- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul amana privatizarea societatii Oltchim

20 Nov, 07:47 • Redactia DailyBusiness
Guvernul a decis amanarea privatizarii companiei Oltchim. Masura a fost luata din cauza conditiilor nefavorabile din piata. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Executivul va sprijini in continuare firma, grav afectata de criza economica.
Guvernul amana privatizarea societatii Oltchim

Compania Oltchim a fost puternic afectat de criza economica, conducerea anuntand ca isi va reduce activitatea cu pana la 40%, pentru a evita acumularea de pierderi. Aproximativ 550 de salariati ai combinatului isi vor pierde locul de munca in perioada noiembrie 2008- ianuarie 2009, ca urmare a scaderii consumului de produse chimice pe perioada de iarna si a crizei economico-financiare.

In acest context, guvernul a decis sa opreasca privatizarea, pana cand conditiile pietei vor deveni favorabile. Pana atunci, guvernul va sprijini societatea prin schema ajutorului de stat, astfel incat sa poata functiona in continuare.

„In acest moment, punem procesul de privatizare in stand-by. Nici nu este o piata care sa permita realizarea acestui proces, care vrem sa se desfasoare in bune conditii, astfel incat sa putem garanta pastrarea locurilor de munca”, a declarat Tariceanu.

Decizia Guvernului vine in contextul in care conducerea Oltchim este in conflict cu al doilea actionar ca importanta al companiei, grupul german PCC, care l-a acuzat pe directorul general al combinatului, Constantin Roibu, de prezentarea unei strategii de dezvoltare bazata pe date eronate si de lipsa de transparenta. PCC, care detine 12,9% din actiunile Oltchim, insista pentru privatizarea combinatului, de care se aratase la un moment dat interesata compania azera de petrol si gaze SOCAR.

In mai, premierul Calin Popescu Tariceanu declarase, la Ramnicu Valcea, ca ar dori ca Oltchim sa fie privatizata cu un investitor roman si ca nu vrea investitori strategici, ci o societate puternica romaneasca, care sa atraga eventual si investitori straini.

Declaratia primului ministru fusese calificata de PCC, la acea data, drept una care tine de politica si de campania electorala.