COMPANII

Proteste in peste 60 de localitati din Romania impotriva gazelor de sist

06 aprilie 2014, ora 18:12 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
sist.jpg
Mitinguri si marsuri impotriva fracking-ului au loc simultan pe 6 aprilie 2014 in peste 60 de localitati din Romania si in mai multe orase din strainatate.

"Iesim cu totii in strada, sateni si oraseni, cetateni de diferite etnii si convingeri, din tara si din diaspora, ca sa ne aparam impreuna pamantul, apa si aerul", spun organizatorii protestelor.

Ei cer Parlamentului si Guvernului:

1. Interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist.2. Anularea Hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist.

3. Respectarea vointei comunitatilor locale si transparentizarea procesului decizional.

Protestele impotriva fracturarii hidraulice au intrat intr-o noua etapa. In timp ce la Pungesti se pregateste primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist.

"Metoda fracturarii hidraulice, in cea mai agresiva forma, incepe sa fie implementata pe ascuns atat la exploatarile clasice de petrol si gaze, pentru cresterea productivitatii, cat si la explorarile din largul Marii Negre, fara niciun fel de studiu de impact asupra sanatatii si mediului", mai spun organizatorii protestelor.

Potrivit lor, "frenezia" extragerii resurselor condamna Romania la poluare ireversibila, iar autoritatile, in loc sa-si indeplineasca atributiile, sunt mai degraba complice.

"Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom si OMV Petrom primeaza, iar cetatenii sunt singurii care pot sa traga un semnal de alarma, pentru protejarea mediului, dar si pentru respectarea principiilor democratice si a drepturilor omului", adauga protestatarii.

Ei mentioneaza ca tehnologia fracturarii a fost interzisa in multe localitati si tinuturi din 18 state din SUA si tari europene precum Franta si Bulgaria iar, in Romania, protestele au inceput in urma cu doi ani.

"Guvernantii ignora insa vointa cetatenilor, continuand demersurile pentru autorizarea si inceperea proiectelor de explorare/exploatare in mod netransparent si in lipsa unei legislatii care sa reglementeze extragerea gazelor de sist, resursa neconventionala ce nu se regaseste in Legea Petrolului (nr. 238/2004)", continua protestatarii.

Ei apreciaza ca in aceasta situatie HG-urile de aprobare a Acordurilor Petroliere sunt lovite de nulitate.

In acelasi timp, in ciuda raportului publicat de Avocatul Poporului care apreciaza ca disproportionate masurile luate de M.A.I. la Pungesti, lucrarile Chevron se continua, sub paza Jandarmeriei si sub privirile inspaimantate ale satenilor, adauga protestatarii.

Aproape 100 de ONG-uri si grupuri informale participa la organizarea Zilei Nationale de Lupta impotriva Fracturarii Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate in Coalitia pentru Mediu, Miscarea de Rezistenta de la Pungesti, Asociatia Romania Fara Ei, Comunitatea Uniti Salvam, Academia Civica Bihor, Asociatia Romania Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetatenilor Abuzati din Romania, DobroGeea, Miscarea Nationala de Rezistenta, Centrul de Interventie Civica, precum si primari si preoti din zonele afectate de lucrarile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Au fost pornite peste 10 actiuni in instanta, unele dintre ele in desfasurare, prin implicarea unor avocati pro bono si a mai multor ONG-uri. De asemenea, peste zece documente stiintifice care demonstreaza impactul fracturarii hidraulice au fost stranse si traduse de voluntari.

In ianuarie, companiaChevrona obtinut acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru detinut in judetul Vaslui, in baza caruia va putea face explorare pentru gazele de sist la Puiesti.

Documentul obtinut de compania petroliera a fost eliberat de catre APM Vaslui dupa ce institutia nu a primit nicio contestatie sau observatie, in perioada legala, pe marginea acestui proiect de explorare a gazelor de sist.

Peste o suta de persoane, majoritatea localnici, au protestat, sambata dupa-amiaza, la Pungesti (Vaslui), fata de gazele de sist, oamenii marsaluind pe o distanta de cativa kilometri pe drumul judetean care tranziteaza comuna, pana in apropierea perimetrului detinut de companiaChevron.

Citeste si:
Cine a ordonat interventia jandarmilor la Pungesti
Pazim sonda americanilor cu bani publici. Cat economiseste Chevron cu Jandarmeria (Video)
Revolta de la Pungesti: Jandarmii au blocat drumul national cu garduri metalice
Avocat: Abuzuri crunte ca la Pungesti nu au mai avut loc in Romania din perioada stalinista
Pungesti: "Am renuntat la greva foamei din cauza abuzurilor jandarmilor"
Ce ar fi scris Eminescu despre Rosia Montana, gazele de sist si instrainarea terenurilor
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 14 Iulie 2020, 00:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter