- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Proprietarul celei mai noi banci romanesti: Bancile straine jupoaie romanii

18 Aug, 15:57 • razvan.codorean
Omul de afaceri Valer Blidar, proprietarul Bancii Comerciale Feroviare, acuza bancile straine ca actioneaza in Romania ca ''in tara nimanui'', solicitand dobanzi si comisioane de cateva ori mai mari decat in Occident.
Proprietarul celei mai noi banci romanesti: Bancile straine jupoaie romanii

Blidar a declarat, miercuri, pentru DailyBusiness.ro, ca nu intelege cum statul roman a cazut in capcana capitalului strain. ”Odata cu vanzarea BCR-ului, ne-am taiat craca de sub picioare. Am ajuns la mana bancilor straine care fac ce vor in Romania, fara ca nimeni sa poata sa le faca nimic”, a declarat omul de afaceri.

Valer Blidar spune ca din acest motiv a infiintat Banca Comerciala Feroviara. ”Vrem sa construim o alternativa de finantare reala pentru romani. Acum, in Romania se percep cele mai mari dobanzi din Europa”, a declarat omul de afaceri.

Banca Comerciala Feroviara are un capital social de 45 de milioane de lei, Valer Blidar fiind actionarul majoritar cu o cota de 90,5%. Restul actiunilor sunt controlate de Atelierele CFR Grivita Bucuresti.

Blidar: Au acordat cu ochii inchisi credite si acum cer compensatii

Omul de afaceri acuza comportamentul duplicitar al bancilor straine. Inainte de criza, s-au folosit de toate oportunitatile, au finantat in stanga si dreapta fara sa isi ia masuri de precautie, iar acum forteaza statul sa le plateasca ”oalele sparte”.

”Au dat credite cu buletinul, i-au facut pe romani sa creada ca bunastarea va continua la nesfarsit, iar acum incearca cu orice pret sa isi acopere pierderile”, afirma omul de afaceri.

El crede ca bancile straine au o parte din vina pentru situatia in care se afla in prezent Romania. ”Sa ii vezi acum cum vin la televizor si dau lectii despre criza, despre cumpatare, cand au facut miliarde in Romania mi se pare obraznicie”, a mai spus Blidar. ”Mai mult chiar, forteaza statul sa se imprumute la dobanzi uriase, profitand de faptul ca nu avem o economie sanatoasa”, a mai declarat Valer Blidar.

Banca Comerciala Feroviara vrea sa intre pe profit din 2012

Dincolo de declaratiile virulente la adresa concurentei, omul de afaceri spune ca banca, care si-a inceput activitatea in luna noiembrie 2009, va ajunge pe profit in 2 ani si jumatate.

”Am deschis cateva filiale si vrem sa ne extindem rapid si in alte zone din tara. Daca mergem in ritmul asta, intram pe profit in 2012”.

BCF a deschis miercuri doua noi unitati in Arad, la un an de la primirea autorizatiei de functionare, si a lansat oferta de credite atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. ”Vrem sa mai deschidem in jur de 10 sucursale in urmatoarele 6 luni, in orase precum Bucuresti, Brasov, Satu Mare sau Iasi”, a mai spus Blidar.

Oferta de creditare pentru persoane fizice include imprumuturi pentru investitii imobiliare si pentru nevoi personale. Pentru companii, banca furnizeaza credite pentru finantarea activitatii curente, dar si a proiectelor de investitii.

De asemenea, banca a lansat si produse pentru garantarea de tranzactii si/sau operatiuni ale clientilor bancii persoane juridice sub forma scrisorilor de garantie/contragarantie bancara.

Banca va lansa in acest an noi produse si servicii, precum internet banking-ul, iar in octombrie va emite propriile carduri.

Cine este Valer Blidar?

Omul de afaceri Valer Blidar este actionarul majoritar al firmei Astra Vagoane Arad, cu afaceri estimate la 60 de milioane de euro in 2008, dar si al companiilor Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti.

Blidar a intrat in afaceri imediat dupa Revolutie. Cea mai importanta afacere a inceput-o in 2000, cand a preluat Astra Vagoane Calatori SA din Arad.

In Topul Forbes se afla anul trecut pe locul 67, cu o avere de 90-95 milioane euro.