- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Gica Popescu: Imi place business-ul, dar nu vreau sa ajung niciodata ca Tiriac sau Patriciu

20 Jan, 00:01 • elena.olteanu
"Inca din scoala generala am fost capitanul echipei, de atunci m-am obisnuit cu banderola", asa ar putea incepe o foarte scurta descriere a unuia dintre cei mai importanti fotbalisti ai "Generatiei de Aur". Cum este Gica Popescu in calitate de om de afaceri?
Gica Popescu: Imi place business-ul, dar nu vreau sa ajung niciodata ca Tiriac sau Patriciu

Ca si in viata de fotbalist, spune ca ii place sa-si impuna target-uri greu de atins. Popescu vorbeste intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre proiectele sale de business, hobby-uri, dar si despre hotararea de a deveni „intr-o zi”, presedintele Federatiei de Fotbal.

DailyBusiness.ro: Activati in business si totusi nu va place sa vi se spuna „om de afaceri”. De ce?
Gheorghe Popescu: Din punctul meu de vedere, notiunea de om de afaceri i se potriveste lui Tiriac sau lui Patriciu. A fi om de business inseamna a avea o cifra de afaceri extrem de importanta. Intotdeauna mi-a placut sa-mi vad lungul nasului. Eu sunt inca in perioada in care acumulez experienta. Sunt ca un burete uscat care intra in apa si absoarbe tot ce poate.

DB: Credeti ca in urmatorii 5-10 ani va veti putea numi om de afaceri?
GP: Sa dea Dumnezeu sa se intample asa (zambind). Nu cred si nici nu as vrea vreodata sa ajung la nivelul dumnealor (Tiriac si Patriciu – n.r.). In perioada in care am jucat fotbal mi-am sacrificat tot timpul liber pentru a ajunge sus. Nu vreau sa fac acelasi lucru si in business. Vreau sa merg pana la un anumit nivel si acolo sa spun „stop”, pentru ca cele mai importante lucruri pentru mine sunt familia, copiii, si nu vreau sa-i sacrific pe ei pentru business-urile mele.

In prezent fac business pentru ca imi face o placere extraordinara. Intotdeauna mi-a placut sa-mi pun targeturi greu de atins. Am facut-o ca sportiv si o voi face si ca… depinde cum doriti sa-i spuneti, investitor sau om de afaceri (zambind).

DB: Cat timp petreceti in lumea de business si cat timp acasa?
GP: Toti membrii familiei ajungem acasa la aproximativ aceeasi ora, insa cand intru in casa las intr-o oarecare masura problemele la usa. Am o responsabilitate foarte mare, am doi copii pentru care sunt numai tata. Cu toate acestea, telefonul il am tot timpul dupa mine, chiar si in casa.
[quote]Nu-mi permit sa fac lucrurile „pe picior”[/quote]
DB: Ce puncte slabe are fotbalul romanesc in prezent?
GP: Din punctul meu de vedere, marea problema este faptul ca echipele sunt finantate de persoane fizice. Puterea lor financiara este dictata de evolutia pietei, iar business-urile lor nu se compara cu cele ale conducerii marilor cluburi din afara.

In momentul in care afacerile persoanei care conduce clubul scartaie, implicit influenteaza negativ si activitatea sportiva. E drept ca daca Tiriac ar avea un club, nu cred ca ar avea probleme financiare.

DB: Asadar, care este prima masura care trebuie luata in fotbalul romanesc pentru ca acesta sa functioneze bine?
GP: Trebuie neaparat sa se faca curatenie de la varf.

[img=509][/img]
DB: Ati fost capitan la FC Barcelona. Totusi, in tara, n-aveti nicio sansa la conducerea FRF. Credeti in proverbul „Nimeni nu e profet in tara lui”?
GP: In 2005 puteam sa fiu capitan si la Federatie, insa cu anumite compromisuri pe care eu nu am vrut sa mi le asum. Nu vreau sa intru in detalii. Toata viata mea am vrut sa merg pe drumul corectitudinii si al dreptatii.

Anul acesta puteam sa fiu presedinte doar daca as fi avut mai mult timp la dispozitie (alegerile FRF au fost devansate si vor fi organizate pe 25 ianuarie – n.r.). Daca alegerile erau in mai, cu siguranta as fi putut fi noul presedinte pentru ca as fi avut timp sa conving oamenii ca proiectul meu era cel mai bun. Aveam in derulare anumite negocieri cu firme de business de fotbal din strainatate care-mi dadeau bani sa-mi duc la capat proiectele. Nu-mi permit sa fac lucrurile „pe picior”.
[quote]Va promit ca nu e un razboi pierdut. Va veni o zi in care eu voi fi presedintele Federatiei Romane de Fotbal[/quote]
DB: Despre ce compromisuri vorbiti?
GP: Compromisuri. Eu am fost la un razboi atomic cu sabia. Cam asa a fost atunci la candidatura, insa cele 102 voturi pe care le-am obtinut au avut valoare mult mai mare decat cele 180 obtinute de Mircea Sandu. Ale mele au fost muncite, ale lui facute cadou. Va promit ca nu e un razboi pierdut. Va veni o zi in care eu voi fi presedintele Federatiei.

DB: Ce masuri veti lua pentru fotbalul romanesc daca veti fi presedintele FRF?
GP: Sunt multe. Nu vreau sa le dau idei celor care sunt acum la conducere.

DB: Una singura?
GP: Voi investi foarte mult in departamentul de copii si juniori. Atata timp cat noi nu dezvoltam si nu punem bazele, este foarte greu sa avem ceva bun.

DB: Cum merge scoala de fotbal pe care o conduceti?
GP: Foarte bine. Toata viata mea am fost intr-o competite continua cu Gica Hagi pentru primul loc (zambind). El acum isi dezvolta un proiect extraordinar (academia de fotbal – n.r.), or in conditiile astea eu nu pot sta degeaba. Glumind: Deja ne-am impartit teritoriile, i-am spus sa-si faca proiectul in Dobrogea, de la Bucuresti la Constanta, iar eu mi-l dezvolt in Oltenia, de la Craiova spre Bucuresti. Daca depaseste granitele, avem probleme.

Mi-as dori ca in fiecare an finala la juniori sa se joace intre scoala mea si academia lui Hagi. Am da un exemplu de finala – ne-am intalni inainte de partida, am sta impreuna in tribuna, ne-am felicita dupa meci. Nu conteaza cine castiga.
[quote]Intotdeauna mi-a placut sa-mi pun targeturi greu de atins, Am procedat asa ca sportiv si o voi face si ca investitor[/quote]
DB: Ce investitii va atrage scoala de fotbal in acest an?
GP: Ne vom dezvolta, vom face o baza mai mare, iar investitiile vor fi de circa 1 milion de euro.

DB: Ati fost acuzat de tentativa de evaziune fiscala (neplata a 400.000 de dolari, impozit datorat din 2003 in urma unor transferuri, si platit cativa ani mai tarziu – n.r.) Ce s-a intamplat mai exact in acea perioada si cu acei bani?
GP: Eu intotdeauna iau langa mine oameni care sa ma ajute cu lucrurile la care nu ma pricep. La momentul respectiv mi s-a spus, de catre o persoana chiar din Ministerul Finantelor, ca nu trebuie sa platesc impozit pe o suma de bani castigata in strainatate. Ulterior mi s-a spus ca am fost sfatuit gresit la momentul respectiv. Cand am aflat ca n-am procedat corect m-am dus imediat si am platit fara „sa-mi puna cineva sula-n coaste” si inainte de a incepe tot acest scandal. Cu toate acestea, suna mai bine atunci cand se exagereaza.
[quote]Tara noastra devenise o agentie imobiliara. Doctorii, inginerii, cofetarii, toata lumea facea business cu imobiliare[/quote]
DB: V-a afectat imaginea acest scandal?
GP: Cu siguranta. E greu sa-i faci pe oameni sa inteleaga ca nu e asa cum se scrie in presa.

DB: Ati trait mult timp in Spania. In viitor unde va veti stabili?
GP: Pentru mine Spania este a doua casa. Vacanta de vara ne-o petrecem 70% in Delta si 30% in Spania. Acolo avem si o casa de vacanta. Romanii se aseamana ca si cultura, mentalitate, stil de viata foarte mult cu spaniolii. Suntem foarte legati de aceasta tara, insa eu ma vad foarte mult traind in Romania, de aceea am ales sa ne intoarcem acasa cand am terminat cu fotbalul. Aici este casa noastra.

[img=508][/img]
DB: Dintre toti fotbalistii romani, pe care ii considerati cei mai buni oameni de afaceri?
GP: L-as alege mai degraba dintre toti sportivii, pe Tiriac. Pentru sportivi, Tiriac trebuie sa fie un exemplu pentru ca a plecat din lumea sportului si si-a creat un imperiu de business.

DB: Cum l-ati caracteriza intr-un cuvant pe George Copos?
GP: Zgarcit.

DB: Gigi Becali?
GP:: Haotic.

DB: Mircea Lucescu?
GP: Antrenor extraordinar.
[quote]Aceasta bajbaiala a guvernului nu face bine, nu da stabilitate si incredere oamenilor care vor sa investeasca in Romania[/quote]
DB: Daca ati fi membru al guvernului, ce masuri de iesire din recesiune ati adopta?
GP: Doamne ajuta! (zambind). E greu… eu cred ca trebuie sa avem incredere in cei care ne conduc, cred ca sunt cei mai in masura si cei mai priceputi sau cel putin asa ar trebui.

Cu toate acestea, nu mi se pare o idee extraordinara taxarea populatiei, care este deja saraca. Ce facem, ne intoarcem iar la comunism? Ce cred ca ar trebui sa se faca ar fi realizarea unui sistem prin care toata lumea, in egala masura, sa-si plateasca taxele, iar in momentul in care acest program ar functiona bine si colectarea s-ar mari, n-ar mai trebui sa punem taxe la infinit.

DB: Sa inteleg ca nu sustineti impozitul forfetar?
GP: Nu, e o prostie. In fiecare an schimbam legea. Nu poti sa-ti faci un plan de business pentru ca la un an-doi se schimba guvernul si vin altii la putere, cu alte idei. Aceasta bajbaiala nu face bine, nu da stabilitate si incredere oamenilor care vor sa investeasca.

DB: Mai aveti in plan constructia parcului eolian?
GP: Da, avem multe planuri. Nu-mi place sa vorbesc despre proiectele pe care le am, nu e felul meu de a fi. Tot timpul am fost si voi ramane un tip discret.

DBAvand in vedere legislatia dificila din Romania, de ce nu ati decis orientarea acestui business catre alte tari?
GP: Tara noastra este virgina. E loc de facut mult business aici, pe cand pietele din afara sunt deja saturate. Una din nesansele Romaniei a fost venirea crizei economice la un an dupa intrarea in UE. Ar fi fost bine daca ne mai lasa inca 5 ani aceasta criza, pentru ca era o perioada in care ne dezvoltam mult.

DB: Mai aveti in plan sa investiti in domeniul imobiliar?
GP: Cu siguranta. Sectorul imobiliar o sa ramana intotdeauna un business bun. Aceasta criza vine si pleaca. Intr-un fel a fost buna aceasta criza, tara noastra devenise o agentie imobiliara. Doctorii, inginerii, cofetarii, toata lumea facea business cu imobiliare. Te duceai intr-o cafenea, restaurant si nu aveai loc de oamenii care vindeau terenuri. Cine are o structura adevarata si nu face bisnita, va ramane in picioare.

DB: Crescatoria de porci mistreti de la Calafat o mai aveti in plan?
GP: Nu am avut niciodata. A fost doar la nivel de discutie, de idee pe care am discutat-o cu primarul de la Calafat, ce am putea face pentru dezvoltarea orasului. Atat.

DB: Cel putin aveti ca hobby vanatoarea?
GB: Nu. In schimb imi place sa pescuiesc – este liniste, relaxare, verdeata multa.

DB: Pe care dintre oamenii de afaceri romani i-ati invita la o partida de pescuit?
GP: Am vazut ca multi dintre ei sunt pasionati de vanat, mie nu-mi place. Am fost o singura data la vanat, cu multi ani in urma, si am avut cosmaruri toata noaptea.

DB: Va deplasati deseori cu elicopterul. Il considerati un accesoriu obligatoriu pentru un om de afaceri?
GP: Avand in vedere ca nu prea avem infrastructura si trebuie sa ajungi foarte repede la destinatie, nu prea exista alternativa.