- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Mai este Romania atractiva pentru producatorii de tigari?

28 Jul, 00:11 • traian.badulescu
Cresterea contrabandei cu tigari pe fondul majorarii accizelor ii determina pe unii producatori sa analizeze mai atent daca sa-si contine sau nu businessul in Romania. Decizia British American Tobacco (BAT) de a-si inchide fabrica din Letonia a ridicat semne de intrebare si pe piata locala.
Mai este Romania atractiva pentru producatorii de tigari?

BAT nu ia in considerare inchiderea fabricii din Romania, a spus pentru DailyBusiness.ro Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs BAT pe zona Europei de Est si Sud-Est, negand astfel informatiile aparute recent in presa , conform carora BAT, Philip Morris si JTI se gandesca sa-si inchida unitatile de productie din Romania.

Si JTI Romania neaga aceste intentii, precizand chiar ca va investi in continuare in piata romaneasca.

„JTI Manufacturing isi propune ca pana in anul 2011 sa investeasca aproximativ 30 de milioane euro in cresterea capacitatii de productie si a nivelului de automatizare a fabricii din Romania”, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs JTI Romania.

Relocarea, o decizie grea, dar care poate surveni

In privinta relocarii productiei in alta tara, ca urmare a inrautatirii conditiilor din Romania, Peter Imre, director corporate affairs Philip Morris Romania si Bulgaria, apreciaza ca „nimeni nu ia decizii de relocare fara sa fie pus in fata unor probleme in piata locala pe care considera ca nu le poate rezolva”.

„Nu este o decizie usoara, dar ea poate surveni atunci cand realitatile economice si o anumita capacitate a factorilor guvernanti determina o situatie de fapt care te impiedica sa-ti continui activitatea economica”, a adaugat Imre.

El considera ca marii jucatori din industrie isi inchid sau relocheaza fabricile pentru ca nu mai este profitabil sa mai tina portile deschise. Pentru a se evita inchiderea de fabrici in Romania, la fel cum s-a intamplat in Letonia, Peter Imre considera ca „primordiala este stoparea fenomenului de contrabanda si protejarea pietei legale de tutun”.

„Vom putea reduce contrabanda numai impreuna, prin consultarea autoritatilor cu industria legala de tutun, prin masuri coerente la nivelul organismelor de control vamal, politie, protectia consumatorului, ANAF, cat si prin decizii de politica fiscala, si anume amanarea momentana a maririi accizei”, a spus reprezentantul Philip Morris.

[quote=Peter Imre, director corporate affairs Philip Morris Romania si Bulgaria]La peste 30% contrabanda, piata legala de tigarete scade atat de mult incat, volumic, existenta a 3 fabrici de tigari in Romania nu isi are rostul[/quote]
Peter Imre sustine ca daca planul de reducere a contrabandei va functiona si va determina scaderea contrabandei cu peste 5 procente in sase luni, atunci vor putea fi majorate accizele.

„Cand o industrie de 1,5 miliarde de euro accize pe an iti spune: Nu creste accizele, deoarece nu este un plan viabil!, atunci ar trebui sa te asezi la masa cu jucatorii din acea industrie si sa incerci sa gasesti solutii pentru reducerea contrabandei”, le transmite Imre autoritatilor.

Oficialul Philip Morris atrage atentia ca si in Romania vor fi inchise fabrici de tigari, la fel ca in Letonia, daca piata neagra va depasi pragul de 30%.

„La peste 30% contrabanda, piata legala de tigarete scade atat de mult incat, volumic, existenta a 3 fabrici de tigari in Romania nu isi are rostul”, a subliniat Peter Imre.

„Nu cred ca astazi autoritatile romane dau importanta necesara fenomenului de contrabanda, care a ajuns in prezent la aproximativ 23%„, a mai spus Imre.

El estimeaza ca „daca vor creste taxele si accizele din nou in septembrie, asta va insemna ca per total 2009, cresterea pretului o sa fie de peste 30%”.

„Acciza nu duce in mod automat la cresterea veniturilor bugetare, decat daca este corelata cu inflatia, puterea de cumparare si automat cu activitati impotriva contrabandei”, a continuat Imre.

Orientare catre export

In ciuda vremurilor tumultuoase care se anunta pe piata tigarilor in perioada urmatoare, JTI Manufacturing isi propune noi investitii in fabrica din Romania. „In urma acestor investitii, se estimeaza o crestere a capacitatii de productie cu circa 25% fata de anul 2008″, a spus Gilda Lazar.

Ea a precizat ca fabrica JTI din Romania a ajuns „una dintre cele mai apreciate fabrici JTI din lume si este perceputa ca o zona de excelenta”.

„In prezent, circa o cincime din productia locala este destinata pietelor externe, iar in perioada urmatoare estimam cresterea exporturilor”, a adaugat Gilda Lazar.

Tigarile JTI produse in Romania vor fi exportate in Insulele Canare, Scandinavia, Irlanda, Turcia, Australia sau Statele Unite ale Americii, conform planurilor companiei.

„Ne vom face cunoscute marcile produse la JTI Romania in peste 35 de piete”, a precizat oficialul JTI Romania.

Piata locala de tigari, dominata de BAT, Philip Morris si JTI, s-a ridicat anul trecut la 2,2 mld. euro, iar contrabada a insumat 300 mil. euro.