COMPANII

Harta falimentelor din Romania: Unde si-a infipt criza si mai mult coltii

28 iulie 2011, ora 00:09, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lock.jpg
Topul falimentelor a suferit modificari in primul semestru, unele industrii intrand si mai mult la apa, in timp ce altele incep sa iasa usor din ghearele crizei. Afla de ce in unele domenii numarul falimentelor a scazut drastic, in timp ce in altele a crescut si cu peste 50%.

In industria intermedierilor financiare a crescut cel mai mult, respectiv cu 54%, numarul societatilor aflate in diferite stadii de insolventa. Astfel, la sfarsitul primelor 6 luni, numarul societatilor din domeniu aflate in aceasta situatie se ridica la 105, fata de 68 in aceeasi perioada din 2010, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor din Romania, a explicat situatia prin faptul ca ônu mai sunt atat de multe tranzactii, iar unele societati s-au orientat catre alte domeniiö. El a adaugat ca situatia este la fel de rea si in domeniul consultantei financiare.

Un alt domeniu campion la cresterea numarului de falimente esteáfabricarea lemnului si produselor din lemn. Numarul societatilor de profil aflate in insolventa a crescut la finele primului semestru cu 44%, pana la peste 400, fata de 280 in aceeasi perioada a anului trecut.Cristian Rusu, proprietarulámagazinelor Casa Rusu, a explicat ca de vina este consumul, care "face victime de la retaileri, pana la producatorul de pal". Daca un jucator din domeniu ia o decizie gresita, atunci aceasta se va vedea repede in rezultatele companiei, a mai spus Rusu.
sursa: Coface
sursa: Coface

Exista insa si domenii in care numarul falimentelor a scazut puternic. Spre exemplu, in industria usoara numarul societatilor aflate in insolventa s-a injumatatit, pana la 336 de firme. Motivul? Au crescut comenzile, dupa cum a explicat Mihai Pasculescu, vicepresedinte al patronatului din industria usoara, Fepaius.

"In domeniu lucreaza 9.000 de firme, iar cele care au intrat in insolventa lucrau numai pentru piata interna", a mai spus Pasculescu.

Surprinzator, si falimentele din domeniul agriculturii au scazut cu 16%, pana la 451 de societati. Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a explicat acest lucru prin dublarea pretului la recolta de cereale fata de anul trecut, pe fondul crizei alimentare globale.

Falimentele au inceput sa scada semnificativ si in domeniul transporturilor, unde la finele primului semestru erau in insolventa 698 de firme, cu peste 14% mai putine decat in aceeasi perioada din 2010.

Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania (UNTRR), a mentionat ca aceasta industrie a avut o evolutie pozitiva in primele sase luni, fata de aceeasi perioada din 2010.

Peste 10.700 de companii din Romania au fost pozitionate in diverse stadii de insolventa la finalul primului semestru al acestui an, cu 4,4% mai putine decat in aceeasi perioada din 2010, dar cu 2,4% mai multe fata de semestrul anterior.

Studiul a luat in considerare toate cazurile de insolventa inregistrate, respectiv companii pentru care s-a deschis o procedura de faliment (generala sau simplificata) sau aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa activelor, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Comertul, constructiile si transporturile, cele mai afectate sectoare de activitate

Continuitatea perioadei economice recesionale a mentinut cele patru pozitii ale clasamentului falimentelor si in prima jumatate a anului 2011. Domeniile comert (cu ridicata si distributie si cu amanuntul), constructii si transporturi au ramas cele mai afectate de recesiunea financiara din punct de vedere al sectoarelor reprezentative.
Sursa: Coface
Sursa: Coface

Prin limitarea consumului si inasprirea concurentei prin extinderea retelei de acoperire a hipermarketurilor, companiile din comert au intampinat dificultati majore in acoperirea datoriilor curente, iar creditarea restrictiva a determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui, dar mai dornica de economisire.

De cealalta parte, costurile accesibile de a deschide o asemenea afacere, precum si barierele reduse de intrare in piata, au antrenat cresterea numarului de companii mici si mijlocii deschise in domeniile: comert cu amanuntul, cu ridicata si distributie, constructii si transporturi.

Pozitia a treia in clasamentul insolventelor este ocupata in continuare de sectorul constructiilor, care a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca la sfarsitul primului semestru, 1.688 de firme erau in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente, cu peste 60% fata de intreg volumul insolventelor in constructii inregistrat in 2007 sau egal cu nivelul inregistrat pentru anul 2008.

Alaturi de scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, costurile crescute ale finantarilor, dar si blocajul de pe piata imobiliara au contribuit la deteriorarea situatiilor companiilor ce activau pe piata constructiilor, plasand acest sector pe locul trei in cele mai afectate industrii ale anului 2010 din punct de vedere al numarului de insolvente.

Revenirea sectorului constructiilor, aflat intr-o situatie critica, depinde de investitii, prioritizarea proiectelor si imbunatatirea legislatiei.

Cele mai afectate judete: Brasov, Arges, Hunedoara si Satu Mare
á
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2011 inregistreaza modificari importante in plan teritorial fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2010. Din primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate la 30 Iunie 2010, doar 6 se regasesc si in topul primelor 10 in prezent.

Judetele care nu si-au pastrat pozitiile in top, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, inregistreaza astfel o evolutie descrescatoare a numarului insolventelor: Timis, Bihor, Arad si Braila, locul acestora fiind ocupat de Brasov, Arges, Hunedoara si Satu Mare.

Brasov a urcat 15 pozitii (de pe locul 19 pe locul 4, inregistrand o crestere a insolventelor cu +262%), Arges 16 pozitii, Hunedoara 11 si Satu Mare 27 pozitii, cu o crestere de peste 4 ori a insolventelor, ceea ce indica o deteriorare rapida a situatiei economice din acest judet.

Judetele care au inregistrat o scadere a insolventelor si o consolidare a situatiei economice din acest punct de vedere sunt Vrancea, Calarasi, Braila, Mures si Gorj.

"Evolutia numarului de insolvente reflecta relansarea economica fragila din ultimele doua trimestre, dar si semnalele mixte din ultima perioada, pe fondul instabilitatii economice internationale. Consideram ca economia se mentine intr-o perioada de stabilizare si in aceste conditii tindem sa credem ca anul 2011 va putea marca si o stabilizare a numarului de insolvente. Confirmarea decisiva a trendului economic va aparea insa in 2012, cand este posibila o crestere economica de 3-4%, datorata atat cresterii consumului, dar si majorarii cheltuielilor guvernamentale in contextul unui an electoral", a declarat Anca Catrina, risk manager Coface Romania.

Studiul Falimentelor a fost realizat de Coface Romania pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului despre situatia firmelor insolvente, in primul semestru din 2011.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 14:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter