- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Profitul EBIT al OMV Petrom ar putea creste cu 100 mil. euro dupa finalizarea centralei de la Brazi

04 Mar, 18:01 • Redactia DailyBusiness
Profitul OMV Petrom (SNP) calculat inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor (EBIT) ar putea creste cu pana la 100 de milioane de euro dupa intrarea in exploatare a centralei pe gaze de la Brazi, potrivit analistilor bancii de investitii Jefferies & Co, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Profitul EBIT al OMV Petrom ar putea creste cu 100 mil. euro dupa finalizarea centralei de la Brazi

„Estimam ca proiectul ar putea contribui cu 100 de milioane de euro la profitul EBIT, odata ce va deveni operational”, se arata intr-o nota adresata clientilor bancii.

Petrom intentioneaza sa formeze un portofoliu de active in domeniul productiei de electricitate, cu centrala de la Brazi, cu o capacitate de 860 de megawati, si un parc eolian in Dobrogea, care urmeaza sa fie conectate la reteaua nationala de electricitate in acest an.

Compania intentioneaza sa ajunga la o cota de 10% pe piata de electricitate din Romania.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, in februarie, ca Petrom va incepe probabil sa vanda electricitate produsa la Brazi in a doua jumatate a acestui an.

„Proiectul ar trebui sa genereze venituri destul de ridicate, intrucat reprezinta o solutie eficienta de echilibrare a diferentei intre preturile liberalizate ale electricitatii si preturile administrate ale gazelor naturale, mentinute de guvern la un nivel artificial de scazut”, au aratat analistii.

OMV Petrom, companie controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, va incepe in acest an sa produca energie electrica in termocentrala pe care o construieste la Brazi si in parcul eolian de la Dorobantu.

In 2010, OMV Petrom a investit in cele doua proiecte de productie a energiei suma totala de 1,1 miliarde de lei.
Grupul a obtinut anul trecut un profit inainte de taxe si impozite (EBIT) de 2,98 miliarde lei, cu 84% mai mare decat cel consemnat in 2009, de 1,62 miliarde lei.

Profitul net, de 2,19 miliarde lei, a fost de 2,6 ori mai mare decat in 2009, iar vanzarile au crescut cu 16%, ca urmare a majorarii preturilor la titei si imbunatatirii eficientei in activitatea de rafinare si marketing.

OMV Petrom este controlat din 2004 de grupul austriac OMV, care detine 51,01% din capital. In actionariat se mai regasesc Ministerul Economiei, cu 20,63%, si Fondul Proprietatea, care are o detinere de 20,11%.