COMPANII

Mai multe insolvente in 2012. De ce sunt companiile vulnerabile

25 februarie 2013, ora 13:34   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bankruptcy.jpg
23.665 de companii au intrat in insolventa anul trecut in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2011 si cu 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010, arata o analiza Coface, realizata pe baza datelor preliminare disponibile la Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI).

Coface Romania a analizat la nivel individual pe parcursul anului 2012 30.484 de firme, reprezentand 56% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel national. Compania estimeaza ca numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in anul 2012 poate varia intre 25.000 - 25.500. Astfel, cresterea reala a insolventelor fata de anul 2011 poate varia intre 17% - 18%.


Studiul arata o crestere a calibrului financiar al firmelor insolvente in anul 2012, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, ceea ce a determinat cresterea cifrei de afaceri aferente firmelor insolvente (comparativ cu anul anterior), dar in acelasi timp, scaderea ratei pierderii, indatorarii si duratei de incasare a creantelor in medie. Acest lucru se datoreaza profilului firmelor mijlocii, mari si foarte mari, care inregistreaza indicatori financiari mai buni decat valorile corespunzatoare microintreprinderilor.

Comparand dinamica indicatorilor financiari pentru firmele intrate in insolventa in anul 2012 cu cea inregistrata de catre firmele intrate in insolventa in aceeasi perioada in 2011, se observa ca insolventele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu un grad mai ridicat de vulnerabilitate, care au cunoscut socuri externe si interne mai putin semnificative, comparativ cu cele din anii anteriori. In ciuda acestui fapt, numarul firmelor nou intrate in insolventa este in continua crestere.

Astfel, pe fondul erodarii sustenabilitatii firmelor din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele reprezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere.

äDe remarcat este faptul ca erodarea sustenabilitatii financiare a firmelor s-a suprapus in anul 2012 cu o incetinire a ritmului de regenerare a economiei. Astfel, 2012 a fost primul an dupa 2008 care a inregistrat, pe tot parcursul sau, o crestere anuala mai rapida a insolventelor decat cea a firmelor nou inmatriculate. In acest nou context, cunoasterea evolutiei situatiei financiare a principalilor parteneri de afaceri nu mai este o optiune, ci devine imperios necesaraö, a declarat Iancu Guda, business information & debt collection manager, Coface.

Sectoarele afectatePentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.
Astfel, daca in anul 2010, äComertul cu amanuntulö inregistra un numar comparabil de insolvente cu sectorul äComertul cu Ridicata si Distributieö, in ultimii doi ani, äComertul cu amanuntulö s-a detasat, inregistrand 2.512 de insolvente nou deschise in prÝmele noua luni ale anului curent.

Analizand evolutia cazurilor de insolventa din ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50% - 54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%.

Eliminand sectoarele care au inregistrat deviatii semnificative din cauza efectului de baza (negativ sau pozitiv), cele mai mari cresteri de insolvente nou deschise in anul 2012 (comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior) s-au inregistrat in sectoarele: Comertul cu Amanuntul (+62%), Tranzactii Imobiliare (+38%), Hoteluri si Restaurante (+48%), Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (+35%) si Transporturi (+25%). Singurele sectoare care au inregistrat scaderi ale insolventelor in anul 2012, comparativ cu anul anterior sunt: Posta & Telecomunicatii (-19%) si Productia si Furnizarea de Energie Electrica si Termica, Apa si Gaze (-14%).

Distributia teritoriala a insolventelor

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din anul 2012 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior.

Astfel, cele mai afectate trei zone sunt reprezentatate de S-E, S, si respectiv N-V, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata si cresteri de doua cifre (+17%, +20%, +10%) fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Singurele zone in care numarul de insolvente inregistrate in anul curent a scazut fata de aceeasi perioada a anului anterior sunt in Bucuresti si N-E, care au inregistrat o scadere de 9,44%, respectiv 10,96%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
25/02/2013 15:57
Insolventa e buna . Si nu e cine stie ce de elucidat ; comertul cu amanuntul e normal sa pateasca asa ceva . Toata lumea vrea sa faca comert dar de produs cine sa produca ? Ia mai treceti voi astia din comert si faceti si productie , indicat ar fi agricultura .
 
ionel a spus:
26/02/2013 10:05
Insolventa a fost gresit inteleasa si mai gresit aplicata. Cunosc societate din domeniul constructiilor, infiintata in anul 2011, care a a vut un singur angajat, iar in 2012 si-a cerut insolventa. Initial un creditor ii ceruse insolventa, dar actiunea a fost atacata pe fond. Administratorul si-a infiintat o alta firma, tot de constructii, in anul 2012. Si atunci, despre ce insolventa discutam ? De ce si de cine ii / ne apara insolventa ?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 03:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter