- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Kapitalism. Reteta noastra secreta\’\’. Adevarata istorie a marilor averi din Romania

03 Dec, 19:15 • razvan.codorean
Moguli, rechini, balene, oportunitati, securisti si afaceri cu profituri demne de Cartea Recordurilor. Voiculescu, Patriciu, Niculae, Padure si Dan Diaconescu povestesc, intr-un reportaj excelent difuzat de postul de televiziune ARTE, modul in care au facut avere in ultimii 20 ani.
\Kapitalism. Reteta noastra secreta\'\'. Adevarata istorie a marilor averi din Romania

O poveste tulburatoare despre ”constructia capitalismului in Romania”, concentrata in 56 de minute. La 20 de ani de la revolutia din Decembrie 1989, Alexandru Solomon prezinta modul in care a evoluat Romania din punct de vedere economic. Cine a castigat si cine a pierdut din capitalismul salbatic. Concluzia – Romania este, cu adevarat, tara tuturor posibilitatilor. Filmul il puteti vedea aici (in limba franceza).

Cum au facut avere miliardarii Romaniei

Filmul este construit in jurul unor interviuri cu cei mai puternici oameni ai Romaniei, de la cel mai bogat, Gigi Becali (2,5 mld. euro), la primul capitalist de succes din anii 90, George Padure cu al sau Gepa Electrocenter, pana la cel care a reusit cea mai spectaculoasa afacere din istorie, Dinu Patriciu, care a vandut Rompetrol cu un castig multiplicat de ordinul miilor de ori.

Filmul il prezinta pe omul de afaceri Dan Voiculescu drept prototipul castigatorului celor 20 de ani de capitalism. Voiculescu, angajat pe vremea lui Ceausescu intr-o firma de comert exterior, unde castiga pana la 5.000 de dolari pe luna, reuseste, dupa Revolutie, sa inceapa o afacere ce ii va aduce, 20 de ani mai tarziu, o avere de peste 1,5 miliarde de euro.
[img=472][/img]
Intrebat cum a reusit, Voiculescu raspunde sincer: „Lucram in domeniul comertului exterior, era normal sa imi deschid o afacere si sa ma apuc de ceea ce stiam mai bine sa fac. Restul au fost oportunitati”, a spus Voiculescu. Intrebat de banii securitatii si despre conturile din Cipru ale firmei Crescent, omul de afaceri spune ca nu stie nimic, respingand toate asocierile cu numele sau.

Un alt exemplu de afacerist cu know-how comunist este prezentat a fi si Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, a carui avere s-a dublat anul trecut de la 600 la 1,2 miliarde de euro. Cum a facut bani? Pe vremea comunistilor, a lucrat in comertul exterior si stia cat de profitabile sunt afacerile cu ingrasaminte. Recunoaste cu sinceritate faptul ca a lucrat pentru politia secreta a regimului comunist. S-a folosit de cunostintele sale si s-a apucat de afaceri.
[quote=Ioan Niculae, patron Interagro]Ce sa fi facut dupa Revolutie? Sa ne retragem, sa disparem? Sa fiu facut vinovat doar pentru ca am lucrat intr-o companie comunista de comert exterior?[/quote]
A inceput in industria chimica, acolo unde lucrase ani de zile in cadrul unui serviciu de export ingrasaminte chimice, Intreprinderea de Comert Exterior Chimica. Imediat dupa revolutie, impreuna cu un om de afaceri turc, s-a apucat de tranzactii cu produse chimice. S-a dovedit o afacere extrem de profitabila, motiv pentru care si-a extins business-ul, infiintand Interagro, companie cu care a participat la privatizarea Sofert Bacau si Azochim Piatra-Neamt.
[img=469][/img]
A intrat in liga mare a investitorilor dupa ce a reusit sa cumpere 51% din capitalul rafinariei Astra Romana Ploiesti pentru 16 mil. dolari. O alta lovitura a dat-o in 1998 cand a preluat societatea de asigurari Asirom, pentru numai 21 mil. dolari. A iesit din business in schimbul a 86 mil. dolari.

In acest fel, Niculae a construit un adevarat imperiu, cu afaceri in industria chimica, agricultura, viticultura, productia alimentara, energie, transporturi, constructii, turism etc.

Cititi si Niculae, al doilea miliardar al Romaniei, despre 2010: Sunt mai mult optimist decat pesimist

”Gepa, un pic mai bine pentru dvs.”. Cine mai isi aduce aminte?

George Padure. Cel mai cunoscut om de afaceri al anilor 90 traieste acum in anonimat. A invartit miliarde cu lopata, a fost adulat, invidiat, a castigat peste noapte milioane de euro. Insa acum, cel putin noua generatie habar nu are de el.

„Am fost primul om de afaceri de succes al Romaniei”, marturiseste cu mandrie. ”Cand m-am intors in tara cu o valiza de bani si m-am apucat de afaceri, in Romania nu gaseai nimic. Nu exista Carrefour, nu era nimic. Am deschis primul magazin de electronice si electrocasnice si am dat lovitura. A fost ceva incredibil”, povesteste fostul sef de restaurant.
[img=470][/img]
”Eram adulat, invidiat, eram presat de oamenii politici, erau cel mai important om”, spune Padure. Acum, la 20 de ani de la revolutie, evita sa vorbeasca despre afaceri. Este filmat intr-un magazin de mobila, pe care il detine, si pe care vrea sa il inchida. Pentru el, oportunitatile nu mai sunt ca altadata. Omul care lansa prima reclama TV prin care ii invita pe romani sa cumpere actiuni la GEPA, omul care lansa celebrul concurs ”Pretul Succesului” este un supravietuitor al capitalismului salbatic din anii 90, insa iesit din „schema” profitului.
[img=467][/img]
Cititi si Dezvoltatorul imobiliar George Padure: „Am cerut insolventa, este mai bine asa”

Patriciu. Cum a facut primul milion?

Reportajul lui Alexandru Solomon socheaza prin marturiile personajelor sale. Patriciu, unul dintre romanii pentru care Revolutia din 1989 a adus cu adevarat o schimbare in bine, povesteste, relaxat cum a reusit sa dea lovitura. Se mandreste ca a fost primul capitalist al Romaniei. In februarie 1990, a infiintat prima firma privata, Alfa, un business de arhitectura ce a primit numarul de inregistrare „1”.
[img=471][/img]
Primul milion de euro l-a facut din imobiliare. A investit intr-un teren, a construit si apoi a vandut in profit. Lovitura vietii a dat-o insa cu Rompetrol. O firma pe care a cumparat-o ieftin si a vandut-o scump. „Profitul a fost de cateva sute de ori mai mare”, recunoaste Patriciu. Presa a relatat ca afacerea l-a costat 50 milioane de euro si i-a adus un profit de 2 miliarde de euro. Cum a reusit? Recunoaste faptul ca s-a folosit de incapacitatea manageriala a statului, de lipsa de pregatire in business a celor desemnati de stat sa decida. „Capitalismul e imoral”, spune Patriciu, afirmand cu satisfactie. „M-am distrat mult in anii astia, si mi-a placut”. Miliardarul caracterizeaza capitalismul ca fiind imoral si ii descrie evolutia printr-un desen cu un rechin, apoi o balena si apoi o caracatita.

Seria marturiilor video continua cu un alt personaj emblematic al acestor 2 decenii – Dan Diaconescu. Un jurnalist inteligent care a speculat asteptarile romanilor. „Pentru romani, televiziunea reprezinta totul, este singura distractie”, spune Diaconescu. A reusit sa construiasca din nimic o televiziune cu o audienta record, banzandu-se pe subiecte controversate, o combinatie letala de scandal, sex, crima, investigatie si un limbaj pe intelesul tuturor. „OTV, televiziunea poporului”, i-a adus in acesti ani o avere de 15 milioane de euro. ”In Romania, televiziunea este o afacere si va fi multi ani de acum incolo”, a spus Diaconescu.

„Daca Ceausescu facea talk-show-uri, traia si acum. Rezolva problema democratiei in Romania”, este de parere seful OTV.
[img=468][/img]

Cititi si Ce fel de businessman e Dan Diaconescu? „Mai semnez acte in pauza de publicitate, cateodata chiar si in direct”

Sute de dosare de coruptie, niciun condamnat

Business-ul in Romania a insemnat, in acesti 20 de ani, oportunitate dar si coruptie. Cei care au stiut sa fure, au furat fara limite, averea publica a trecut in buzunare private aproape in mod natural, afirma autorul reportajului. „Kapitalisme – notre recette secrete”

Temesan si cazul Bancorex, Vantu si al sau FNI, Tender. Acestea sunt doar cateva din exemplele prezentate in film care sugereaza ideea ca in Romania, justitia a ramas oarba, de-a dreptul.

Alexandru Solomon prezinta imagini cu serialul vizitelor la Parchet in care au jucat zeci de personaje in ultimii ani, atat politicieni cat si oameni de afaceri. Rezultatul? Niciunul.

”Faptul ca cei care fura nu patesc nimic a intrat in normalitate”, afirma Dan Diaconescu. Daca in anii 90, indignarea publica era clamata si manipulata cu slogane de genul „Nu ne vindem tara”, in prezent, coruptia a ajuns un fenomen banal, care nu mai surprinde pe nimeni. Romanii au inteles mecanismul. Unii au ramas, altii, peste 4 milioane de romani au plecat peste granita, dezamagiti, in cautarea traiului promis la Revolutie”, a mai spus jurnalistul.
[quote=Dan Diaconescu, jurnalist, patron de televiziune]Romania este o tara adormita, linistita. Nimic nu mai surprinde pe nimeni. Totul e posibil[/quote]
Realizatorul filmului prezinta si un exemplu considerat de el relevant din Romania, tara tuturor posibilitatilor. Cel mai bogat om din tara, George Becali, cu o avere de 2,5 miliarde de euro, a ajuns din beciurile Politiei direct in Parlamentul European unde activeaza in Comisia pentru Justitie.

„Ceausescu poate sta linistit pe lumea cealalta. A lasat Romania pe maini bune. S-a dovedit ca se pot face afaceri de succes, export, ca Romania este o tara cu potential, bogata”, afirma realizatorul. Prosperitatea apartine insa celor putini. Si ei sunt cu precadere cei pe care i-a lasat in varful puterii, inainte de a fi executat.