- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, in fata crizei alimentare mondiale. Ne asteapta preturi uriase la mancare?

23 Feb, 00:01 • razvan.codorean
2011 risca sa intre in istorie sub numele de "anul foametei". Stocurile mondiale de porumb au atins minimul ultimilor 37 ani, iar Romania ar putea sa suporte preturi uriase la alimente in urmatoarele luni, dupa cum semnaleaza patronatele din industrie.
Romania, in fata crizei alimentare mondiale. Ne asteapta preturi uriase la mancare?

Al doilea val al recesiunii va fi unul mai dur, mai puternic. Vom avea, potrivit expertilor, o criza fara precedent dupa cel de-al doilea razboi mondial – cea alimentara. Ceea ce atunci parea a fi neverosimil, avand in vedere productiile record din anii 2007-2008, se doveste in prezent o problema reala.

Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile alimentelor sa creasca spectaculos in 2010, iar stocurile sa scada vertiginos.

Potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA, citate de Bloomberg, stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani.

Nici situatia de pe piata graului si orezului, alte doua materii prime de baza in industria alimentara, nu este mai buna. Potrivit institutiei citate, chiar daca agricultorii au majorat productia in 2010 cu 16%, aceasta este sub nivelul cererii, al carei avans a fost de peste 20%.

Raportul Departamentului pentru Agricultura din SUA mai arata ca stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu inca 13% pana la vara.
[quote=Raportul Departamentului pentru Agricultura din SUA]Stocurile mondiale de porumb echivaleaza cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de dupa 1974[/quote]
Si asta in conditiile in care, potrivit unui raport al ONU, cererea de produse alimentare din import la nivel mondial va depasi, anul acesta, pragul de 1.000 miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat cea din 2009. Ar fi a doua oara in istorie cand se va trece peste acest prag, dupa anul 2008.

Intre 1997 si 2007, valoarea totala a importurilor mondiale de mancare nu depasea 500 miliarde de dolari pe an.

In conditiile cresterii cererii si scaderii stocurilor, preturile cerealelor au urcat pe bursa din Chicago, cea mare din lume, la cel mai ridicat nivel de dupa 2008. Cotatia porumbului a crescut cu 95% anul trecut, cea a graului cu 71%, pretul zaharului a avansat luna aceasta la maximul ultimilor 30 de ani, iar cotatia bumbacului s-a dublat fata de 2009, la cel mai ridicat nivel din istorie.

Expertii in domeniul alimentar avertizeaza ca lumea se afla in pragul unei crize fara precedent. Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a avertizat sefii celor mai industrializate state ale lumii (G20), reuniti la Paris, ca „s-a atins cota de alerta” atat in ceea ce priveste stocurile cat si preturile alimentelor.

„Le-am cerut sa considere alimentatia prioritatea numarul unu in 2011”, a spus Zoellick.

El a semnalat ca vom asista la revolte in toata lumea, daca nu se va gasi o solutie pentru rezolvarea crizei alimentare.
[quote=Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale]Cresterea preturilor la alimente a atins un nivel alarmant si poate duce la instabilitati politice[/quote]
De altfel, avertismentele incep sa se confirme. Am avut deja revolte in multe dintre tarile africane si din Orientul Mijlociu, iar acesta este considerat doar inceputul.

Urmatorul val al crizei, potrivit expertilor, ar urma sa loveasca America Latina – state precum Haiti, Argentina sau Venezuela, iar apoi va atinge tarile din fostul spatiu sovietic si Asia.

Potrivit datelor citate de Bloomberg, in 2007, cresterea preturilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte in intreaga lume, in tari precum Haiti si Egipt.

Statistica Bancii Mondiale arata ca intre lunile iunie si decembrie ale anului trecut, nivelul de trai al 44 milioane de persoane din intreaga lume a cazut sub pragul saraciei severe. In prezent, 1,2 miliarde de persoane se confrunta cu saracia extrema.

Romania, la mana importatorilor

Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, afirma specialistii din domeniul agriculturii si alimentatiei.

Ei cer guvernului sa ia masurile necesare pentru a evita un adevarat „dezastru alimentar”, asa cum l-a numit Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania.

In conditiile in care importam peste 70% din alimente, suntem practic expusi la orice evolutie negativa. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, spune sa nu ne facem iluzii.

„Suntem la mana importatorilor. Daca nu punem rapid la punct o strategie de criza, ne vom trezi ca vom plati preturi uriase in urmatoarele luni, sau mai grav, nu vom avea de unde sa mai importam”, a declarat acesta, pentru DailyBusiness.ro.

Specialistii propun, printre altele, cresterea rezervelor de stat si sustinerea investitiilor in agricultura romaneasca. Agricultura trebuie sa devina domeniu strategic”, a afirmat Viorel Marin, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania.

„Statul trebuie sa investeasca in cultivarea de grau, porumb, soia, sa impulsioneze sectorul cresterii animalelor. Altfel vom deveni prizonierii importurilor”, a adaugat Marin.

Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, a declarat ca Guvernul stie de aceste probleme si ia masurile necesare. A respins, totodata, orice posibilitate ca Romania sa treaca printr-o criza alimentara.

E imposibil sa ramanem fara grau si porumb. Si daca nu am semana, ar rasari”, afirma, optimist, Tabara. „Romania are capacitatea teoretica de a hrani 80 milioane de oameni. Am putea intra intr-o criza alimentara doar din cauza lenei”, a spus ministrul Agriculturii.

Romania este plasata in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor.

Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura, suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete, pe locul 12 din 180 de state. Pe primul loc se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban.