- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patronatele: Retailerii au intervenit pentru blocarea Codului de bune practici

21 Jul, 15:28 • Redactia DailyBusiness
Marile retele de magazine au "convins" inalti demnitari din Executiv sa intarzie sub orice forma si sa blocheze proiectul de Ordonanta de Guvern a Codului de bune practici in comertul cu produse agroalimentare, promovat de Ministerul Agriculturii, sustin patronatele din industria alimentara, conform Mediafax.
Patronatele: Retailerii au intervenit pentru blocarea Codului de bune practici

„Marile retele de magazine au convins, pe cai care exced dialogul social institutionalizat, functionari sau inalti demnitari sa intarzie sub orice forma, sa schilodeasca si, in cele din urma, sa blocheze proiectul de Ordonanta de Guvern promovat de Ministerul Agriculturii, mandatat anterior sa joace rolul de arbitru intre furnizori si retaileri. Asa se face ca proiectul unei Ordonante de Urgenta, aprobat de Guvern, afisat public timp de trei saptamani, nu si-a mai gasit drumul catre Monitorul Oficial si niciun functionar nu poate explica ce s-a intamplat cu el”, se arata intr-un comunicat al patronatelor din industria alimentara.

Semnatarele comunicatului sunt Asociatia Romana a Carnii, Patronatul National al Viei si Vinului, Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase-Rompan si federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara, a Bauturilor si Tutunului-Sindalimenta.

Totodata, patronatele sunt nemultumite de atitudinea unor parlamentari care, „din dorinta de a se erija in cel care a ieftinit alimentele in Romania”, neglijeaza consultarea in cadrul parteneriatului social.

„Subliniem necesitatea ca, mai ales in aceasta perioada de criza pentru intreaga economie romaneasca, politicienii sa puna inaintea interesului personal, interesul industriei agroalimentare nationale si, in primul rand, interesul consumatorilor din Romania”, se mai arata in comunicat.

Patronatele solicita premierului Emil Boc sa isi asume Ordonanta de Guvern in forma in care a fost negociata si agreata in cadrul discutiilor cu partenerii de dialog social.

„Solicitam ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, sa isi respecte declaratiile de intentie si sa sustina prin toate mijloacele promovarea interesului national, al agricultorilor si al industrei alimentare romanesti, convingand Guvernul ca proiectul de OUG promovat de MAPDR reprezinta vointa partenerilor sociali, asa cum a fost manifestata la repetatele intalniri”, se mai spune in comunicat.

De asemenea, patronatele sustin necesitatea adoptarii, in prima faza, a unei Ordonante de Urgenta si ulterior a unei legi, in contextul unei evolutii constant negative a relatiilor din comertul local cu produse agroalimentare.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat, saptamana trecuta, ca spera ca proiectul de lege privind Codul de bune practici in comertul cu produse agroalimentare va fi adoptat de Camera Deputatilor in sesiunea extraordinara.

Initial, proiectul a fost inclus intr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, aprobata la 20 mai, insa actul normativ nu a fost publicat in Monitorul Oficial.

Sarbu a afirmat ca documentul nu a fost transmis la Monitorul Oficial pentru ca Guvernul a constatat ca sunt prea multe astfel de acte normative si a hotarat continuarea promovarii proiectului in Parlament.

Camera Deputatilor se va afla in sesiune extraordinara la 27 iulie.
Proiectul de lege transpune unele dintre prevederile Codului de bune practici, semnat in luna iulie a anului trecut de producatori si retaileri. Desi Codul a intrat in vigoare anul trecut, producatorii au reclamat in mai multe randuri ca documentul nu a schimbat taxele si practicile marilor retele de magazine si este nevoie de o lege in domeniu.