- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania, cu banii la ciorap! De ce nu se imprumuta statul de la populatie?

31 Aug, 13:26 • razvan.codorean
Guvernul ar trebui sa limiteze imprumuturile de la bancile straine si sa caute solutii alternative, inclusiv sa apeleze la populatie si firme, afirma analistii economici. Reluarea emisiunilor de obligatiuni pentru populatie ar scoate la lumina banii tinuti "la ciorap", precum si o parte din banii negri din economia subterana, iar bancile ar fi fortate, astfel, sa reia creditarea.
Romania, cu banii la ciorap! De ce nu se imprumuta statul de la populatie?

Guvernul incearca sa scoata tara din criza cu bani imprumutati. E o chestie evidenta, celelalte asa-zise masuri anti-criza fiind luate doar pentru a corija problemele de incasare a veniturilor si mai putin pentru a stimula economia.

De la inceputul anului, statul a imprumutat aproape 11 miliarde de euro. Mare parte din bani a venit de la bancherii straini prezenti in Romania, deveniti clientii preferati ai statului. O afacere de succes pentru ambele parti.

Statul si-a rezolvat criza de lichiditate platind salariile, pensiile si multe alte cheltuieli cu banii bancilor. Bancherii, pe de alta parte, si-au vazut business-urile protejate in vreme de criza. In loc sa riste sa imprumute populatia si bancile, au preferat sa ofere bani pe tava statului, traind, astfel, bine-merci din randamentele generoase oferite de Ministerul Finantelor.

In ultima vreme insa, bancile, confruntate cu tot mai multe probleme interne, in principal datorate exploziei creditelor neperformante, au incercat sa forteze statul sa accepte dobanzi mai mari. Din banii obtinuti de la stat, ar fi acoperit o parte din gaurile lasate de creditele cu probleme.

Marea lor surpriza a fost ca statul a reactionat, refuzand sa accepte randamente de peste 7%. Mai mult, Finantele au cautat o portita de iesire, pregatindu-se, in premiera, pentru lansarea unei linii de finantare in euro de tip EMTN de pe pietele internationale, in valoare de 7 miliarde de euro.

Analistii economici spun ca statul are si o alta solutie, aceea de a se imprumuta de la populatie si firme.

„Nu inteleg de ce statul nu recurge la banii populatiei. Pana acum n-am facut altceva decat sa oferim profit pe tava bancilor. De ce nu cautam si alternative?”, a declarat analistul economic Cristian Sima.

Bancile sunt castigatoarele crizei. S-au protejat fata de imprumuturile neperformante, evita sa dea credite populatiei si firmelor, tin dobanzile sus si fac bani din afacerile cu statul. Iar domnii Vladescu si Dragoi stiu de asta, ii protejeaza pe bancheri, iar Romania, daca tot se imprumuta, in loc sa o faca de la romani, o face de la straini, la costuri din ce in ce mai ridicate”, a mai spus analistul.
[quote=Cristian Sima, analist economic]Bancile prefera sa dea bani statului decat sa ieftineasca imprumuturile. Astfel, nu risca nimic[/quote]
Potrivit analistului Radu Cristea, solutia lansarii unor emisiuni de obligatiuni catre populatie ar putea avea triplu-impact.

„Ar scoate la lumina o parte din banii de la ciorap, ar albi o parte din banii negri din economie si ar determina bancile sa caute alternative de business. Bancherii s-ar vedea nevoiti sa scada dobanzile, sa riste sa dea imprumuturi celor care au nevoie”, spune analistul.

Are insa populatia banii de care statul are nevoie? Analistii spun ca am fi surprinsi sa aflam ca multi prefera sa tina banii acasa, decat sa ii duca la banca.

„Impozitarea dobanzilor la depozite, teama generala ca bancile ar putea avea probleme, in general frica legata de ziua de maine i-a facut pe multi romani sa revina la comportamentul de pe vremea lui Ceausescu, sa stranga bani la ciorap”, a declarat Cristea.

„In plus, sa nu uitam ca aproape 40% daca nu mai mult din economia romaneasca isi desfasoara afacerile la negru. Astfel de emisiuni de titluri de stat pentru populatie ar putea spala o parte din acesti bani. Pana la urma, de ce sa nu incerci?”, a aratat analistul.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), crede ca lansarea unor obligatiuni catre populatie ar putea fi o solutie buna.

Ar fi de preferat ca statul sa se imprumute cat mai putin. Insa daca tot face acest lucru, sa se imprumute de la romani, decat sa ia bani de la banci”, a afirmat Nicolescu.

„In primul rand, ar putea sa ofere dobanzi mai mici decat cer bancile. Pe de alta parte, 80% din imprumuturile de la banci sunt facute de catre stat, ceea ce a dus la blocarea creditarii pentru mediul privat. O asemenea abordare ar putea determina bancile sa reia creditarea”, a precizat seful CNIPMMR.

Titlurile de stat, instrumente cu risc zero

Ministerul Finantelor a suspendat emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie in ianuarie 2005. Din acel moment, statul a preferat sa se imprumute exclusiv de la banci.

Autoritatile au incercat, in acest fel, pe de o parte sa isi asigure o sursa sigura de finantare si pe de alta sa ofere bancilor un business stabil, pentru a le atrage in Romania.

Pentru cine nu stie, titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung care au un risc aproape egal cu zero.

Statul se imprumuta in prezent, prin doua categorii de titluri, cele pe termen scurt si pe termen lung sau mediu de tip benchmark. Cele pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scandenta pana la 1 an.

Certificatele de trezorerie cu discont sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la o valoare (pret) mai mica
decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta) sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an (3, 5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discont sau prima si pentru care emitentul plateste anual dobanda (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune.

Mai multe detalii puteti afla din Ghidul Investitorului, publicat de Ministerul Finantelor.

In prezent, populatia si firmele pot cumpara titluri de stat prin intermediul bancilor si de pe Bursa, cu ajutorul caselor de brokeraj.

Primele tranzactii cu titluri de stat au fost incheiate in anul 1867. In perioada interbelica, statul folosea din plin obligatiunile catre populatie pentru a-si finanta cheltuielile. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in 1948, statul a renuntat sa se mai imprumute de la populatie. Abia in 1999, Ministerul Finantelor a reluat acest tip de instrumente de finantare-economisire, insa le-a suspendat, din nou, in ianuarie 2005.

Din 2005 si pana azi, statul organizeaza periodic emisiuni cu titluri de stat, dar acestea nu mai sunt vandute direct catre populatie, ci catre banci.