- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Firmele vor garanta rambursarea obligatiilor restante pentru a-si amana taxele

01 Jul, 17:41 • Redactia DailyBusiness
Firmele care vor solicita amanarea la plata a datoriilor bugetare pe o perioada de 6 luni vor fi obligate sa garanteze rambursarea ulterioara a obligatiilor restante printr-o scrisoare de garantie bancara si/sau imobiliara, care sa acopere sumele amanate la plata, precum si majorari de intarziere.
Firmele vor garanta rambursarea obligatiilor restante pentru a-si amana taxele

Guvernul a decis, marti, prin ordonanta de urgenta, ca firmele sa poata beneficia de amanarea la plata pe o perioada de 6 luni a obligatiilor catre stat, acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, daca anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu conditia sa plateasca obligatiile curente.

In ordonanta aprobata de Guvern si citata de Mediafax este prevazut insa ca firmele sunt obligate sa prezinte si o garantie pentru a beneficia de aceasta facilitate.

„In termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de amanare la plata, contribuabilii vor constitui garantii sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau va oferi bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii, estimate cel putin la valoarea contabila. Garantiile constituite si/sau bunurile oferite vor acoperi sumele amanate la plata, precum si majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii”, se arata in ordonanta semnata de Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor.

Amanarile la plata isi pierd valabilitatea daca nu este indeplinita conditia garantiei, iar pierderea valabilitatii amanarii la plata atrage anularea acesteia, precum si inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite, conform actului normativ.

Facilitatea isi va pierde valabilitatea si daca firmele nu achita obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare. Pierderea valabilitatii amanarii se constata de organul fiscal competent, prin decizie.

O noua cerere de acordare a amanarii la plata poate fi depusa o singura data intr-un an calendaristic.

Pentru a beneficia de amanarea la plata a datoriilor bugetare, firmele trebuie sa indeplineasca, cumulativ, o serie de conditii, respectiv sa nu inregistreze obligatii fiscale restante la 30 septembrie 2008, sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa nu aiba inscrise fapte in cazierul fiscal si sa nu se afle in procedura insolventei.

Amanarea la plata, care nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda, poate fi solicitata pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.

Normele metodologice de aplicare a ordonantei vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finantelor, in termen de 15 zile de la data publicarii actului in Monitorul Oficial.

Potrivit ordonantei, amanarea la plata nu genereaza diminuarea veniturilor bugetare, avand in vedere limitarea acesteia la data de 20 decembrie a anului in care se acorda.

Amanarea la plata poate fi solicitata, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. In cerere, firmele vor indica perioada pentru care se solicita amanarea la plata, care nu poate fi mai mare de sase luni.

Cererea trebuie depusa la organul fiscal competent si se solutioneaza de acesta, prin decizie, in termen de maximum 15 zile de la data depunerii cererii. Odata cu depunerea cererii de amanare la plata, firma va solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscala prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amanarii la plata.

Facilitatea este justificata de Executiv, in actul normativ, prin criza economica-financiara care a afectat mediul de afaceri, generand diminuarea lichiditatilor operatorilor economici, cresterea ratei somajului si a riscului privind imposibilitatea asigurarii nivelului de lichiditati in vederea derularii activitatii curente.

„In conditiile in care Comisia Europeana, cu consultarea statelor membre, intentioneaza sa ia masuri pentru sprijinirea operatorilor economici in vederea atenuarii efectelor crizei economice mondiale, se impune crearea cadrului normativ necesar acordarii unor inlesniri sub forma amanarii la plata pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala”, se arata in nota de fundamentare la ordonanta de urgenta.

„Consideram ca aceste elemente vizeaza interesul public general si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata”, se mai mentioneaza in documentul citat.

Executivul apreciaza ca facilitatea va asigura un climat economic de stabilitate in contextul crizei, pentru finantarea economiei si cresterea lichiditatii firmelor.

„Amanarile la plata reprezinta o alternativa de recuperare a obligatiilor fiscale neachitate la termen, atat inaintea inceperii executarii silite, cat si in timpul efectuarii acesteia, cu scopul ameliorarii incasarii veniturilor bugetare, al diminuarii costului arieratelor din punct de vedere material si al resurselor umane, permitand contribuabililor cu potential economic sa depaseasca dificultatile conjuncturale care au generat incapacitatea temporara de plata, in contextil crizei economice actuale”, se afirma in document.

Amanarea la plata a datoriilor bugetare este totodata considerata ca fiind favorabila mediului de afaceri si avand un impact pozitiv la nivelul firmelor in contextul actual al crizei economice, cu asigurarea incasarii la buget a creantelor fiscale restante, dar si „imbunatatirea relatiei de parteneriat” intre organele fiscale si contribuabili pentru perioada in care acestia se confrunta cu dificultati financiare.