COMPANII, BURSE

Proprietatea privata, un moft? Cum imparte statul roman "dreptatea" fostilor proprietari

03 mai 2011, ora 00:02, autor(i): Adrian Negrescu   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Fostii proprietari de cladiri si terenuri, deposedati prin forta de comunisti, sunt decisi sa dea statul in judecata, nemultumiti de criteriile considerate arbitrare prin care li se acorda despagubirile. Ei cred ca autoritatile s-au folosit de bursa pentru a le devaloriza averile.
Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP) a reluat, luni, procesul de emitere a titlurilor de conversie a averilor detinute de fostii proprietari in actiuni la Fondul Proprietatea. Toate dosarele fusesera suspendate pe 11 ianuarie, inainte de listarea fondului la Bursa de Valori Bucuresti.

ANRP are in analiza, in prezent, 1.284 de dosare ce vizeaza 1.483.179.773 de actiuni. Potrivit legii, actiunile vor fi convertite la un pret mai mic fata de cel acordat celor care au avut "norocul" de a prinde dosarele la 1 leu/titlu, inainte de listarea la bursa a Fondului.

Astfel, noile actiuni vor fi convertite la 0,6176 lei/titlu, cotatia medie din primele 60 de sedinte de tranzactionare a titlurilor Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (de la 25 ianuarie la 19 aprilie).

"Este o discriminare cat se poate de clara", afirma Adrian Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc, organizatie care reprezinta 13 asociatii ale fostilor proprietari. "O bataie de joc, inca un exemplu ca statul trateaza proprietatea drept ca un moft", a mai spus acesta.Potrivit reprezentantului fostilor proprietari, in prezent se strang semnaturi pentru actionarea in judecata a statului roman. "Daca va fi nevoie, se va ajunge pana la Strasbourg (Curtea Europeana a Drepturilor Omului - n.r.) pentru a demonstra discriminarile la care sunt supusi fostii proprietari", a mai spus acesta.

Cum au scazut la jumatate averile fostilor proprietari

Pentru fostii proprietari care au primit, pana acum, actiuni la Fondul Proprietatea, listarea actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti s-a dovedit a fi un adevarat cosmar.

Ei au aflat, inca din momentul listarii, ca averea lor a ajuns sa valoreze cu aproape 40-50% mai putin. Asta pentru ca fata de valoarea nominala a actiunii FP, de 1 leu, in piata, titlurile FP au ajuns sa se tranzactioneze undeva in jur de 0,54 lei. Vezi evolutia preturilor la BVB aici.

Baietii destepti ne-au furat averile cu complicitatea statului. Adrian Iurascu, presedinte Forumul Civic Roman

"Sa ai o proprietate de 50.000 de euro si sa te trezesti acum, la momentul bilantului, ca nu mai valoreaza decat 25.000 euro, nu e deloc o veste buna", a declarat presedintele Forumului Civic Roman.

"Noi n-am dorit niciodata sa fim jucatori la bursa, sa stam la mana speculantilor. Statul ne-a promis ca ne va despagubi pentru averile pierdute la valoarea lor reala", a mai spus acesta.

Cele 13 asociatii ale fostilor proprietari afirma ca vinovati de aceasta situatie sunt politicienii care s-au succedat la putere, baietii destepti care au avut tot interesul sa se deprecieze titlurile, pentru a le cumpara mai ieftin, si administratorul Fondului, firma Franklin Templeton, care nu a facut nimic pentru a sustine cotatia actiunilor.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca deprecierea valorii titlurilor FP tine de perceptia investitorilor, influentata de actiunile abuzive ale statului (vezi cazul controversatei donatii a Romgaz). "FP nu poate controla piata", a afirmat acesta.

Actiunile Fondului Proprietatea s-au listat la Bursa de Valori Bucuresti pe data de 25 ianuarie, la un pret de 0,6495 lei, cu 35% sub valoarea nominala de 1 leu.

Actiunile s-ar putea deprecia si mai mult

Dincolo de "razboiul" declarat de fostii proprietari americanilor de la Franklin Templeton, carora le-a cerut sa renunte la administrarea Fondului daca nu sunt in stare sa sustina cotatia acestuia, estimarile pietei arata ca valoarea acestora s-ar putea deprecia si mai mult.

Potrivit estimarilor brokerilor, daca in piata vor ajunge cele 1,48 miliarde de actiuni, reprezentand 10,7% din capitalul fondului, presiunea pe pret se va accentua.

Fostii proprietari, care vor primi despagubirile la 0,6176 lei/ actiune, fata de 0,54 lei, cat este pretul pietei, vor avea toate motivele sa le scoata la vanzare.

"Ganditi-va ca au fost actionari care au primit actiunile la 1 leu si le-au vandut la 0,54 lei. Cei care le obtin la 0,6167 lei/titlu vor incerca sa scape de ele, pentru ca pierderile vor fi ceva mai mici", afirma broker-ul Daniel Oroveanu.

Un simplu calcul arata ca un proprietar care avea titluri de despagubire de 1 milion de lei si care a primit 1 milion de actiuni, la valoarea nominala de 1 leu, daca le-ar vinde la 0,54 lei, ar obtine 540.000 lei, cu 440.000 lei mai putin decat valoarea nominala.

La 0,6176 lei/actiune (pretul de conversie), va primi 1,62 milioane de actiuni in valoare de 874.800 de lei. Practic, pierderea va fi mult mai mica.

Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzactionare pe piata de capital al BCR, a declarat ca si in aceste conditii, titlurile FP vor atrage cumparatori, in special fonduri de investitii straine.

Lipsa de transparenta la ANRP

Dincolo de speculatiile privind pretul actiunilor si acuzele la adresa Franklin Templeton, reprezentantii fostilor proprietari sunt nemultumiti si de lipsa de transparenta de la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP).

"Daca va uitati pe site, nu veti vedea niciun fel de detalii legate de procesul de conversie, desi exista peste 30.000 de dosare", afirma Iurascu.

"Aceasta lipsa de transparenta este menita sa ascunda intereselor celor care manipuleaza titlurile de despagubiri", afirma acesta.

In ciuda incercarilor repetate, reprezentantii ANRP nu au putut fi contactati, luni, pentru o reactie oficiala.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Dumitru a spus:
03/05/2011 09:50
Este frustrant pentru cineva care nu intelege "logica bursei" (care de fapt nu exista).
Sau chiar daca o intelege ii vine greu sa accepte pierderea. Asa incepe sa devina investitor.
Imi cer scuze pentru usorul cinism dar cam asa sta treaba.
 
danydan a spus:
03/05/2011 13:07
Mai grav e ca amaratii astia nici macar nu si-au dorit sa fie actionari la PF adica "investitori".
A fost un mod "jmecher" folosit de marmota pt a impacheta ciocolata.
Ca sa nu mai vorbim ca si la elvaluare s-a ajustat corespunzator.
 
mundos a spus:
04/05/2011 08:24
Unde se strang semnaturile pentru actionarea anrp in judecata???,numai aceasta institutie elibereaza prin conversie actiuni fondul proprietatea.
 
Realist a spus:
04/05/2011 08:28
Eu propun ca domnul Iurascu sa fie numit responsabil cu pretul actiunilor Fondului Proprietatea. Inteleg ca un gigant financiar precum Franklin Templeton nu e suficient de bun. Sa-l lasam pe dnul Iurascu sa urce actiunile pana la cer.
P.S. Valoarea FP va fi tripla peste cativa ani. Tot atunci, nerabdatorii care vand acum vor acuza "manipulatorii, speculantii, rechinii", sustinand ca au fost pacaliti sa vanda in 2011.
 
onofrei georgeta a spus:
04/05/2011 21:22
Domnule Iurascu,daca spuneti ca sunteti reprezentantul a 13 asociatii ,de ce site-ulForumului civic roman nu este reactualizat?
am adresat o intrebare din 2009 si nimic.Daca aceast forum mai exista si reprezentantii doresc sa faca un bine multor amarati,atunci faceti ceva.De multi ani ne imbatam doar cu vorbe.M-as fi bucurat ca mama mea sa fi avut bucuria recuperarii a unei parti din munca depusa ca sa ridice o casa.Din pacate ea nu mai este ,iar noi urmasii suntem deja la o varsta la care orice mic ajutor este foarte semnificativ.Insa se pare ca nici noi nu avem aceasta sansa.
Cand se incheie perioada limita data de CEDO pentru rezolvarea situatiei?
Sa speram ca ceasta rezolvare nu va fi numai conversia caci atunci nu se mai poate zice ca avem dreptul sa optionam si ca altii ne OBLIGA sa facem cum vor ei.
Este vreo solutie viabila de rezolvare?
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 02:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter