- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Nicolae Popa, „Madoff de Romania”: Marirea si decaderea finantistului din Tepesti

06 Apr, 18:33 • razvan.codorean
Nascut in satul Tepesti din Valcea, acum 47 de ani, cunoscut drept "mana dreapta" a "mogulului" Sorin Ovidiu Vantu, Nicolae Popa (foto) a fost, timp de 10 ani, unul dintre cei mai cautati infractori romani. DailyBusiness.ro va prezinta povestea finantistului pe care americanii l-au catalogat drept echivalentul romanesc al lui Bernie Madoff, cel mai mare escroc financiar al lumii.
Nicolae Popa, Madoff de Romania: Marirea si decaderea finantistului din Tepesti

„Domiciliat in Bucuresti. Semnalmente: inaltime 1,78 m, atletic, par saten, fata ovala, ochi caprui, calvitie frontala. Cautat pentru executarea unui mandat de arestare preventiva pentru evaziune fiscala. Delapidare si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice”. Asa suna anuntul publicat de Politia Romana acum 10 ani pe site-ul Interpol, la rubrica Most Wanted. In spatele acestui anunt sec, se ascunde o poveste demna de un film hollywoodian.

Nascut in urma cu 47 de ani (28 februarie 1964), in localitatea valceana cu nume predestinat Tepesti, Nicolae Popa s-a mutat impreuna cu parintii si fratele sau mai mic, in Bucuresti. Pe atunci avea numai 5 ani.

A fost un elev silitor, a terminat liceul cu note mari. Imediat dupa terminarea liceului, s-a casatorit cu Ana Caciula, marea sa dragoste cu care a avut o fetita. Ulterior a intrat la facultate, fiind atras de domeniul finantelor. Soarta a facut ca in studentie sa il cunoasca pe Sorin Ovidiu Vantu, un romascan „dezghetat” care l-a initiat in „tainele” afacerilor anilor 90.

Vantu facuse bani „cu lopata” in orasul natal din afacerile cu consignatii si tranzactionarea de certificate de privatizare in masa si abia se mutase in Bucuresti unde visa sa isi construiasca un imperiu financiar.

Iar Nicolae Popa urma sa devina mana sa dreapta. Cei care l-au cunoscut, inclusiv Ioana Maria Vlas, spuneau despre el ca era copia fidela a lui SOV – la fel de rece, taios, decis si versat in a face bani cu orice pret.
[img=1379][/img]

In anii care au urmat, Vantu, Popa si ceilalti finantisti pe care ii racolase, printre care se aflau nume foarte cunoscute din mediile bancar si politic romanesc, construiau, rand pe rand, cateva dintre cele mai rasunatoare afaceri ale anilor 90, Gelsor, Banca Romana de Scont, Banca de Investitii si Dezvoltare si celebrul Fond National de Investitii (FNI), considerata cea mai mare escrocherie financiara din istoria Romaniei. „Am construit peste 700 de firme „, declara, ulterior, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
[quote=Alexandra Popa, mama finantistului]Vinovat ? Cum sa fie vinovat? Nu a fost la stapan? Eu nu-l vad vinovat[/quote]
Cum se petreceau lucrurile?

„Creierul” era Vantu, iar executantii, locotenentii sai erau, printre altii Nicolae Popa si mult mai cunoscuta Ioana Maria Vlas, presedintele FNI.

Domnul Vantu a lucrat intotdeauna prin interpusi. Domnul Popa a fost unul dintre ei. Prin intermediul lor a fost investitor FNI. Nu erau multi, poate zece, dar erau stabili si i-au adus bani frumosi „, afirma, recent, Ioana Maria Vlas, intr-un interviu.

Nicolae Popa prelua functia de director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

„La vremea aceea, castigam foarte multi bani si cu totii credeam in potentialul afacerii”, spunea Vlas. Dovada ca, printre pagubitii FNI s-a aflat inclusiv soacra lui Nicolae Popa, fapt confirmat de fosta sa sotie, Anca Arun. „FNI-ul a cazut impreuna cu banii maica-mii. Soacra lui Popa a facut astfel plingere cind s-au facut listele cu pagubitii FNI, astfel ca Popa nu si-a salvat nici propria-i soacra „, afirma aceasta.

Ce a urmat, este arhicunoscut. Fondul National de Investitii s-a prabusit, 300.000 de oameni au fost pagubiti, s-a ajuns la procese, iar in cele din urma, numai Popa si Ioana Maria Vlas s-au ales cu condamnari penale cu executare. „Mama” FNI a primit 10 ani de inchisoare, iar Nicolae Popa 15 ani pentru delapidare si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.
[quote=Sorin Ovidiu Vantu, om de afaceri] Nicolae Popa era prietenul meu. Din nefericire, a cazut victima acestei manipulari uriase[/quote]
„La 18.09.1998, in calitate de director general al SVM Gelsor SA, si-a insusit din depozit 65.359 actiuni emise de SC Industrial Export SA la valoarea de 25.376 lei/actiune, care apartineau SOV Invest SA si administrate de Gelsor SA pe care le-a remis unui intermediar in scopul de a fi vandute Bancii Agricole la un pret de 765.000 lei/buc., prejudiciul adus bancii fiind de aprox. 50 miliarde lei. A fost semnalat in Indonezia”.
[img=1380][/img]
Aceasta a fost singura ilegalitate ce a putut fi probata de anchetatori in sarcina lui Popa. Abia in 2009, urma sa fie condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare. Intre timp, primea si o alta pedeapsa, de 12 ani de inchisoare, in dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA), dosar care insa se judeca si in prezent.

In rest, s-a vorbit despre ingineriile financiare cu banii FNI si FNA, despre faptul ca Popa era doar carausul banilor din FNI in firmele lui SOV, insa nimic nu a putut fi probat.

De altfel, Sorin Ovidiu Vantu a scapat basma curata, fiind scos de sub urmarire penala din toate dosarele.

Fondul National de Investitii (FNI) a fost infiintat in 19 octombrie 1995 de SOV Invest si a functionat ca joc piramidal. In urma prabusirii lui, in 1999, au ramas 318.000 de „investitori” pagubiti. Si asta desi multiplicase, cel putin pe hartie, de 99,7 ori banii investitorilor, de la 10.000 de lei vechi la 99.700 lei.

O viata de lux in Jakarta

La cateva luni distanta de la prabusirea fondului, Nicolae Popa a fugit din tara. S-a stabilit in paradisul exotic din Indonezia. Intre timp, a ajutat-o si pe Ioana Maria Vlas sa iasa din Romania, in mai 2000. Din in Bulgaria, „mama FNI” a plecat in Israel, unde, dupa trei ani petrecuti intr-un chibut, s-a predat autoritatilor si a ajuns dupa gratii.

Popa a fost, potrivit unei telegrame a Ambasadei SUA, citata de Wikileaks, „director la mai multe companii ale lui Vantu care au fost implicate intr-o schema piramidala nationala, care a colapsat in anul 2000, lasand cateva sute de mii de romani cu economiile pierdute”.
[quote=Telegrama din 2009 a Ambasadei SUA, citata de Wikileaks]Nicolae Popa este echivalentul romanesc al lui Bernie Madoff[/quote]
In Indonezia, Popa avea sa traiasca 10 ani linistiti, petrecuti in luxoasa statiune Bali. Asta in timp ce se afla pe lista celor mai cautati infractori de catre Interpol. Cum a reusit performanta, nu vom afla, cel mai probabil, niciodata.

Abia pe 1 decembrie 2009, autoritatile din Indonezia au anuntat capturarea sa la Jakarta.

Un rol important in capturarea lui Popa l-ar fi avut serviciile secrete romane care ar fi interceptat convorbirile dintre Sorin Ovidiu Vantu si acesta. Presa a relatat, pe spatii ample, stenogramele convorbirilor dintre cei doi, care, potrivit procurorilor, ar demonstra ca Vantu i-ar fi asigurat „vacanta” de lux lui Popa, trimitandu-i sute de mii de euro.

A urmat o investigatie, in urma careia, Sorin Ovidiu Vantu, soferul sau si unul dintre locotenentii sai, au ajuns in arest pentru favorizarea infractorului. Ulterior au fost eliberati, iar acum sunt cercetati in stare de libertate.

Sorin Ovidiu Vantu a declarat, la vremea respectiva, ca dosarul este fabricat de catre Traian Basescu. „Manipularea e facuta de acest individ Basescu. In primele opt luni au fost 140 de oameni din SRI care m-au monitorizat, au ramas 40 de oameni. S-a inchiriat frecventa satelit pentru asta. Nu am considerat ca fac vreo infractiune daca platesc avocatii unui prieten de-al meu”, a afirmat Vantu.

Cert este ca, la 10 ani distanta de la fuga din tara, Nicolae Popa urmeaza sa fie extradat in termen de 30 de zile. In prezent, este internat la un spital din Jakarta cu diagnosticul de gastrita.

Dezvaluirile lui Popa

Nicolae Popa este asteptat cu interes la Bucuresti. Cel putin de mass-media. In mediile politic si economic, sunt multi cei care privesc cu teama la ce dezvaluiri ar putea face fostul director de la Gelsor. Presa a speculat ca daca Popa va face dezvaluiri, este posibil ca dosarul FNI sa fie redeschis.
[img=1381]foto: Reuters[/img]

Inclusiv presedintele Traian Basescu a vorbit despre acest subiect afirmand ca „Vantu are o problema. Un martor a fost arestat. Cunosc panica unui om care, probabil, l-a sprijinit sa iasa din tara”, a spus seful statului.

„Popa a fost alimentat cu bani de cand a fugit din tara, din 2002 a fost sprijinit sa ramana acolo, sa-si vada de viata lui in Indonezia. El a fost descoperit de structurile de securitate de destula vreme, deci, in momentul de fata, sunt probe legate de cine l-a sprijinit, cine l-a ajutat”, a spus Basescu.
[quote=Traian Basescu despre extradarea lui Popa]Vantu s-ar putea sa aiba surprize![/quote]
In 8 decembrie 2009, Sorin Ovidiu Vantu nu excludea posibilitatea ca fostul director Gelsor Nicolae Popa sa depuna marturie impotriva sa, spunand ca „orice e posibil”.

El a amintit ca in cazul FNI a fost „exonerat” si ca i-au trebuit noua ani pentru a dovedi ca nu are „nicio implicare penala in aceasta operatiune”.

Intrebat daca in urma unei eventuale marturisiri a lui Popa este posibil ca dosarul FNI sa fie redeschis, cu el inculpat, Vantu declara: „Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva… A! De acuzat ma poate acuza o Romanie intreaga sau o planeta intreaga„.

Ce se va intampla cu Popa? Va executa cei 15 ani de inchisoare? Ramane de vazut. Autoritatile romane ii pot reduce pedeapsa daca va face dezvaluiri complete. Altfel, ar urma sa iasa de dupa gratii la varsta de 62 ani.