COMPANII

Ramane planeta FARA APA? Intre taxe usturatoare si pericolul sa murim de sete

13 august 2013, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
apa.jpg
Aparent din belsug, apa ar putea deveni in cateva zeci de ani cea mai pretioasa resursa a omenirii. In ritmul in care este irosita, aceasta s-ar putea epuiza mai repede decat petrolul. Ce solutii vad corporatistii si specialistii pentru aceasta problema?

Desi 71% din suprafata Terrei este acoperita de apa, doar 3% din aceasta este potabila, iar marea majoritate se afla in ghetari sau la mare adancime in pamant.

Se preconizeaza ca in urmatorii 15 ani, Pamantul va avea cu 50% mai multi locuitori, fapt care, alaturi de urbanizarea si industrializarea accentuata a asezarilor umane, va duce la situatia in care cererea de apa va fi cu 40% mai mare decat oferta existenta pe planeta.

Cea mai mare amenintare


Peter Brabeck, presedintele celui mai mare producator de alimente din lume, Nestle, atrage atentia ca daca problema deficitului nu va fi luata in serios in intreaga lume, atunci vom ramane fara apa potabila inainte de a ramane fara petrol.

"Vin de 15 ani la Forumul Economic Mondial de la Davos si nimeni nu vorbeste despre apa, ci despre CO2, schimbarile climatice si cum ne vom arde, a declarat Brabeck intr-un interviu acordat The Guardian.

"Vorbim despre criza de petrol, si se intampla ca avem 120 de ani de rezerve de petrol dovedite, 240 ani de rezerve de gaze naturale dovedite, 550 de ani de rezerve de carbune, mii de ani de uraniu si suntem pe punctul de ramane fara apa astazi, a punctat seful Nestle.

In opinia austriacului de 68 de ani, deficitul de apa reprezinta de fapt cea mai mare amenintare cu care se confrunta omenirea. Acesta pledeaza pentru o utilizare mai efcienta a apei de catre persoane fizice, industrie, agricultura si guverne.

"Daca te uiti inapoi, cand m-am nascut eu, nu erau decat 2,7 miliarde de oameni, care utilizau pana la 40% din apa disponibila, dar astazi deja suntem 7 miliarde si exista o supra-utilizare a acesteia si, daca vom fi 10 miliarde, trebuie sa schimbam relatia cu aceasta resursa", a spus presedintele gigantului alimentar.

Drept al omului pana la 30 litri/zi

Seful Nestle a fost criticat in presa internationala, inclusiv pe un blog in Huffington Post, pentru ca ar fi declarat ca accesul la apa nu reprezinta un drept public si a propus privatizarea ca solutie pentru deficitul de apa.

In replica, acesta a nuantat ca doar apa necesara supravietuirii ar trebui sa fie disponibila oricui, indiferent unde se afla si daca isi permite sa o plateasca sau nu.
DailyBusiness Video: Peter Brabeck, seful Nestle, avertizeaza ca vom ramane fara apa

"Eu sunt primul care spune ca apa este un drept al omului. Acest drept uman este de 5 litri de apa necesar pentru hidratarea zilnica si de 25 de litri pe zi pentru igiena minima", a aratat Peter Brabeck.

"Aceasta cantitate de apa este principala responsabilitate a fiecarui guvern de a o pune la dispozitia fiecarui cetatean al acestei lumi, dar reprezinta doar 1,5% din cantitatea totala de apa utilizata de toti oamenii", a detaliat presedintele Nestle.El arata ca omenirea nu trateaza cu suficienta atentie aceasta resursa epuizabila.

"Problema mea este cu restul de 98,5% din apa pe care o folosim, care este pentru orice altceva, nu este un drept al omului dar l-am tratat ca pe unul. Desi este resursa cea mai pretioasa pe care o avem, o utilizam intr-un mod iresponsabil. De ce? Pentru ca nu vream sa ii dam nicio valoare, iar ca orice lucru fara valoare, il folosim intr-un mod iresponsabil", este de parare seful celei mai mari corporatii din domeniul alimentar.

Reglajul natural, singura solutie?

In vreme ce presedintele Nestle vede o solutie in "valorizarea" cantitatii utilizate in exces, expertii locali sunt de parere ca problema epuizarii resursei de apa potabila nu va putea fi rezolvata astfel.

"Credem ca vor exista resurse de apa si in viitor, dar ele nu vor mai putea fi utilizate asa de usor. Apa va fi din ce in ce mai poluata iar tehnologiile vor deveni mult mai scumpe pentru a produce apa potabila", au spus experti locali in probleme de mediu, contactati de catre DailyBusiness.ro.

Acestia nu vad, practic, nicio solutie pentru rezolvarea epuizarii inevitabile a resursei de apa. "Evolutia omenirii va necesita din ce in mai multa apa, iar resursele vor fi aceleasi. Apa pe pamant e constanta, pe cand numarul oamenilor continua sa creasca. Singura solutie ar fi fenomenele de reglaj natural", au mentionat expertii.

Sursa de energie si nu de viata

Pe langa cauzele identificate de seful Nestle, precum risipa si utilizarea in cantitati din ce in ce mai mari in industrie si agricultura, expertii locali vad un alt risc major pentru disparitia apei potabile.

"Din apa se intentioneaza sa obtina hidrogen pentru combustibil. Este un procedeu care distruge apa, reprezinta cel mai mare risc de disparitie a apei", au subliniat expertii.

Acestia anticipeaza ca apa nu va fi intrebuintata pentru extragerea de hidrogen la scara mare, dar peste 100 de ani deja va deveni sursa de energie si nu de viata.

Seceta, principalul pericol actual

Pana la problemele mentionate mai sus, in Romania ar putea exista deficiente in alimentarea cu apa potabila din cauza secetei, chiar daca autoritatile dau asigurari ca nu exista nicio problema.

Debitul Dunarii la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, se afla aproape la jumatate fata de media multianuala a lunii august (4.300 mc/s). In acelasi timp, pe tot sectorul aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere.

Conform datelor oficiale, cerinta de apa din Romania a scazut cu 12,92 miliarde mc de apa fata de anul 1990, de la 20,4 miliarde mc de apa la 7,48 miliarde mc de apa.

La nivelul anului 2013, cerinta de apa este defalcata pe trei categorii de utilizatori: populatie (1,16 miliarde mc, 15,51%), agricultura (1,41 miliarde mc, 18,85%) si sectorul industrial (4,91 miliarde mc, 65,64%).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
popescu a spus:
13/08/2013 09:21
Asa tata stricati apa in industrie si in extractia de gaze de sist .odata injectata in pamint si infestata adio apa . cum o mai scoti de la nmare adincime si o purifici . Pe zi ce trece romanii numai decizii gresite iau din lacomie .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 01:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter