COMPANII

Generatia modificata genetic. Mina de aur pentru agricultura sau pericol de cancer?

23 mai 2013, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
soia.jpg
Organismele modificate genetic (OMG) dauneaza grav sanatatii, potrivit activistilor care militeaza pentru interzicerea cultivarii acestora in Romania. Reprezentantii unor patronate din agricultura sustin insa ca oricum consumam in fiecare zi produse care contin, de exemplu, soia modificata genetic, numai ca aceasta nu mai este produsa pe plan local, ci importata din America.

Sunt OMG-urile un pericol real pentru sanatatea umana sau un potential de dezvoltare a agriculturii ignorat de romani? 

Vecinii maghiari au distrus 400 de hectare de culturi de porumb, dupa ce au constatat ca au fost cultivate cu seminte modificate genetic, declarand razboi gigantului biotehnologic Monsanto, potrivit unor informatii aparute in presa in aceasta saptamana.

In timp ce ungurii au interzis OMG-urile, in Romania se cultiva porumb modificat genetic pe o suprafata controlata de 1.050 de hectare.

Ce spun activistii


"Romania a avut dintotdeauna o pozitie favorabila OMG-urilor. Chiar fosti angajati ai Monsanto care au devenit ulterior ministri, Valeriu Tabara si Stelian Fuia, si-au declarat public opinia in favoarea OMG", a spus pentru DailyBusiness.ro Raluca Dan, membra a asociatiei de fermieri Eco Ruralis, subliniind conflictul de interese.

Ea a amintit ca in Romania se cultiva soia modificata genetic in perioada 1998-2007, dupa care a fost interzisa imediat ce am intrat in UE.

Raluca Dan apreciaza ca in timp ce in alte tari produsele Monsanto sunt interzise, in Romania exista o presiune mare din partea acestei companii, care detine aici o fabrica de erbicide si seminte.

"O critica la adresa Monsanto este ca detine drept de autor pe semintele pe care le vinde taranilor, astfel ca la o noua insamantare acestia trebuie sa plateasca din nou royalties (taxe pentru folosirea lor – n.r.). Nu exista libertate", a mai spus reprezentanta Eco Ruralis.

Legat de Monsanto, aceasta a mentionat ca marti va avea loc o demonstratie impotriva companiei in Bucuresti, in paralel cu alte 400 de actiuni similare la nivel international, in 50 de tari.

"Trebuie sa punem presiune pe guvernele noastre care devin tot mai slabe in fata presiunii companiilor", a adaugat activista care lupta impotriva "hranei servita de companii care cauta doar profit si nu sunt interesate de sanatatea oamenilor".

Riscurile alimentatiei modificate genetic

Printre efectele nocive ale hranei pe baza de OMG Raluca Dan a mentionat periclitarea sanatatii.

"Un studiu din septembrie 2012 arata ca, in urma consumului de OMG, in 96% dintre cazuri au rezultat tumori. Mamare la femele si la aparatele de reproducere la barbati. Afecteaza functiile de baza ale organismului", a mai spus reprezentanta Eco Ruralis.Ea a mentionat ca acest studiu, care s-a intins pe o perioada de doi ani, demonstreaza clar efectul OMG asupra sanatatii umane.

Pe langa efectul asupra sanatatii umane, Raluca Dan a mentionat riscurile asupra mediului. "Afecteaza panza freatica. Contamineaza apa. In SUA, erbicidul a ajuns in apa potabila, depaseste limitele normale", a mentionat activista.

Ea a adaugat ca OMG-urile nu sunt bune nici pentru biodiversitate, deoarece ataca orice daunator iar alta cultura poate fi contaminata.

Mai mult decat atat, productivitatea nu este cu mult mai ridicata decat in cazul culturilor tranditionale, cel putin in cazul porumbului. Pentru ca fermierul are nevoie si de erbicidul de la Monsanto pentru cultivarea acestui soi, profitabilitatea lui scade, a mai spus Raluca Dan, precizand ca in timp OMG-urile se adapteaza si au nevoie de erbicid din ce in ce mai puternic.

"Comparand cu soiurile locale, care au material genetic adaptat zonei respective, automat acel soi local va rezista mult mai bine decat o saminta produsa in laborator", a spus reprezentanta Eco Ruralis.

Cat de profitabile sunt OMG-urile

Pe de alta parte, Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) spune ca aceste culturi ar fi o mina de aur pentru Romania.

"Culturile de porumb modificat genetic au un potential productiv cu 10-20% mai mare. Pentru ca sunt rezistente la daunatori si seceta, ar fi mina de aur pentru Romania, care are probleme cu seceta", a explicat Matei.

In ceea ce priveste culturile de soia modificata genetic, acesta a spus ca Romania are un potential de 1,5 milioane de hectare. Daca l-ar utiliza, Romania ar putea acoperi 70% din necesarul de soia din UE.

"Nu exista zi in care noi sa nu mancam produse in care sa nu se gaseasca soia in proportie de cel putin 20%, de la mezeluri pana la patiserie", a mentionat presedintele FNPAR.

El a precizat ca Romania importa soia modificata genetic din tari precum SUA, Brazilia si Argentina, pentru ca productia noastra de soia nemodificata genetic este foarte mica. Si asta pentru ca nu este prea rentabila.

"Cultivam foarte putin. Soia nemodificata genetic are nevoie de irigatii si o productivitate de doar 1.500 de kilograme la hectar. Spre comparatie, cea modificata genetic genereaza o productie de 4.000 de kilograme la hectar", a aratat Matei.

Acesta a amintit ca desi a fost interzisa initial in UE, cultivarea de soia modificata genetic este acum la latitudinea fiecarui stat membru.

"Mult mai puternice sunt alte influente economice. Cel mai puternic lobby impotriva omg il fac asociatiile americane. In momentul in care in Europa ar intra culturile modificate genetic, ar avea probleme cu exportarea produselor proprii", a spus Matei.

In ceea ce priveste efectele daunatoare ale OMG, presedintele FNPAR intreaba retoric daca "si-ar omori SUA oamenii prin cultivarea acestor culturi?".

Egali, dar nu prea


Alt factor care descurajeaza productia locala de soia nemodificata genetic ar mai fi subventia acordata pentru acest tip de cultura in UE.

"Fermierul roman are o subventie de 120 de euro la hectar, cel bulgar de 160 de euro, cel ungar de 200, cel german de 600 iar cel francez de 640 de euro. Acestia sunt bani europeni dar care nu se distribuie egal", a atras atentia presedintele FNPAR.

El explica dezavantajarea Romaniei la impartirea banilor prin faptul ca daca ar fi sprijinita la fel de mult, tara noastra ar putea deveni cea mai mare producatoarea zona agricola din UE.

"Iar cand Romania ar produce peste 80 de milioane de tone de cereale, ar crea probleme sociale in alte tari, unde fermierii traiesc din agricultura", a mai spus Matei.

In opinia acestuia, Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei, care a aparat mult mai bine interesele agricultorilor polonezi in fata masurilor restrictive impuse la nivelul UE.

Reduce foametea?


Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii Monsanto Romania nu au oferit niciun cometariu pana la momentul publicarii articolului.

In schimb, in relatarile anterioare din presa locala, Cosmin Chioreanu, directorul Monsanto Romania, spunea ca vede o coexistenta a celor trei tipuri de tehnologii: agricultura bazata pe biotehnologii, agricultura conventionala si cea ecologica.

"Pot sa supravietuiasca toate cele trei tipuri. Nu cred ca agricultura va merge suta la suta in directia plantelor modificate genetic, ci cred ca la noi in Europa vor coexista", declara Chioreanu.

El mai spunea ca Europa este singurul continent in care nu se permite folosirea materialului genetic folosit in biotehnologii.

"America de Nord, America Latina, Asia, China acum, Africa de Sud, au adoptat aceasta tehnologie. Si nu au adoptat-o de pomana, pentru ca nu a ajutat la cresterea profitului ci, de multe ori a ajutat la reducerea numarului de oameni care mor de foame in aceasta lume. Nu vorbim aici de profit, vorbim de zone in care plantele genetice au facut acest lucru. Din studiile companiei Monsanto de pana acum, nu exista niciun fel de efect nociv asupra sanatatii oamenilor", adauga reprezentantul Monsanto.

Activistii mai acuza companiile biotehnologice precum Monsanto ca incearca acum sa patenteze soiuri de fructe si legume din cosul zilnic, cum ar fi castravetele, broccoli-ul si pepenele, fortand practic cultivatori sa plateasca pentru seminte, sub amenintarea de a fi dati in judecata daca nu o fac.

"Monsanto & Co. isi permit sa faca astfel de abuzuri din cauza unor ambiguitati din legea europeana care le confera drepturi exclusive asupra semintelor conventionale, deci tot ce trebuie sa facem e sa inchidem aceste portite legislative inainte de a se crea un precedent periculos la nivel global", atrag atentia activistii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Cami a spus:
23/05/2013 13:12
Sunt impotriva celor de la Monsanto
 
Un Consumator a spus:
25/05/2013 02:32
Dar pe noi, consumatorii, ne intrebati daca vrem sa mancam porcarii modificate genetic ?
 
InfinityBlues a spus:
30/05/2013 08:24
I am translating this comment from english... I hope you folks can read it. I was lookign for an article circulating in US about Putin telling Obama to stop trying to force GMO Monsanto crops on Russia.The worst thing your country could ever do is allow Monsanto even one more sliver of power. I live in the US and yes I do believe we are being actively poisoned by these crops because of greed. Many of our politicians get money from Monsanto through lobby efforts. Our civil rights are being repealed often and anyone that speaks out against these practices or anyone that attempts to investigate is bullied or arrested. Monsanto has a long history of poisoning people... DDT, PCB's, Dioxin, Agent Orange... and always deny accountability. Research into the promises of big crop numbers and less pesticide will show these GMO crops are not what they promise. Added to the fact the Monsanto operates like an evil entity and putting out the welcome mat will be regrettable for your country. I am not adverse to biotechnology...transparent long term testing on each different crop should be done before the public consumes theses science experiments. Resist!

Sunt traducerea acest comentariu de la englez? ... Sper ca oamenii pot citi. Am fost lookign pentru un articol care circul? în SUA despre Putin a spus Obama de a opri încercarea de a for?a OMG culturi Monsanto pe Russia.The cel mai rau lucru pe care ?ara dumneavoastr? ar putea face vreodat? se permite Monsanto chiar o felie mai mult din putere. Eu locuiesc în SUA ?i da cred c? sunt otr?vite în mod activ de c?tre aceste culturi, din cauza l?comiei. Mul?i dintre politicienii no?tri ob?ine bani de la Monsanto, prin eforturile de lobby. Drepturile noastre civile sunt abrogate de multe ori ?i pe oricine care vorbe?te împotriva acestor practici sau oricine care încearc? s? investigheze este agresat sau arestat. Monsanto are o lunga istorie de oameni intoxica?ii ... DDT, PCB, dioxina, Agent Orange ... ?i neag? întotdeauna responsabilitate. Cercetarea in promisiunile de numere de culturi mari ?i mai pu?in de pesticide se vor ar?ta aceste OMG-uri nu sunt ceea ce ei promit. Ad?ugat la faptul Monsanto func?ioneaz? ca o entitate rea ?i punerea în covorul de bun venit va fi regretabil pentru ?ara dumneavoastr?. Eu nu sunt adverse la biotehnologie ... testare pe termen lung transparent? pentru fiecare dintre culturile diferite trebuie s? se fac? înainte de publicul consum? experimente ?tiin?ifice teze. Rezista!
 
fds a spus:
05/06/2013 11:03
Monsanto, afara din Romania!!!!!!!!!!
 
02/08/2013 13:04
Intrebati pe cei de la Monsanto daca au auzit de "pleiomorfism genic". Pentru a se intelege notiunea, o gena straina introdusa in nucleul unei celule dintr-un organism modificat genetic (OMG) deregleaza un lant de gene in care aceasta s-a integrat functional, in sute de mii de ani. Rezultatul este aparitia unor boli cu expresie genica dintre care cea mai probabila, dar si demonstrata, este CANCERUL. Nici presedintele Obama nu a reusit sa refuze protectia legislativa a firmei Monsanto, chiar daca presiunea societatii civile acolo este enorma, iar prima doamna a Americii si-a facut o gradina ecologica.. Americanii lupta acum pentru etichetarea produselor alimentare ce contin ingrediente modifiate genetic.
FOOD DEMOCRACY
(http://action.fooddemocracynow.org/call/stop_monsanto_in_the_farm_bill/?akid=872.770818.p949fa&rd=1&t=4 )
incerca sa readuca aceasta lege a protectiei OMG in dezbaterea Congresului USA, pentru a fi anulata.
This week, an amendment to repeal the Monsanto Protection Act could be introduced in Congress by Senator Jeff Merkley (D-OR) during the farm bill debate and we need your help to make sure this blatant corporate handout is no longer law.
Romania tace si consuma "in liniste" alimente cu OMG fara a informa consumatorii ce mananca. Culmea mai vrea sa le si cultive, fara a ne intreba daca suntem de acord. INCERCATI UN LUCRU SIMPLU SA DETERMINATI FACTORII RESPONSABILI SA SCRIE PE ETICHETA ALIMENTULUI CA ARE CONTINUT DE ORGANISME MODIFICATE GENETIC. Cel ce doreste sa le consume sa le poata alege din raft. Va asigur ca nu veti reusi.
Cat despre biodiversitate si terenuri agricole curate, mai avem 4 milioane Ha. terenuri cu potential ecologic. Am putea trece lejer pe primul loc in Europa deoarece Italia cu 1 milion Ha si Spania cu 1,3 Ha cultivate BIO, au terminat rezerva nationala. Saracia din comunism si odihna partiala post-revolutionara a terenurilor necultivate a avut si o componenta buna; ne-a protejat o parte din solul terenurilor agricole.
HAI SA NE BATEM JOC DE CE A MAI RAMAS BUN DIN AGRICULTURA NOASTRA, sa omoram albinele cu insecticide ca avem cea mai buna miere din Europa, sa degradam soluri prin chimizare, sa distrugem flora si fauna spontana a acestei tari, ce a mai conservat ceva din biodiversitate si am ramas cea mai favorizata tara din Europa pentru a practica o agricultura sanatoasa. Fata de Monsanto, Europa "s-a spalat pe maini" si a trecut toata responsabilitatea in sarcina politicienilor din Romania dar si cetatenilor acestei tari. Culmea si ei mananca organisme modificate genetic! Si copii lor mor de cancer! SA TRAITI SANATOSI DOMNILOR DOAMNELOR SI STIMATI TOVARASI.
Dr. Corneliu Matescu
Presedintele Asociatiei Interprofesionale Bio-Romania
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 17:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter