- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Puterea de cumparare a managerilor din Romania, cu 50% mai mare decat in Ungaria

12 Sep, 00:01 • traian.badulescu
Managerii companiilor private din Romania au o putere de cumparare cu 50% mai mare fata de omologii lor din Ungaria, in functie de castigurile salariale nete raportate la venitul mediu net pe economie, releva un studiu PricewaterhouseCoopers(PwC).
Puterea de cumparare a managerilor din Romania, cu 50% mai mare decat in Ungaria

Salariul mediu net al managerilor din Romania a fost in aprilie 2008 de 9,2 ori mai mare fata de salariul mediu net pe economie, in vreme ce castigurile nete lunare ale omologilor din Ungaria au depasit de doar 6 ori media salariului net al economiei maghiare, conform studiului salarial PayWell 2008 al PwC.

De asemenea, managerii din Slovacia au castigat in luna mentionata de 5 ori mai mult fata de salariul mediu net pe economia slovaca iar managerii cehi au inregistrat salarii nete de 5,5 ori mai mari in raport cu salariul mediu net din Cehia, potrivit PwC.

O alta concluzie a studiului este ca in Romania raportul dintre salariile managerilor companiilor private si media nationala s-a diminuat in timp. In aprilie 2001, managerii firmelor private locale castigau de 13,4 ori mai mult fata de media nationala.

Romania continua sa fie atractiva pentru investitori din punct de vedere al costurilor cu forta de munca, in ciuda salariilor cu mult peste media nationala a managerilor, considera Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane al PwC.
„Investitorii se uita mai degraba la nivelul salariilor personalului operational, nu la cel al top-managementului”, a precizat Stoian.

Salariul mediu net al personalului operational din cadrul companiilor private a fost in aprilie 2008 de 2,8 ori mai mare fata de castigul mediu net pe economie. In aprilie 2001, personalul operational castiga de 3,8 ori mai mult fata de media nationala.

In ceea ce priveste salariul net al personalului de suport (administratori, contabili, personal IT – n.r.), acesta a fost de 1,9 ori mai mare fata de venitul mediu net pe economie in aprilie 2008. In aceeasi luna din 2001, personalul suport castiga de 3,5 ori mai mult fata de nivelul mediu net national.

Ca o tendinta a ultimilor ani, oficialul PwC a mai spus ca decalajul dintre valorile absolute ale salariilor din Romania si cele din regiune este in scadere.

Aceste date au fost colectate de la un esantion de companii monitorizate constant in ultimii ani de catre PwC. Intregul studiu PayWell 2008 Romania a cuprins 250 de companii din 14 sectoare de activitate, majoritatea cu o cifra de afaceri de peste 10 milioane euro si cu 900 de angajati in medie/firma.

PricewaterhouseCoopers are o experienta de peste 10 ani in realizarea studiilor salariale la nivel international.

Compania, prezenta in Romania din 1991, este specializata in servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri.