- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

La coada la fortele de munca: Vezi ce job-uri si-ar dori somerii si ce primesc (FOTO, VIDEO)

23 Apr, 17:36 • razvan.codorean
Cateva zeci de mii de romani au luat cu asalt vineri bursele locurilor de munca organizate de stat in toata tara. In Bucuresti, firmele au cautat in special angajati calificati, pe salarii intre 800 si 2.500 de lei. Peste acest nivel, majoritatea ofertelor includ comision. Vezi un reportaj DailyBusiness.ro despre ce meserii se cauta pe piata de munca, cum decurg negocierile si ce salarii se ofera.
La coada la fortele de munca: Vezi ce job-uri si-ar dori somerii si ce primesc (FOTO, VIDEO)

Peste 4.000 de oameni au stat vineri la coada, timp de cateva ore, la Palatul Copiilor din Bucuresti pentru a-si depune CV-urile pentru unul dintre cele 2.474 de locuri de munca oferite de cele 158 de firme participante la Bursa Locurilor de Munca. La nivelul tarii, au fost in total 20.000 de joburi.

„Ne asteptam sa vina multa lume, insa nici chiar asa. E o dovada in plus ca lumea nu mai are unde sa munceasca”, spune Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. ”A trebuit sa vorbim cu cei de la Jandarmerie sa ii organizeze pe grupuri, ca era o aglomeratie de nedescris”, a declarat Bian.

In Palatul Copiilor, reprezentantii celor peste 150 de angajatori, printre care BCR, Eureko, Strabag, Kaufland, Munplast, Hofigal, Aerofina, Urban sau Rebu isi asteptau viitorii angajati. Ce se cauta? In general angajati calificati, de la electricieni si instalatori, la soferi de camion, ingineri, programatori si medici veterinari.

Din cauza numarului mare de solicitanti, firmele au fost nevoite sa reduca la minim timpul alocat interviurilor. Vezi in clipul video cum a decurs un interviu de angajare realizat in numai cateva secunde.
[dbvideo=424]
Printre cele mai multe joburi oferite au fost cele de ..bodyguard. E o meserie pentru care solicitantii aveau nevoie de studii medii, iar salariul oferit era confidential. Din cele spuse de cei care si-au depus CV-urile, intre 800 si 1200 lei. Diferentele vin din mediul in care lucrezi, de constitutia fizica, pregatirea si disponibilitatea la lucru in conditii grele.

Un alt domeniu in care oferta a fost foarte mare este cel al asigurarilor. Pe o piata in care concurenta este foarte puternica, firmele de asigurari cauta consultanti de vanzari dispusi sa lucreze pe salariu fix plus comision. Adica 800-1000 de lei plus procent din vanzarile realizate. S-au depus multe cv-uri insa cei mai multi optasera si pentru alte joburi. ”Cine mai crede in castigurile din comisioane? Chiar daca, la prima vedere, pare o piata in care nu e greu sa iti gasesti clienti, lumea cauta, in general, cea mai ieftina asigurare. Asa ca, daca ai ghinionul sa lucrezi la o firma cu tarife ceva mai mari, adio vanzari”, a declarat Mircea Popa, un somer care ne-a spus ca a mai aplicat si pentru un job la BCR Banca pentru Locuinte.

De altfel, pentru cei cu studii superioare economice, cele mai interesante joburi s-au dovedit a fi cele de consilieri financiari-bancari. La BCR a fost cea mai mare coada.

Multe joburi au fost oferite in mod paradoxal si in constructii, chiar daca afacerile din domeniu sufera cel mai mult in aceasta perioada de criza. ”E cerere mare de profesionisti, de la instalatori, la zidari si electricieni, pana la betonisti si asfaltori”, a declarat Maria Raicu, reprezentantul firmei TFD Constructii SRL. ”Multe dintre firme cauta, in aceasta perioada in care se lucreaza ceva mai putin, sa gaseasca cei mai buni specialisti, pentru ca piata, incepe, incet, incet, sa se dezghete”, a declarat aceasta. Salariile oferite? Intre 800 si 2000 lei, in functie de activitate si experienta.

”Din pacate, desi am primit multe CV-uri, au fost putine oferte care sa ne intereseze. E greu sa gasesti oameni buni, cu experienta”, a declarat Anca Dogaru, economist la Midanne Invest Group, companie care cauta, printre altele, ingineri in constructii, arhitecti, sudori, instalatori si zidari.
[gallery:68]
Poate cele mai solicitate posturi au fost cele din comert. Joburile de tipul lucrator comercial, gestionar, casier, agent servicii client si reprezentant comercial au fost cele care au atras sute de CV-uri. ”Au fost multe CV-uri insa, din pacate, cei mai multi nu aveau experienta sau cei care aveau erau ”vanatori de joburi”, cum le spunem noi, oameni care au deja un loc de munca si cauta un loc de munca mai aproape de casa, cu un salariu mai bun”, ne-a declarat reprezentantul unei societati care activeaza in industria alimentara. ”In general, castigul mediu in comert nu depaseste 1200-1500 de lei, cu bonuri de masa. Au mai crescut putin, pentru ca s-au mai deschis niste centre comerciale, insa cei mai multi angajatori prefera sa lucreze pe salariul minim pe cartea de munca plus bani sub forma de comision, cei mai multi oferiti la negru”.

In rest, in oferta pentru cei cu studii medii si superioare, s-au mai aflat si activitati ceva mai bine platite, precum arhitect, programator, medic veterinar, manager de proiect, acolo unde veniturile sunt in general intre 2000 si 4000-5000 de lei.

”Vin de mult la astfel de burse, pentru ca nu strica sa vezi cum mai merge piata. Salariile au mai scazut fata de 2008. Intr-o banca, nu iti mai da nimeni peste 1000 de euro din start, in asigurari e jale, pentru ca plata la comision nu mai merita, iar sa lucrezi ca economist la o firma oarecare e riscant. Nu stii daca a doua zi nu da faliment, pe criza asta”, a declarat Florin Gramada, unul dintre cei care a venit sa testeze piata muncii. In prezent lucreaza la o firma de recuperare dupa ce, in trecut, a lucrat in imobiliare si retail. ”Acum se fac bani buni pe spatele rau-platnicilor. Comisioanele merg destul de bine. Daca m-ai pune sa aleg, acum m-as duce intr-o clinica medicala, ca sunt salarii bune, intre 1.300 si 2.000 de euro”, a mai spus acesta.

Romanii mizeaza pe salarii fixe si bonuri de masa

Chiar daca au avut peste 4.000 de solicitanti, multi dintre angajatorii prezenti la bursa s-au declarat rezervati in privinta angajarii tuturor joburilor oferite. Vor lua o decizie dupa doua selectii. Una primara, in care vor sorta CV-urile, o a doua la interviu. Intre timp, vor continua sa urmareasca si ofertele de pe site-urile de resurse umane.

”Nu cred ca mai e firma care sa faca angajari pe loc. Doar in cazul in care cauta muncitori necalificati, agenti de paza sau alte joburi ce nu necesita foarte mare experienta. In joburile specializate, filtrele au devenit mult mai dese, pentru ca exista o plaja mult mai larga pe oferta de personal, decat era acum 2-3 ani. Mai bine mai astepti, decat sa iei un angajat dupa CV, fara a-i verifica profesionalismul”, a declarat Anca Dogaru, economist la Midanne Invest Group, companie-angajator la bursa locurilor de munca.

Dincolo de asteptarile angajatorilor, si muncitorii au devenit mai exigenti in solicitarile lor. Prea putini sunt cei care, din experienta bursei de vineri, mai sunt dispusi sa lucreze pe salariul minim cu comision de vanzari, sau la orice firma. ”`La cate firme dau faliment, e normal sa te uiti foarte atent la firma unde vrei sa lucrezi. O cauti pe internet, vezi cu ce se ocupa, intrebi in stanga, in dreapta, pentru ca a o lua din nou de la capat, mai ales acum, in criza, e foarte greu”, a spus Dana Cristescu, o absolventa de ASE, fost angajat la o firma de asigurari si venita la bursa pentru a-si cauta un loc de munca. ”Eu una solicit un salariu fix, nu foarte mult, de 2500 de lei, ca economist contabil, cu un program care sa imi permita sa mai am si timp liber”, a spus aceasta.