliarde euro in 2013. Cu toate acestea, expertii sunt optimisti in ceea ce priveste 2014, cand se asteapta o crestere constanta a fluxului de tranzactii.

In 2013, Romania a inregistrat o crestere a volumului de tranzactii M&A in special ca urmare a activitatilor desfasurate in sectorul financiar, manufacturier, energie, agricultura si TMT, se arata in raportul raportul "Emerging europe: M&A Report 2013/14", publicat de firma internationala de avocatura CMS si DealWatch.

Caracteristica generala a pietei romanesti ramane astfel cresterea volumului tranzactiilor cu valoare redusa.

Potrivit studiului CMS - DealWatch, piata romaneasca s-a mentinut in jurul nivelului de 1 miliard de euro, cu o valoare totala a tranzactiilor insumand aproximativ 1,18 miliarde de euro in 2013, o cifra similara celei inregistrate in 2011 si cu putin mai mica decat cea de anul precedent.

äSuntem moderat optimisti in ceea ce priveste estimarea noastra pentru 2014 si credem ca vom asista anul acesta la o usoara crestere a sectorului de fuziuni si achizitii. Ne bazam analiza noastra si pe ultimele luni ale anului 2013, cand aceasta crestere usoara s-a consolidatö, a declarat Horea Popescu, Partener si seful departamentului Corporate and M&A al CMS Romania.

Credem ca Romania are potentialul de a deveni o piata foarte atractiva in urmatorii aniHorea Popescu,CMS

La nivel de regiune, anul trecut, numarul de tranzactii anuntate cu o valoare de peste 1 milion de euro a scazut cu 2%, la un total de 2.555 de tranzactii.

Dupa numarul de tranzactii, cel mai activ sector in 2013 a fost cel al serviciilor, cu 484 de deal-uri incheiate reprezentand 19% din total. Sectorul minier (incluzand petrolul si gazele) a fost desemnat cel mai important in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cu peste 23 de miliarde de euro reprezentand peste 20% din piata globala. Cea mai mare tranzactie din regiune a fost anuntata in ultimele zile ale anului, cand 30% dintre actiunile companiei rusesti de constructii Stroygazconsulting au fost tranzactionate la o valoare de peste 3,5 miliarde euro.

Piata M&A din Federatia Rusa a reprezentat 31% din totalul tranzactiilor din Europa emergenta si 62% din valoarea totala a afacerilor in 2013. Polonia s-a clasat pe locul al doilea, cu o pondere de 14% din numarul de tranzactii, urmata de Turcia cu 13%.Seviciile financiare M&A au reprezentat peste 10% din totalul tranzactiilor din 2013, dar numarul de tranzactii bancare in regiune este probabil sa creasca in anii urmatori, intrucat creditorii din Europa de Vest se retrag spre a-si intari pozitiile si recapitaliza operatiunile din tarile de origine, iar bancile grecesti sunt obligate sa-si cedeze din active.

ôNe asteptam ca in 2014 fluxul de tranzactii in Europa Centrala si de Est sa fie influentat de cresterea interesului cumparatorilor straini, precum si de disponibilitatea in piata a unor companii si active subevaluate si a unei activitati crescute a fondurilor de private equityö, a declarat Helen Rodwell, CMS CEE Corporate Partner.

"In timp ce reducerea gradului de indatorare a bancilor vest-europene va continua sa fie un motiv de ingrijorare pentru stabilitatea economiilor din Europa de Est, intrarea fondului de capital privat KKR in regiune este un semn incurajator al increderii investitorilor. Exceptand un nou episod in criza datoriilor din zona euro, suntem de parere ca o consolidare a sectorului bancar si redresarea economica in curs de realizare in Europa emergenta vor genera o crestere a activitatii in sectorul M&A in 2014", a adaugat Boris Maleshkov, head of editorial, Emerging Markets Information Service (EMIS).

Expertii CMS sunt optimisti cu privire la fluxul de afaceri in Europa Centrala si de Est, in 2014. Potrivit acestora, cea mai grea perioada a crizei a trecut si increderea se restabileste incet pe piata.

Citeste si: Nimeni nu mai cumpara firme? Piata de fuziuni si achizitii, in cel mai negru moment
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 05:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter