- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

In vremuri de criza, coruptia economica explodeaza

15 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Criza economica va duce la intensificarea practicilor corupte in mediile de afaceri, avertizeaza Transparency International. De la intarzierea platii facturilor, pana la inselaciune si mita, business-ul, indiferent de domeniu, va inregistra un grad mult mai ridicat de risc.
In vremuri de criza, coruptia economica explodeaza

Aveti grija cu cine faceti afaceri in vremuri de criza

, avertizeaza specialistii. Nu de alta, dar s-ar putea sa va treziti cu facturi neachitate cu lunile de zile, sau cu situatii mai grave, precum inselaciunea.

Criza economica mondiala a facut ca afirmatia „scapa cine poate” sa devina realitate. O spun specialistii de la Transparency International si Coface, care estimeaza ca pericolul in afaceri a crescut exponential in ultima perioada.

„Pentru lumea afacerilor, cand parametrii economici sunt negativi, exista tentatia mult mai mare de a se axa pe supravietuire, indiferent de mijloace”, considera Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat, intr-un interviu acordat Reuters.

„Companiile si angajatii lor vor recurge probabil din ce in ce mai mult la coruptie si practici lipsite de etica in incercarea de a supravietui crizei economice globale”, spune specialistul.

Analistul de la Transparency International se asteapta astfel ca, pe masura ce criza financiara se va amplifica, sa apara noi cazuri de frauda, precum celebrul caz Madoff sau Satyam Computer Services din India.

„Nicio tara nu este ferita de aceste situatii”, spune expertul.

[quote=Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat]Activitatile corupte nu sunt doar o consecinta a crizei, ci au si jucat un rol in declansarea acesteia[/quote]
Directorul Coface Romania, Cristian Ionescu, spune ca Romania nu face exceptie, nivelul coruptiei si infractionalitatii in mediul de business fiind unul foarte mare.

„Spre deosebire de tarile dezvoltate, insa, la noi astfel de cazuri nu apar in atentia opiniei publice pentru ca multe dintre ele se rezolva altfel decat in Occident. Avem lacune legislative, anchetele dureaza ani de zile si esueaza de cele mai multe ori din cauza incompetentei anchetatorilor dar si intereselor de grup. Sunt multe motive pentru care la noi astfel de afaceri necurate nu se soldeaza cu sanctiuni legale”, spune Ionescu pentru DailyBusiness.ro.

Afaceri la limita legii

Specialistii spun ca, in vremuri de criza, afacerile tind sa se desfasoare tot mai mult spre limitele legii. Intarzierea termenelor de plata, promisiunile neonorate, intoxicarea informationala a partenerilor de afaceri – sunt fenomene des intalnite.

„Daca esti preocupat doar de remunerarea angajatilor pe baza eficientei vanzarilor sau achizitiilor la cel mai mic pret, dar nu te deranjezi sa vezi daca ei lucreaza in conformitate cu standardele si valorile tale, atunci este posibil sa ai probleme”, spune Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat.

In Romania, spun specialistii de la agentia de consultanta Coface, cel mai intalnit fenomen, din acest punct de vedere, este intarzierea la plata a facturilor.

[quote=Cristian Ionescu, manager Coface]Daca anul trecut, media intarzierilor la plata era undeva la 30-60 de zile, acum exista domenii in care se plateste la 180 de zile[/quote]
„Odata cu aparitia crizei si blocajul din sistemul bancar, neplata facturilor a crescut de cateva ori. Platile obligatiilor la buget se intarzie cel mai des”, a declarat Cristian Ionescu.

El spune ca practicile corupte afecteaza din ce in ce mai mult domeniul exporturilor, iar companiile care efectueaza un astfel de business trebuie sa isi asume riscuri mai mari decat in trecut.

„Concluzia este ca trebuie sa stii sa iti alegi mai atent partenerii de afaceri, indiferent daca sunt din tara sau strainatate. Un business promitator poate ascunde o capcana financiara”, declara specialistii.

Afaceri pe baza de mita

Specialistii spun ca, pe perioada crizei, mita este una dintre „cheile” care pot deschide „lacatele” unor afaceri de succes. Potrivit unui raport al organizatiei Transparency International din decembrie, companiile din Rusia si China sunt cele mai predispuse la a da mita cand fac afaceri in strainatate.

Fenomenul este prezent la scara larga, iar ultimele scandaluri internationale vin sa confirme acest fenomen.

„Recesiunea economica dezvaluie adesea coruptia care a trecut neobservata in perioade de crestere, fie pentru ca firmele sunt mai dispuse sa coopereze in anchete, fie pentru ca pierderile sunt pur si simplu prea mari pentru a fi ascunse”, a declarat Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat.

De la cazul speculatorului american Bernard Madoff, acuzat de o frauda internationala care i-ar fi pagubit pe investitori cu 50 de miliarde de dolari, la investigatia in cazul Siemens, soldata cu obligarea grupului german la plata unei amenzi catre autoritatile americane de 800 de milioane de dolari pentru a pune capat unei investigatii de dare de mita, si pana la recentul caz din India, unde fondatorul si presedintele Satyam a demisionat, recunoscand ca profiturile companiei au fost „umflate” ani de zile, toate aceste exemple, spun expertii, arata ca, in vremuri de criza, coruptia castiga in amploare.