- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pasuirea firmelor la plata taxelor, o decizie toxica sau o gura de oxigen?

02 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Decizia guvernului de a permite firmelor sa isi amane plata darilor la stat timp de jumatate de an a starnit reactii contradictorii in mediul de afaceri. Pe de o parte, unii au salutat masura, privita ca "o gura de oxigen" pentru companii, iar altii au criticat-o dur, acuzand statul ca ii dezavantajeaza pe cei care sunt buni platnici, neoferindu-le nicio facilitate ca sa treaca cu bine de criza.
Pasuirea firmelor la plata taxelor, o decizie toxica sau o gura de oxigen?

Guvernul a luat, marti, decizia de a permite firmelor care inregistreaza datorii la bugetul de stat sa isi amane plata taxelor si impozitelor pe o perioada de 6 luni. Vor putea beneficia de aceasta „masura anti-criza” firmele care au inceput sa aiba restante la plata obligatiilor catre stat dupa data de 30 septembrie 2008, care nu au „fapte” inscrise in cazierul fiscal si nu se afla in procedura de insolventa.

Firmele au dreptul sa ceara o singura data, in acest an, amanarea platii datoriilor, urmand ca cererea sa le fie solutionata intr-un termen de 15 zile. Detalii despre ordonanta guvernului puteti citi aici.

Decizia guvernului a starnit reactii contradictorii in mediul de afaceri.

[quote=Bogdan Baltazar, consultant fiscal]Este o masura periculoasa, ce va induce in economie prezumtia ca, daca nu iti platesti la timp taxele, va veni guvernul si te va ajuta[/quote]
„In loc sa isi vada mai intai problemele din ograda proprie, Boc ia masuri de imagine, fara niciun fundament. Eu n-am auzit de nicio nota de fundamentare pentru aceasta decizie. Se creeaza un precedent periculos, care lasa loc de interpretari introducand discriminari evidente intre cei care se straduie sa plateasca la timp si nu au nicio facilitate, si cei care amana plata, indiferent de motive, care de altfel, nu sunt luate in calcul”, a declarat consultantul fiscal Bogdan Baltazar, pentru DailyBusiness.ro.

„Avem de-a face cu o amnistie fiscala, dar care isi are bine targetate tintele”, spune omul de afaceri Sorin Minea, directorul general Angst si presedinte al Asociatiei Romane a Carnii.

„Luati in calcul declaratiile presedintelui Basescu la adresa firmelor din domeniul constructiilor, si veti intelege cine sunt principalii beneficiari ai acestei decizii”, a declarat Minea, pentru DailyBusiness.ro.

[quote=Sorin Minea, director general Angst]Cei care platesc la timp la buget cad acum de fraieri. Pe noi statul nu ne ajuta cu nimic in perioada de criza[/quote]
Consultantul economic Bogdan Baltazar ridica o alta problema, dincolo de inxistenta unui studiu privind impactul acestei masuri.

„Daca te trezesti ca vin cateva sute de mii de firme si cer amanarea platii taxelor? Din ce mai obtii veniturile? Nu ingropi practic bugetul?”, se intreaba consultantul fiscal, ridicand si o alta problema pe care o considera fundamentala.

„Nu exista nicio diferenta intre cei care nu platesc taxele pentru ca au fost afectati de criza si cei care nu si le achita din alte motive, preferand, de pilda, sa isi tina banii in banca, unde fac o dobanda buna”, a spus expertul.

Pe de alta parte, expertul in fiscalitate Gabriel Biris considera ca, dincolo de controverse, masura e totusi benefica, in actualul context economic.

[quote=Gabriel Biris, partener Goran-Biris]Aceasta decizie reprezinta o gura de oxigen pentru firme, in situatia de criza[/quote]
Gabriel Biris considera insa ca decizia va trebui urmata si de alte masuri, in asa fel incat mediul de afaceri sa fie ajutat sa depaseasca perioada de criza.

„Trebuie rezolvata problema rambursarii TVA-ul, intarita disciplina fiscala, reformat sistemul de colectare, care are mari probleme, si trebuie corectate portitele din Codul Fiscal, un adevarat schweitzer care permite multora sa ocoleasca plata impozitelor”, spune expertul.

Dincolo de opiniile expertilor, premierul Emil Boc a precizat, miercuri, intr-un interviu la Realitatea TV, ca decizia de a permite firmelor sa isi amane plata taxelor si impozitelor nu urmareste niciun interes, altul decat cel de a stimula economia.

[quote=Emil Boc, premier]Daca maine firmele se inchid, dau si oamenii afara si nu primim nimic la bugetul de stat, n-am facut nimic, nu facem altceva decat sa trimitem mai multi oameni in somaj si sa avem mai putine resurse financiare la bugetul de stat[/quote]
„Nu este vorba de amnistie fiscala. Este vorba de o masura anticriza. Ajutam firmele care, la data de 30 septembrie 2008, nu aveau niciun fel de datorie la bugetul de stat, erau buni platnici, dar, datorita efectelor crizei economice, au acumulat datorii dupa 30 septembrie 2008, iar astazi sunt in faza de executare silita”, a spus premierul.

„Obiectul actului normativ este de a sprijini firmele care astazi sunt executate silit pentru ca nu-si pot plati datoriile la stat. (…) Aceste datorii nu se sterg, nu se reesaloneaza. Penalitatile curg in continuare si chiar e de dorit sa se plateasca o parte din aceste penalitati pentru a nu curge in continuare datoriile scadente pe care le ai”, a mai declarat Boc.

Intrebat cate firme estimeaza ca vor beneficia de aceasta facilitate, premierul Boc a recunoscut ca nu exista un studiu de caz insa, in actualul context economic, ar fi vorba de circa 56 de mii de firme.

Expertii fiscali: Este nevoie de un Cod Fiscal predictibil

Dincolo de controversele legate de modul in care a fost motivata si lansata ordonanta care prevede amanarea platii taxelor, specialistii spun ca executivul trebuie sa inceteze „joaca cu Codul Fiscal”, mediul de afaceri avand nevoie, mai ales in astfel de perioade, de un cadrul fiscal coerent, predictibil si stimulativ.

„Dincolo de dezbaterile acestea publice, de deciziile nefundamentate, de joaca asta cu Codul Fiscal, este necesar sa se puna piciorul in prag si sa se decida ce vrem. Un cadrul fiscal stimulativ si maleabil sau unul strict, punitiv”, spune consultantul fiscal Bogdan Baltazar.

„Eu nu mai stiu, de la o luna la alta, ce si cum mai e de platit”, a declarat omul de afaceri Sorin Minea. „La cate decizii contradictorii se iau, peste noapte, fara consultarea mediului de afaceri, te poti astepta la orice. Sa impuna taxe, ca impozitul forfetar, sa majoreze altele, sa acorde amnistii fiscale. Cum sa iti previzionezi afacerea? Este absolut normal ca investitorii straini sa fie rezervati cu privire la Romania”, a spus Minea.

„Nu este exclus ca, dupa ce a decis sa amane plata impozitelor, guvernul sa vina, mai spre toamna, cand vor fi alegeri, cu niste scutiri de la plata, cu niste datorii anulate, Romania avand o vasta experienta in acest domeniu”, a mai declarat omul de afaceri.