COMPANII

Razbunarea mogulilor: Fratii Micula vor sa execute silit statul roman

07 octombrie 2014, ora 00:06, autor(i): Madalina Pana   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
miculabrothers.jpg
Conflictul dintre fondatorii imperiului European Food & Drinks si statul roman pare fara sfarsit. Dupa ce au castigat procesul lung de peste 8 ani impotriva Romaniei la Washington, fratii Ioan si Viorel Micula lanseaza un nou atac. Afla din DailyBusiness.ro amanuntele unui razboi de aproape un deceniu dintre cei doi investitori si autoritati.

Viorel Micula a initiat recent un demers in instanta impotriva statului roman. Prin dosarul inregistrat pe 3 octombrie la Tribunalul Bucuresti, acesta cere incuviintarea executarii silite a statului roman prin Ministerul Finantelor Publice. 

Demersul in instanta al lui Viorel Micula are loc dupa ce aparent cei doi frati nu si-au reglat conturile cu statul roman.

Tribunalul arbitral constituit sub egida Centrului International pentru Solutionarea Disputelor privind Investitiile de la Washington a decis la finele lui 2013, dupa 8 ani de proces, ca statul roman trebuie sa plateasca despagubiri investitorilor suedezi Viorel si Ioan Micula.

Conform informatiilor dezvaluite de presa internationala, cuantumul despagubirilor ar fi de 250 milioane dolari.

Arbitrajul a fost generat de incalcari ale Tratatului Bileteral de Investitii dintre Romania si Suedia in ceea ce priveste realizarea investitiilor de catre reclamanti in zona Stei-Nucet din judetul Bihor. Investitorii suedezi au invocat in fata tribunalului faptul ca retragerea facilitatilor fiscale acordate in anul 1998 printr-un act normativ incalca mai multe obligatii asumate de Romania prin tratat. Investitorii au solicitat despagubiri de peste 800 milioane euro.

Executati silit pentru datorii de 276 mil. lei

Pe de alta parte, firma European Food a fratilor Micula figura la sfarsitul anului trecut pe locul doi in topul celor mai mari datornici catre bugetul de stat. Impotriva acesteia, ANAF demarase deja procedura de executare silita, pentru recuperarea unor restante de 276 milioane lei.

In ianuarie, Ioan Micula anunta in presa bihoreana stingerea partiala a conflictului cu statul roman, printr-o compensare facuta de Ministerul Finantelor.
sursa: europeanfood.ro
sursa: europeanfood.ro

El mentiona atunci ca firma sa nu mai are nicio datorie la stat si prezenta pana si un certificat de atestare fiscala (foto) din care rezulta acest lucru.

Chiar daca s-ar fi facut compensarea, statul roman tot ar mai fi ramas dator investitorilor suedezi, intrucat despaguburile obtinute de acestia in instanta internationala sunt mult mai mari fata de restantele la bugetul de stat ale firmei European Food.

Este posibil ca omul de afaceri Viorel Micula sa incerce sa obtina diferenta de bani de la stat prin acest demers in instanta. 

DailyBusiness.ro a incercat sa afle pentru ce suma doreste mai exact Viorel Micula prin executarea silita a statului. Acesta s-a abtinut insa de la orice comentariu pentru moment.

Pe langa companiile de productie European Food si European Drinks, fratii Micula mai detin afaceri si in domeniul media, printre care postul de televiziune National TV.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
CD a spus:
07/10/2014 09:25
Si, bineinteles, din partea statului roman nimeni nu e raspunzator.
Eh, ce mare chestie, niste sute de milioane de parai, acolo, ce atata caz...
 
cristina a spus:
07/10/2014 10:29
Sa-I execute pe angajatii sau reprezentantii legali ai statului care au comis abuz sau neglijenta in serviciu si nu asa zisul stat roman.Ca nu statul roman este de vina ,ci angajatii lui .Iar in privat fiecare raspundem pentru fapta proprie si nimeni nu este mai presus de lege spune Constitutia.Statul prin acesti angajati comite abuzuri si ne-am saturat .Poate le mai da o amnistie fiscal si acestor angajati ca nu ne mai mira nimic .Bataie de joc nu stat de drept e asta !!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 13:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter