- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Investitie de 60 mil. euro intr-un parc eolian de 35 MW in Tulcea

20 Nov, 16:04 • Redactia DailyBusiness
Blue Planet, parte a holdingul Blue Investments, va construi printr-o investitie de 60 mil. euro un parc eolian de 35 MW la Baia, in judetul Tulcea, a anuntat joi compania.
Investitie de 60 mil. euro intr-un parc eolian de 35 MW in Tulcea

Aflat deja in faza de constructie, parcul eolian de la Baia va fi echipat cu 14 turbine Nordex N90 de 2,5 MW si urmeza sa fie finalizat la sfarsitul lui 2009, potrivit NewsIn.

„In conditiile in care competitivitatea in domeniul energiei eoliene a crescut fulgerator in ultimii 2 ani in Romania, securizarea terenurilor si obtinerea celor peste 80 de permise si autorizatii a fost o adevarata provocare”, a declarat Emilian Jianu, directorul general al Blue Planet.

Cei 35 MW reprezinta aproape jumatate din puterea instalata in prezent in Bulgaria, potrivit comunicatului companiei.

Instalarea propriu zisa a unei turbine este un proces care necesita 3-4 ani de pregatiri si investitii de la masuratori de vant, la studiu de fezabilitate, studiu de impact de mediu si studiu geologic, proiecte de drumuri si de conectare la retea. Aceste etape sunt deja parcurse de companie, potrivit Blue Planet.

In cadrul proiectului de la Baia, sunt implicate companii precum: ISPE, Energomontaj, Electroputere, Nordex, Garrad Hassan, Cube Engineering, ABB Suedia.

In Romania, in prezent, sunt instalate unitati de circa 8 MW, in total, din energie eoliana.

Blue Planet este parte a holdingul Blue Investments si a fost infiintata in 2004. Din 2006, compania isi indreapta interesul asupra producerii energiei electrice din surse regenerabile.

Blue Investments gestioneaza un portofoliu de 12 proiecte in diferite stadii de dezvoltare, cu un potential total de 500 MW. Viitoarele parcuri eoliene vor fi amplasate in judetele Tulcea, Constanta, Caras-Severin si Vaslui; suprafata totala ocupata de turbine va fi de aproximativ 2.000 ha.