COMPANII

Importul de panouri solare chinezesti, taxat cu 68%. Ce spun companiile "lovite" de aceasta decizie

05 iunie 2013, ora 10:47   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
panourisolare.jpg
Comisia Europeana (CE) a decis sa impuna taxe antidumping de pana la 67,9% pentru panourile solare importate din China, in incercarea de a revitaliza industria de profil din Europa. Prin introducerea taxei, Comisia sanctioneaza producatorii de panouri solare din China, care de multe ori vand sub costurile de productie.

Noile taxe vor fi publicate miercuri in Jurnalul Oficial al UE si vor intra in vigoare de la 6 iunie la un nivel initial de 11,8%, urmand sa creasca in lipsa unui acord si sa ramana active timp de sase luni. Ulterior, taxele ar putea fi prelungite pentru cinci ani, transmite Mediafax.

Masura Comisiei vizeaza importurile de panouri solare si materiale folosite la productia acestora, cu o valoare totala de 21 miliarde de euro la nivelul anului 2011. Companiile europene au cerut executivului comunitar sa protejeze producatorii locali, dupa ce SUA au luat masuri impotriva Chinei.

In Europa, care acopera circa trei sferturi din piata monidiala de echipamente fotovoltaice, peste 20 de producatori au cerut protectia legii falimentului incepand din 2010, iar multe companii si-au mutat fabrici in Asia, pentru costuri de productie mai reduse.Cancelarul german Angela Merkel a declarat in mai ca ancheta nu ar rebui sa conduca la taxe permanente de import impotriva Chinei. Statele UE au timp pana la 6 decembrie pentru a decide daca taxele vor ramane active cinci ani.

Membrii Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE), o coalitie de peste 450 de companii din industria fotovoltaica europeana, spun ca aceste taxe vor atinge automat nivelul de 47,6% dupa doua luni, daca nu se va gasi o solutie negociata.

Comisia Europeana ignora pozitiile a 18 state din totalul de 27 de state membre, care au votat impotriva taxelor, bazandu-se pe toate detaliile disponibile ale acestei investigatii, mai spun oficialii AFASE. Chiar daca Executivul european a stabilit taxe provizorii mai mici decat se astepta, pentru primele doua luni, AFASE subliniaza ca taxe de orice nivel vor afecta serios industria fotovoltaica europeana.áá

Decizia de a impune taxe a fost adoptata, in pofida avertismentelor lansate de sute de companii din industria de profil, de 15 asociatii ale industriei fotovoltaice din UE, de anumite asociatii comerciale precum Federatia Industriei Germane si Federatia Germana a Comertului En-gros si International, World Wide Fund for Nature (WWF), si, de asemenea, de catre multi experti.

Toti au vorbit public impotriva taxelor anti-dumping, argumentand ca acestea nu vor afecta numai industria fotovoltaica europeana, ci si economia europeana, in ansamblu.

ôDecizia Comisiei ofera UE si Chinei doar un mic ragaz pentru a gasi o solutie negociata. Facem apel la ambele parti sa ajunga la un acord in urmatoarele doua luni, care sa evite cresterea preturilor, luand in calcul interesele industriei fotovoltaice din amonte si avalö, a declarat Thorsten Preugschas, CEO Soventix si presedinte al AFASE.áááááá

öTrebuie sa fim foarte clari in privinta unui lucru: situatia actuala a pietei nu lasa loc pentru cresteri de preturi. De aceea, taxe de numai 11,8% vor stopa majoritatea proiectelor fotovoltaice din Uniunea Europeana si vor cauza pagube intregului lant valoric al energiei solare europeneö, a mai spus acesta.

Impactul taxelor anti-dumping a fost reliefat de catre reprezentantii industriei si de catre centrul de cercetare independent Prognos, care a concluzionat ca taxe de 20% vor costa economia europeana pana la 175.500 de locuri de munca si 18,4 miliarde de euro in materie de valoarea adaugata, in numai 3 ani.

IHS, liderul mondial in furnizarea de informatii economice, a aratat ca taxe de 45% ar putea reduce piata fotovoltaica germana cu 2GW, mai mult de 25% din capacitatea instalata in 2012.

Mai mult, taxele sunt ineficiente in a rezolva problemele structurale ale producatorilor europeni din industria fotovoltaica. Ei sufera din cauza facilitatilor de productie de mici dimensiuni si din cauza contractelor nefavorabile de aprovizionare cu polisiliciu cristalin, al carui pret a scazut foarte mult in ultimii ani. Taxele contrazic politica UE de stimulare a cresterii energiei regenerabile, in scopul de a atinge obiectivele Strategiei Europa 2020, mai precizeaza AFASE.

ôFara indoiala ca lobby-istii petrolului, carbunelui, gazelor naturale, energiei nucleare vor desface sampania pe fondul esecului Comisieiá de a gasi o rezolvare a impactului negativ pe care acestea le au asupra naturii si societatii si, de asemenea, al ignorarii subventiilor masive acordate combustibililor fosili. Distrugand noile activitati comerciale curate si angajarea intr-un razboi comercial cu China privind tehnologia energiei verzi, este ultimul lucru de care avem nevoie acumö, spune Stephan Singer, director al departamentului de politica energetica globala, World Wide Fund.

Citeste si Panouri solare pe terenuri arabile, interzise prin legeá
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ivpsolar a spus:
25/07/2013 01:20
Bosch cumparase nu unul, ci 2 producatori germani de fotovoltaice.. Insa dupa pierderi imense a fost nevoit sa inchida fabrici si sa vanda intreg businessul..
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 17 Mai 2022, 17:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter