COMPANII

Judetul unde au renuntat la CET peste o treime din apartamentele debransate anul trecut in Romania

22 februarie 2016, ora 15:22 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România
Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România
Circa 50.000 de apartamente din România au fost debranşate anul trecut, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.

"Conform datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la cca. 30.000 de apartamente", a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

El considera ca trendul debranşărilor a fost continuat şi în 2015 datorită creşterii gradului de conştientizare, în rândul românilor, a avantajelor pe care le aduce deţinerea unui sistem propriu care să asigure încălzirea locuinţei şi a apei calde.

Dincolo de acest aspect, preţul foarte mare al gigacaloriei furnizate de CET-uri în anumite zone din ţară, comparativ cu al uneia produse de o centrală termică, dar şi dorinţa de confort şi autonomie sunt alte aspecte care au contribuit la decizia celor peste 47.700 de familii.
„Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare. Astfel, datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

În ceea ce priveşte situaţia din 2015, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debranşate.

Pe locurile următoare în top se află Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat. Ce judeţe mai dispun de sistem centralizat Analiza realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în 9 judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei.
De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.

„În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Potrivit analizei Ariston Thermo România, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.


Debranșări 2011* Debranșări 2012* Debranșări 2013* Debranșări 2014* Debranșări 2015*
70.432 62.316 51.944 29.952 47.726
Total : 262.370
*date raportate de ANRSC la nivelul lunii decembrie 2015

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Sambata, 23 Iunie 2018, 01:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter