COMPANII

Profitul Petrom s-a prabusit in primul trimestru

18 mai 2015, ora 10:51 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
petrom.jpg
Petrom a inregistrat in primul trimestru un profit net de 345 milioane lei, in scadere cu 68% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar afacerile companiei au ajuns la 4,2 miliarde de lei, cu 19% mai mici fata de primele trei luni din 2014.

Sectorul de explorare si productie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scaderea cu circa 50% a barilului de petrol. Tot barilul ieftin a mai determinat o scadere la Petrom, cea a bugetului de investitii care va fi cu 30% mai mic fata de 2014.

"Rezultatul din upstream (explorare si productie – n.red.) a fost afectat de scaderea abrupta a preturilor titeiului care a fost doar partial compensata de efectele pozitive ale cursului de schimb si de cresterea usoara a volumelor vandute. Ca raspuns la pretul scazut al titeiului, ne-am redus planurile de investitii pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% fata de anul precedent si am continuat sa ne optimizam structura de costuri, masuri preconizate a ne proteja pozitia fluxului de numerar extins. Aceste initiative vor afecta insa productia viitoare de hidrocarburi", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Productia zilnica de hidrocarburi a grupului OMV Petrom a fost de 183.500 bep/zi (din care 174.300 bep/zi in Romania), iar productia totala a fost de 16,5 milioane bep, reflectand cresterea productiei in Romania si scaderea celei din Kazahstan. In Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 15,7 milioane bep, cu 2% mai mare fata de nivelul inregistrat in T1/14.Productia interna de titei a fost de 6,9 milioane bbl, cu 2% mai mica fata de T1/14, din cauza declinului natural si a reparatiilor capitale planificate la sonde-cheie.

Productia interna de gaze a crescut cu 4%, la 8,8 milioane bep, in principal datorita noilor sonde puse in productie pe zacamantul Bustuchin, precum si cresterii debitului la sondele din zacamantul Totea. In Kazahstan, productia a atins nivelul de 0,8 milioane bep, cu 9% mai mic comparativ cu perioada similara a anului 2014.

Volumul vanzarilor de hidrocarburi a crescut cu 1% comparativ cu T1/14, in principal datorita unor volume mai mari de gaze si condensat vandute in Romania.

Pentru a proteja partial fluxul de numerar al grupului de impactul negativ al scaderii pretului titeiului pentru perioada iulie 2015 - iunie 2016, OMV Petrom a angajat instrumente de acoperire a riscului pentru un volum de productie de 15.000 barili pe zi (aproximativ 20% din productia de titei a grupului.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 23 Iulie 2019, 12:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter