- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Grupul finlandez Rautakirja va deschide 100 de magazine R-Kiosk in Romania

31 Jul, 11:37 • Redactia DailyBusiness
Grupul de retail finlandez Rautakirja, parte a SanomaWSOY si proprietar al Hiparion Distribution, isi extinde operatiunile in Romania prin dezvoltarea propriului lant de magazine retail sub numele R-Kiosk, care va include peste 100 de magazine pana la sfarsitul lui 2009, informeaza oficialii companiei.
Grupul finlandez Rautakirja va deschide 100 de magazine R-Kiosk in Romania

Reteaua va comercializa produse din zona presei si tutun, precum si bauturi, snacks-uri, cofeturi, produse de tip fast-food, cartele pre-paid, carti, CD-uri, DVD-uri si bilete loto.

Compania a emis, initial, un comunicat de presa in care preciza o investitie de 4 milioane de euro, urmat de un altul in care valoarea investitiei nu mai era precizata. Contactati de catre DailyBusiness.ro, oficialii companiei nu au comunicat valoarea reala a investitiei in R-Kiosk.

Planurile de dezvoltare a retelei de retail prevad deschiderea a 30 de magazine in 2008 si depasirea pragului de 100 de magazine pana la sfirsitul lui 2009. Prima locatie a magazinului va fi inaugurata in Bucuresti pe 31 iulie in zona Obor, iar pana la sfarsitul anului vor mai fi deschise magazine in Braila, Calarasi, Craiova, Constanta, Pitesti, Ploiesti si Sibiu.

Magazinul va beneficia atat de amplasamente stradale cat si de locatii in incinta unor centre comerciale, iar suprafata utila a magazinului va fi cuprinsa intre 45 si 70 mp.

Dan Vasile a fost numit director general al R-Kiosk Romania S.A, acesta urmand sa ii raporteze pe linie ierarhica lui Priit Vakkum, country manager al Rautakirja in Romania.

Vasile, cu experienta in distributia de presa, atat in domeniul operational cat si in cel al dezvoltarii strategiilor de afaceri, a lucrat in cadrul Hiparion Distribution timp de 8 ani, unde a coordonat activitatea departamentului de vanzari si ulterior a celui de dezvoltare.

Acesta a mai facut parte din echipa companiei Mesagerie Micul Paris (actual Hachette Distribution Service Inmedio) unde a ocupat pozitia de director de vanzari intre 1999 si 2001, precum si a companiei Rodipet din pozitia de director general adjunct intre 2006 si 2007.

Hiparion Distribution, infiintata in 1999, a fost achizitionata de Rautakirja Oy in 2004. Compania lucreaza cu aproximativ 210 distribuitori si 1.000 outlet-uri acoperind intreg teritoriul Romaniei prin sistemul livrarilor directe. Portofoliul sau include peste 700 de titluri publicate de peste 300 de edituri.

In Finlanda exista, in prezent, 720 de magazine de tip R-Kiosk. Pe langa acestea, compania mai detine 200 chioscuri in Estonia, 390 in Letonia, 470 in Lituania si 150 in Rusia.

Rautakirja este parte a Sanoma WSOY, grup media european cu operatiuni in diverse segmente media si in peste 20 de tari. Grupul are cinci divizii: Sanoma Magazine – editare reviste, Sanoma – editare ziare si tiparire, Sanoma WSOY Educational and Books – editarea produselor educationale, SWelcom – televiziune, internet, radio si Rautakirja – distributie, retail, librarii, entertainment.

Grupul dispune aproximativ de 20.000 de angajati, vanzarile sale nete in anul 2007 fiind de 2,926.3 milioane de euro.