- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Proiect-gigant pentru imbunatatirea abilitatilor de lobby in Romania: Sunt implicate 800 de persoane si 5 milioane de euro

30 Sep, 15:36 • Redactia DailyBusiness
800 de reprezentanti ai societatii civile - oameni de afaceri, sindicalisti, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale - vor participa la proiectul "Partener activ si implicat", lansat joi sub coordonarea organizatiei non-profit Academia de Advocacy.
Proiect-gigant pentru imbunatatirea abilitatilor de lobby in Romania: Sunt implicate 800 de persoane si 5 milioane de euro

Proiectul este sustinut financiar din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 si se va derula pe parcursul a trei ani, acoperind toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Academiei de Advocacy.

„Exista instrumente pentru implicarea civica, exista exemple de succes, exista structuri ale societatii civile care nu si-au pierdut speranta. Este nevoie doar de vointa si de cunoasterea tehnicilor profesionale de interventie si dialog pentru consolidarea acestora. Trebuie sa eliminam de urgenta amatorismul societatii civile in relatia cu cu politicienii. Trebuie sa ne implicam profesional”, a declarat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, initiatorul acestui proiect.
[quote=Reprezentantii Academia de Advocacy]Mediul de afaceri isi va imbunatati capacitatea de a influenta decizia publica[/quote]
La randul sau, Stefan Varfalvi – vice-presedinte UGIR, membru in board-ul proiectului, a declarat: „Ca patronate, partenerul nostru natural de dialog este puterea, oricine ar detine-o. Daca cineva crede ca detine adevarul absolut in tara asta, se inseala grav. Dar, ca sa-l convingem, avem nevoie de capacitate de dialog. De aceea vom face tot ce tine de noi ca acest proiect sa fie un succes”.

Proiectul are drept scop crearea unei mase critice de specialisti din randul structurilor societatii civile – patronate, sindicate, organizatii neguvernamentale, inclusiv asociatiile profesionale ale jurnalistilor – care sa poata influenta activ si competent decizia politica in probleme de interes public. Acestia vor stapani tehnici si mecanisme profesionale de interventie in dialogul social, vor cunoaste modalitatile legale de acces si interventie in procesul public de decizie si vor putea sustine argumentat pozitia celor pe care ii reprezinta in negocierile cu decidentii politici.

Timp de trei ani, cei 800 de viitori experti – cate 100 in fiecare regiune a Romaniei – vor participa la activitati de instruire si actiuni practice de interventie in procesul decizional de la nivel local, regional, national si european. Pentru consolidarea tehnicilor dobandite, participantii vor avea acces la o biblioteca de specialitate, vor avea la indemana colectii de studii de caz si vor dezvolta ei insisi propriile studii de caz, in baza experientei personale. Cunostintele si experienta practica astfel acumulate vor fi atestate prin certificarea profesionala a celor care finalizeaza acest proces. Astfel, pentru prima data, Romania va beneficia de un corp profesional de dialog social si de interventie in decizia publica, mai spun reprezentantii organizatorilor.