COMPANII

Julius Meinl a cumparat Kandia-Excelent pentru circa 40 mil. euro (Update 1)

08 iulie 2010, ora 12:18   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
julius2.jpg
Fabrica de ciocolata Kandia si brandurile din dotare au fost preluate de fondul Oryxa Capital, in spatele caruia se afla Julius Meinl, unul dintre cei mai mari competitori europeni din industria cafelei, scrie Adevarul.
In 2007, Cadbury a cumparat afacerea Kandia-Excelent cu 99,5 milioane de euro. Acum, Kraft Foods a dat-o pentru maximum 40 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata citate de publicatia mentionata.

Julius Meinl IndustrieHolding GmbH este un holding de investitii cu sediul in Viena, cu activitatea concentrata pe Europa Centrala si de Est.

In afara profilului principal, prelucrarea si comercializarea de cafea, firma are din anul 2000 in centrul orasului Viena un supermarket: Julius Meinl am Graben, precum si Julius Meinl Bank o banca privata de investitii.Produsele Julius Meinl, incadrabile in categoria de cafea premium oferita pentru segmentul HoReCa, au fost lansate in Romania in 2001. Produsele pot fi servite deja in mai mult de 1.000 de hoteluri, restaurante, baruri sau cafenele din Romania. Deasemenea produsele Julius Meinl de retail sunt prezente pe rafturile retelelor multinationale de la mijlocul anului 2002.

Alti jucatori despre care presa a speculat ca s-au aratat interesati anterior de preluarea Kandia sunt producatorul italian Ferero, turcii de la Ulker, americanii de la Hersey, gigantul elvetian Nestle si Mars-Wrigley.

Afacerea Kraft-Cadbury Romania - primele detalii exclusive. Cumparatorul ramane invaluit in mister (Articol initial)

07 iulie 2010, ora 21:01, autor(i): Adrian Negrescu   | 1 comentariu publicat
kandia2.jpg
Preluarea Cadbury Romania, business de peste 30 mil. euro anual, de catre fondul de investitii Oryxa Capital este invaluita in mister, cumparatorul nefiind un nume cunoscut pe piata. Marian Dinu, avocatul companiei vanzatoare Kraft Foods, prezinta primele detalii ale afacerii.
Cine nu a gustat sau macar auzit de ciocolatele Rom sau Kandia, prajitura Magura, bomboanele Silvana sau Sugus? Sunt cateva dintre produsele pe care Kraft Foods le producea prin intermediul Cadbury Kandia-Excelent, la fabrica din Bucuresti.

In curand, firma, la care lucreaza 530 de angajati, isi va schimba proprietarii. Un fond international de investitii, Oryxa Capital, a cumparat business-ul de care mai erau interesati, printre altii, si turcii de la Ulker.

Kraft nu a dat publicitatii valoarea tranzactiei, insa un indiciu este faptul ca britanicii de la Cadbury au preluat Kandia Excelent in 2007 pentru aproape 100 milioane de euro si au investit in continuu de atunci.Marian Dinu, country managing partner la DLA Piper Romania, avocatul care a coordonat echipa de asistenta juridica a Kraft Foods, spune ca negocierile, derulate in ultimele luni, au fost dificile.
Avocatul Marian Dinu
Avocatul Marian Dinu

''A fost o tranzactie interesanta, dinamica. Primele contacte au fost realizate in primavara, iar afacerea am incheiat-o acum. Am lucrat cu biroul nostru din Londra, s-a negociat in mai multe locatii. Pana la urma, atat Kraft cat si cumparatorii au fost multumiti, iar deal-ul a putut fi semnat'', a spus avocatul, intr-o declaratie acordata, prin telefon, pentru DailyBusiness.ro.

Pentru Marian Dinu, un specialist in astfel de tranzactii, faptul ca s-a ajuns atat de repede la un acord reprezinta un motiv de satisfactie personala. ''Este o tranzactie importanta si ma bucur ca am dus-o la capat'', spune el.

Este o afacere importanta, avand in vedere mediul economic impredictibil, conditiile dificile din piataMarian Dinu, country managing partner DLA Piper Romania

Pentru ca noii proprietari sa poata prelua afacerea cu ciocolata, prajituri si alte produse zaharoase a Cadbury Kandia-Excelent, va trebui insa ca si Comisia Europeana sa isi dea avizul.

CE a aprobat preluarea grupului britanic de dulciuri Cadbury de catre americanii de la Kraft Foods, intr-o tranzactie estimata la 13,5 miliarde de euro, insa a conditionat unda verde de vanzarea filialelor Cadbury Romania si Polonia, pentru a nu crea ''dezechilibre concurentiale''.

Asta in conditiile in care dupa preluarea Cadbury, Kraft a ajuns sa controleze peste 50% din piata romaneasca a ciocolatei.

Kraft Foods, ce detine, printre altele, cunoscutele branduri Poiana si Milka, este liderul pietei interne a ciocolatei, cu o cota de 25,6%, in timp ce Cadbury detine 20% din piata interna.

Potrivit companiei de cercetare Nielsen, piata ciocolatei din Romania este evaluata la 240 milioane euro. Ultimele date de la Ministerul Finantelor arata ca societatea Cadbury Romania a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 33 milioane euro si o pierdere de 4,8 milioane euro.

Comisia Europeana a avizat deja vanzarea producatorului polonez de ciocolata si cofetarie E. Wedel, detinut de Cadbury in Polonia, catre grupul asiatic Lotte.

Daca va fi aprobata si tranzactia din Romania, Kraft Foods va ramane fara nicio unitate de productie in Romania, dupa ce a inchis in decembrie anul trecut fabrica Poiana din Brasov si a transferat activitatea in Bulgaria.

Cine este misteriosul cumparator?

Kraft Foods a vandut afacerea Kandia catre Oryxa Capital, un fond international de investitii. Este anuntul sec facut de grupul american. Cine sunt noii proprietari, ramane un mister. Nici Kraft Foods si nici DLA Romania nu au dorit sa faca declaratii legate de identitatea acestuia.

Pe Internet, Oryxa Capital practic nu exista. Niciunul dintre site-urile de specialitate nu face vreo referire legata de existenta sau activitatea unui asemenea fond de investitii. Apare o singura referire, legata de existenta unui fond de investitii in Londra, dizolvat insa.

Expertii in domeniu spun ca acesta nu este neaparat un lucru neobisnuit. Exista multe fonduri de investitii care prefera sa actioneze discret, departe de ochii presei. Avand in vedere nivelul de vizibilitate al business-ului Kandia, semnele de intrebare lasa insa loc speculatiilor.

In mediile de specialitate se discuta, miercuri, despre posibilitatea ca Oryxa Capital sa fie un fond nou infiintat, iar astfel sa se explice lipsa oricarei referinte pe site-urile de business. O teorie a "conspiratiei" pur speculativa ar putea face referire chiar la faptul ca misteriosul cumparator este controlat, in cele din urma, tot de vanzator, fortat de autoritatile europene sa se desparta formal de business-ul din Romania.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
anonim a spus:
09/11/2011 17:13
acum au cumparat si primola
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Joi, 21 Septembrie 2017, 23:59
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter