COMPANII

Hidrocentrala de la Tarnita: Discutii avansate intre Guvern si un potential investitor

10 mai 2013, ora 17:34   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
hidroelectrica.jpg
Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Executivul cauta un investitor pentru constructia hidrocentralei de la Tarnita - Lapustesti, un proiect de miliarde de euro, de care ar fi interesata o companie chineza.

"Este vorba de o investitie de miliarde de euro, pentru care cautam un investitor. Exista discutii avansate in acest sens. De curand, in Romania, au fost reprezentantii unei mari companii chineze. Pe cat de important este acest proiect, pe atat de dificil este ca realizarea sa sa fie sustinuta doar de Guvern. Este nevoie de un investitor. Odata cu acesta vin si locurile de munca. Nu voi da termene, pentru ca nu vreau sa fiu nerealist. Dar, ca si celelalte proiecte despre care ati vorbit, si acesta este o prioritate. Energia ramane o sansa pentru Romania", a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.

De altfel, reprezentanti ai China Gezhouba Group Corporation(CGGC)au efectuat recent o vizita in judetul Cluj si au purtat discutii cu autoritatile locale in privinta proiectului constructiei hidrocentralei de la Tarnita - Lapustesti, autostrazii Transilvania si al constructiei Spitalului Regional de Urgenta.

Investitia la hidrocentrala de la Tarnita - Lapustesti este evaluata la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Hidrocentrala a fost proiectata pentru o capacitate instalata de 1.000 MW. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane de metri cubi si o suprafata de 40 de hectare. Centrala ar urma sa fie echipata cu patru grupuri turbina-pompa.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat, in luna ianuarie, la Cluj-Napoca, ca "hidrocentrala de la Tarnita - Lapustesti este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic"."Investitia de la Tarnita - Lapustesti este una foarte importanta. Este nevoie de aceasta investitie si cautam investitori, pentru ca suma necesara, de 1,2 - 1,4 miliarde de euro, nu este o suma mica, iar statul roman nu isi poate permite o astfel de investitie. Trebuie sa gasim o solutie de parteneriat public-privat sau o firma care poate sa investeasca aceasta suma. Cu certitudine cautam o astfel de firma pentru ca aceasta hidrocentrala este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic", a afirmat, in luna ianuarie, la Cluj-Napoca, oficialul guvernamental.

China Gezhouba Group Corporationeste una dintre principalele companii chineze de investitii in infrastructura de transport, energie si turism.CGGC a fost principalul contractor al hidrocentralei"Trei defilee",cea mai mare din lume, de pe fluviul Yangtze, si a realizat sau a participat,in Republica Populara Chineza,la constructiaapeste 100 de hidrocentrale, precum si la peste 300 de lucrari din domeniul infrastructurii - autostrazi, poduri, diguri, cai ferate, locuinte.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
popescu a spus:
12/05/2013 20:05
Hai sa fim seriosi 1,3 miliarde Eur e o suma modica .Statul se imprumuta anual de sume mult mai mari .Plus ca pt o asemenea investitie se aceseaza fonduri europene . Statului nu ii ramine de investit decit citeva sute de milioane Eur, un spanac . Dar la noi nu merge nimic frate .
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 16 Iulie 2019, 05:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter