- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ministerul Sanatatii ar putea introduce taxa pe fast food pentru cresterea bugetului

05 Jan, 14:35 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o noua taxa, dupa cea de viciu, si anume taxa pe fast food, pentru sustinerea programelor nationale de sanatate, informeaza Mediafax.
Ministerul Sanatatii ar putea introduce taxa pe fast food pentru cresterea bugetului

„Intentionam introducerea unei taxe pe fast food, dulcuri, bauturi carbogazoase pentru sustinerea unor programe nationale de sanatate”, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Acesta a spus ca a cerut Comisiei de sanatate a ministerului o pozitie fata de aceasta propunere pentru a stabili cum pot fi aplicate aceste taxe. De asemenea, ministrul a precizat ca va discuta si cu producarii si distribuitorii acestor produse in legatura cu modalitate aplicarii acestei taxe.

Ministrul nu a dat niciun fel de informatie in legatura cu sumele pe care le-ar putea colecta la buget prin introducerea taxei pe produse fast food. Potrivit demnitarului, incepand de marti, pe site-ul Ministerului Sanatatii este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern de introducere a acestei taxe.

„Similara taxei de viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate, dar si a celor de investitii in infrastructura din sistem. In aceaste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura”, a mai spus ministrul.

Attila Cseke a declarat ca, in 2010, vor exista dificultati in sustinerea programelor de sanatate, a celor de investitii in infrastructura si in aparatura medicala si in asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare in unitatile de primiri urgente si in cele de tranfuzie sanguina.