- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

InterAgro vizeaza afaceri de peste 2,2 mld. euro in 2008, in crestere cu 50%

11 Jul, 15:05 • Redactia DailyBusiness
Grupul de firme InterAgro ar putea inregistra o cifra de afaceri de peste 2,2 miliarde euro in 2008, in crestere cu circa 50% fata de anul precedent, potrivit estimarilor lui Ioan Niculae, presedintele grupului.
InterAgro vizeaza afaceri de peste 2,2 mld. euro in 2008, in crestere cu 50%

In 2007, companiile din cadrul InterAgro au inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro, peste estimarile initiale ale omului de afaceri, care controleaza pachetul majoritar de actiuni la aceste firme.

Principalul actionar al InterAgro a mai spus ca grupul construieste o fabrica de bioetanol pe baza de porumb, la Zimnicea, cu o capacitate de productie de 100.000 tone/an.

„Investitia totala in aceasta fabrica este de 75 milioane euro si sper sa intre in functiune din trimestrul 4 al acestui an”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ioan Niculae, presedintele grupului InterAgro.

El a explicat orientarea grupului catre acest business prin potentialul de crestere al pietei de bioetanol.

„De la 1 ianuarie, toata benzina comercializata in Romania va trebui sa contina 2% bioetanol. La un consum anual de 2 milioane tone de benzina, rezulta un necesar de 400.000 tone de bioetanol”, a explicat Niculae.

Fabrica de bioetanol din Zimnicea va asigura, astfel, un sfert din necesarul anual de consum la nivel national.

De la 1 ianuarie 2009, operatorii economici din Romania vor putea introduce pe piata doar benzina cu un continut de bioetanol de minim 2% in volum, iar de la 1 ianuarie 2010, benzina va trebui sa contina minim 4% biocarburant in volum, in urma modificarii unei Hotarari de Guvern.

Anterior acestei modificari, publicate in Monitorul Oficial in 18 ianuarie 2006, operatorii economici trebuia sa comercializeze benzina cu un continut de bioetanol de minim 4% in volum de la 1 iulie 2009.

InterAgro SA este o companie privata cu capital mixt romano-britanic, infiintata in anul 1994, ce are ca principale domenii de activitate cultura cerealelor si a plantelor tehnice si comertul exterior, indeosebi exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura.

Omul de afaceri Ioan Niculae detine 83% din actiuni, restul de 17% apartinand unui partener din Marea Britanie.

Domeniile de activitate ale firmelor din grupul InterAgro sunt structurate, in principal, pe 4 segmente: productie vegetala si animala, conditionare-depozite, industrie alimentara si ingrasaminte chimice.

In sectorul productiei vegetale, InterAgro activeaza prin companiile InterAgro SRL Zimnicea si Intercereal SA Fetesti, iar in sectorul productiei animale prin Suinprod SA Zimnicea si Interferm SRL.

Cele 4 firme InterAgro din segmentul conditionare-depozite, Comcereal SA Prahova, Cerealcom SA Bacau, Cerealcom SA Teleorman (cu fabrica de ulei Rosiorii de Vede) si Intercereal Fetesti, au o capacitate totala de depozitare de circa 720.000 tone.

In sectorul industriei alimentare, grupul InterAgro detine 7 fabrici de paine si fabrica de conserve si prelucrare a carnii Cicalex. Tot pe acest segment, grupul mai detine, in Zimnicea, 4 fabrici, de productie si imbuteliere bauturi alcoolice AlcoZim, de produse lactate, de zahar si de procesare a tutunului.

Principalul obiect de activitate al grupului ramane insa exportul de ingrasaminte chimice pentru agricultura.

Incepand cu decembrie 1997, InterAgro SA este actionar majoritar la doua combinate de ingrasaminte chimice printre cele mai mari din Romania, Sofert SA Bacau si Azochim SA Savinesti – Piatra Neamt.

Din 2004 Viromet SA, o societate care face parte din grupul de firme InterAgro, a preluat una din cele mai mari fabrici de ingrasaminte, fostul combinat Turnu Magurele, iar in prezent activeaza sub denumirea Donawchem SRL.

In octombrie 2007, InterAgro a intrat si in actionariatul Amonil Slobozia, firma la care detine, in prezent, 8,19% din capitalul social.