- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Garcea, pe urmele evazionistilor! Politistii comunitari se pregatesc sa ia la control actele contabile ale firmelor

08 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Proiectul de lege privind infiintarea politiei locale prevede ca actualii politisti comunitari, viitorii politisti locali, sa aiba dreptul sa verifice actele firmelor care realizeaza activitati comerciale. Initiativa legislativa a starnit reactii contradictorii in mediul de afaceri. Unii acuza faptul ca agentii de ordine nu au studii economice, altii spun ca totul se invata, iar daca gasesc macar un evazionist, legea isi va atinge scopul.
Garcea, pe urmele evazionistilor! Politistii comunitari se pregatesc sa ia la control actele contabile ale firmelor

Proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea politiei locale, aprobat in noiembrie de Senat si aflat in prezent in analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, va acorda politiei locale atributii extinse fata de cele ale actualei politii comunitare, care ar urma sa dispara, fiind prevazute si alte domenii de competenta, inclusiv in domeniul economic.

Cei 13.800 de agenti, cat va avea Politia Locala, vor putea sa controleze actele firmelor care desfasoara activitati comerciale in spatiile publice, dar si in domeniul constructiilor, urbanism si protectia mediului, cu scopul de a veghea la respectarea legilor.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, spune ca aceasta atributie de control trebuie eliminata, pentru ca politistii comunitari nu au studiile necesare controlarii actelor firmelor.
[quote=Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR]O astfel de decizie este periculoasa, pentru ca poate lasa loc de abuzuri. Politistii comunitari trebui sa asigure linistea si ordinea publica, nu sa controleze firmele[/quote]
”Am ramas stupefiati cand am vazut ca, la articolul 10, se prevede extinderea atributiilor Politiei Locale si in domeniul activitatii economice. Daca s-ar adopta aceasta modificare, orice politist local fara pregatire economica, doar cu o pregatire generala, asa cum este ea, ar putea sa intre in orice firma si sa vada care este situatia bilantului contabil. Politistii comunitari vor putea sa vada situatia conturilor si inventarul”, a declarat Nicolescu, pentru DailyBusiness.ro.
El spune ca, in conditiile absentei pregatirii de specialitate, politistii comunitari ar putea acorda sanctiuni contraventionale abuzive.
[quote=Marin Toma, presedinte Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania]Nu vad ce poate sa faca un politist in contabilitatea unei firme, in activitatea economica a unei firme[/quote]
Potrivit expertului, atributiile de control pe segmentul financiar ar trebui sa ramana la inspectorii specializati. ”Sa permiti unui agent sa parcurga astfel de documente si, mai ales, sa decida sanctiuni, indiferent de natura lor, mi se pare deplasat”, a declarat Toma, pentru DailyBusiness.ro

In prezent, potrivit legii, controlul actelor contabile sta in sarcina inspectorilor Garzii Financiare, Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei, Autoritatii Nationale a Vamilor si Directiei Generale Coordonare Inspectie Fiscala din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Stancescu: Macar un evazionist daca este prins, legea isi atinge scopul

Marius Stancescu, presedinte la firma de consultanta financiara Riff Holding, spune ca oamenii de afaceri isi fac prea multe probleme cu aceasta lege. ”Sa le dai posibilitatea politistilor comunitari de a verifica pe toti cei care isi desfasoara activitatea in zona pietelor, targurilor si altor asemenea spatii publice ar putea contribui la reducerea evaziunii fiscale care, in aceste zone, este preponderenta”, a spus Stancescu, pentru DailyBusiness.ro. (Marius Stancescu este membru Key People)

Expertul considera ca adoptarea legii va trebui insa urmata de o necesara familiarizare a politistilor cu notiunile minime din domeniul contabil. ”Vor trebui organizate cursuri de training in care politistii sa invete sa citeasca o factura, un registru de casa etc. Daca vor invata macar un sfert dintre ei, va fi un castig imens. Vor constientiza dimensiunile evaziunii fiscale si poate vor interveni pentru limitarea ei”, a mai spus Stancescu.
[quote=Marius Stancescu, presedinte Riff Holding]Un politist comunitar cu o minima pregatire va reusi foarte usor sa depisteze pe cei care comericializeaza produse fara acte, care fac evaziune[/quote]
In varianta propusa de Guvern si adoptata de Senat, legea prevede ca viitorii politisti locali vor putea ”verifica legalitatea activitatilor de comercializare a produselor desfasurata de catre operatori economici, persoane fizice si juridice autorizate si producatori particulari in pietele agroalimentare, targuri si oboare, precum si respectarea prevederilor legale de catre administratorii pietelor agroalimentare”.

In plus, politistii vor avea in atributii ”verificarea existentei la locul de desfasurare a activitatii comerciale a autorizatiilor, aprobarilor, documentelor de provenienta a marfii, a buletinelor de verificare metrologica pentru cantare, a avizelor si altor documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale”.

In prezent, politistii au dreptul sa participe la acest gen de verificari numai insotiti de inspectori de specialitate.

Articolul de lege mai prevede ca politistii locali vor putea ”verifica respectarea normelor legale privind reclama si comercializarea produselor din tutun si a bauturilor alcoolice; respectarea prevederilor legale privind orarul de aprovizionare al operatorilor economici; respectarea regulilor si normelor de comert stabilite prin legi si acte administrative ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale; respectarea obligatiilor ce revin operatorilor economici cu privire la afisarea preturilor, a categoriei de calitate a produselor si serviciilor, respectarea standardelor de calitate, exactitatea cantarelor si a masuratorilor produselor comercializate si sesizeaza autoritatile competente in cazul in care identifica nereguli”.

Pentru faptele constatate, politistii vor putea aplica sanctiuni contraventionale.

Analistii sunt de parere ca scopul principal al noii reglementari vizeaza reducerea evaziunii fiscale din comertul stradal.

Proiectul de lege a trecut de Senat si se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor. Dupa aceea, va fi votat in plenul Camerei Deputatilor si, daca va fi aprobat, va merge la presedinte pentru promulgare.